10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTundrea a murit fara sa vada un leu despagubiri

Tundrea a murit fara sa vada un leu despagubiri

Ilie Marcel Tundrea, gorjeanul care a stat timp de 12 ani in inchisoare pentru comiterea unei crime si a unui viol, de care apoi a fost gasit nevinovat, a decedat joi, 18 ianuarie, in Spitalul Judetean din Târgu Jiu. Potrivit conducerii spitalului, acesta s-a internat pe 11 ianuarie, la Sectia medicala, cu diagnosticul pneumoftizie. „In urma investigatiilor, a fost gasit ca fiind suspect de TBC pulmonar activ, iar pe 12 ianuarie a fost transferat la Spitalul de Pneumoftiziologie «Tudor Vladimirescu» din Dobrita. In perioada 12-17 ianuarie a fost internat la aceasta unitate medicala, unde i s-au facut analize si s-a infirmat diagnosticul de TBC. Pe 17 ianuarie a fost transferat din nou la Sectia medicala a Spitalului Judetean din Târgu Jiu. Starea pacientului s-a agravat, iar a doua zi acesta a decedat“, a declarat Elena Cârstoiu, director adjunct medical al Autoritatii de Sanatate Publica Gorj. Potrivit acesteia, Tundrea, de 57 de ani, suferea de mai multe afectiuni: hepatita cronica, probleme cardiace, fibroza pulmonara si figura in antecedente cu TBC. Medicii legisti au stabilit ca Ilie Marcel Tundrea a murit din cauza unor probleme cardiace. Potrivit acestora, barbatul suferea de o cardiopatie dilatativa flanco-lombara dreapta, avea cordul marit. In plus, Marcel Tundrea avea apa la plamâni, dar si sechele ale unor infarcte mai vechi..


Tundrea a fost trimis in judecata de procurorul Diaconescu


Ilie Marcel Tundrea a fost condamnat, in anul 1992, la o pedeapsa de 25 de ani de inchisoare, pentru comiterea unei crime si a unui viol. Victima, Mioara Gherasie, de 14 ani, a fost gasita moarta pe malul unui pârâu din localitatea Pojogeni, din judetul Gorj. Anchetatorii au stabilit ca aceasta fusese violata, iar in cavitatea bucala a acesteia au fost gasite doua pietre de râu care au dus la asfixierea si decesul ei. Tundrea a fost gasit vinovat de comiterea acestor fapte de catre procurorul criminalist Ion Diaconescu, pentru ca acesta prezenta câteva zgârieturi pe picioare si in zona organelor genitale, iar in locuinta acestuia s-a gasit o camasa cu pete de sânge, despre care s-a stabilit ca facea parte din aceeasi grupa ca si cea a victimei, dar si din cea pe care o avea Tundrea. O batrâna din localitate a declarat ca l-a vazut pe Tundrea lânga victima. Pe baza acestor probe, el a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare.


Tribunalul Gorj a decis ca este nevinovat


Tundrea a sustinut tot timpul ca este nevinovat si a solicitat efectuarea testului ADN. Intre timp, batrâna care a depus marturie impotriva lui Tundrea fusese condamnata de Judecatoria Târgu Carbunesti pentru marturie mincinoasa, constatându-se ca nu spusese adevarul. Pâna la urma, procurorul Gheorghe Emil Mota a admis una din sutele de plângeri depuse de Tundrea si a cerut efectuarea testului pe secretiile vaginale recoltate din corpul victimei, unde s-au gasit doua tipuri de ADN, dar nici unul nu ii apartinea lui Tundrea. Parchetul Gorj a admis atunci cererea de revizuire a dosarului, motivând ca exista probe noi pentru redeschiderea cazului. Tribunalul Gorj a decis, in 2004, eliberarea din inchisoare a lui Tundrea. Acesta a solicitat stramutarea procesului la alta instanta din tara, pentru ca aceeasi instanta il condamnase in 1992. Astfel, procesul a fost mutat la Tribunalul Brasov, care l-a gasit pe Tundrea nevinovat. Procurorii de la Brasov au declarat recurs impotriva sentintei si procesul s-a reluat la Curtea de Apel Brasov, care a decis anularea sentintei si reluarea procesului la Tribunalul Brasov.


Pe 24 ianuarie urma sa aiba loc primul termen al procesului. Cazul a fost taraganat timp de doi ani, astfel ca Tundrea nu a mai reusit sa vada sfârsitul procesului si sa solicite despagubiri de la statul român, care nu i-a platit vreun leu pentru perioada petrecuta in puscarie.


Alte trei erori judiciare


Ion Diaconescu este in continuare procuror la Parchetul de pe lânga Tribunalul Gorj. Acesta a mai comis alte trei erori, trimitând in fata instantei de judecata alti oameni pe care i-a acuzat de comiterea unor crime, instanta de judecata gasindu-i pâna la urma nevinovati. Acestia au stat in inchisoare doar câtiva ani in comparatie cu Tundrea. Madalin Tomulescu a stat in puscarie aproape trei ani, dupa care a fost achitat definitiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII