10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFraudarea referendumului - o ameninţare reală

Fraudarea referendumului – o ameninţare reală

Asociaţia Pro Democraţia (APD) trage un semnal de alarmă cu privire la corectitudinea procesului de vot de la referendumul din 19 mai, ca urmare a refuzului Biroului Electoral Central (BEC) de a limita posibilitatea votului multiplu. „Considerăm că decizia Biroului Electoral Central de a respinge aceleaşi solicitări cărora, în 2004, le-a dat curs dovedeşte incoerenţă în privinţa bunelor practici din domeniul organizării alegerilor“, se menţionează într-un comunicat al Asociaţiei Pro Democraţia.
Printr-o scrisoare adresată vineri Biroului Electoral Central, APD a solicitat adoptarea unor hotărâri pentru sporirea corectitudinii procesului de vot la referendumul din 19 mai, prin eliminarea abuzurilor la folosirea urnei mobile şi prin înfiinţarea de secţii speciale destinate cetăţenilor care votează în afara localităţii de domiciliu.
Asociaţia Pro Democraţia reiterează faptul că folosirea urnei mobile fără prezentarea unor documente care să ateste imposibilitatea votanţilor de a se deplasa la secţia de votare va favoriza folosirea în mod abuziv a acesteia. În plus, refuzul BEC de a da o hotărâre cu privire la înfiinţarea de secţii speciale de votare destinate alegătorilor ce votează în afara localităţii de domiciliu şi decizia de a lăsa acest lucru la latitudinea prefecturilor sunt de natură să creeze o practică neunitară pe tot cuprinsul ţării.
„În aceste condiţii, APD reia apelul adresat premierului şi ministrului internelor şi reformei administrative prin scrisoarea transmisă miercuri, 25 aprilie, şi subliniază că aceştia deţin capacitatea de a adopta hotărâri de natură să amelioreze situaţia şi să limiteze votul multiplu“, se arată în acelaşi comunicat. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS