Bancnotele deteriorate se inlocuiesc greu

Bancnotele pot fi schimbate doar in patru sucursale BNR

Incepând din toamna anului 2003, sucursala Bancii Nationale a României (BNR) Dolj nu mai efectueaza operatiuni cu numerar. Persoanele care au ghinionul sa deterioreze bancnotele aflate in circulatie pot sa le schimbe doar in patru sucursale din tara.

Vineri, in timp ce incerca sa lipeasca la un radio ceva, Paul Dinca din Craiova a avut neplacuta surpriza sa deterioreze o suma frumusica de bani. „Din neatentie si din pricina vârstei, mi-a scapat letconul pe portofel si mi-a degradat doua bancnote de 50 de lei si doua de zece lei“, nota Paul Dinca intr-o scrisoare adresata redactiei GdS. Ajuns la BNR Dolj, unde stia ca ar fi trebuit sa-i schimbe bancnotele, a mai avut parte de o surpriza neplacuta: „De la poarta m-au indrumat catre Cluj, Timisoara, Iasi sau Bucuresti, numai bancile din aceste orase putând sa schimbe bancnotele“.

Drumul la Bucuresti, o solutie

Acest lucru se datoreaza, potrivit reprezentantilor BNR, faptului ca sucursalele Bancii Nationale in care se mai fac operatiuni cu numerar sunt Cluj, Iasi, Timisoara si bineinteles Bucuresti. Drept urmare, indiferent de valoarea bancnotelor deteriorate, persoanele care nu au fost atente la manevrarea lor si doresc sa le schimbe cu unele nou-noute trebuie sa faca un drum catre una dintre aceste locatii. „Persoanele care au bancnote deteriorate cu o valoare mare trebuie sa se se deplaseze la una dintre aceste locatii“, a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul BNR Dolj. Potrivit acestuia, cei care nu au valori foarte mari pot sa faca trimiteri de valoare prin posta (la adresa sucursalei BNR Bucuresti, str. Lipscani, nr. 16, Sector 3, Bucuresti), urmând sa primeasca banii tot prin posta.

Bancnotele care pot fi schimbate

Potrivit normelor BNR, se platesc 100% din valoarea nominala bancnotele care au fost rupte si reconstuite prin lipirea fragmentelor apartinând aceluiasi bilet, obtinându-se suprafata intreaga, sau carora le lipseste pâna la maximum 40% din suprafata si au elementul de identificare in totalitate (seria si numarul tiparite comasat, unul in continuarea celuilalt, fie cu cerneala neagra pe verticala, fie cu cerneala rosie pe orizontala).


„Se platesc 100% din valoarea nominala si bancnotele la care elementul de identificare este sters, ilizibil sau lipseste in totalitate, dar care au suprafata intreaga“, a spus Gheorghe Gherghinescu.

Potrivit acestuia, normele in vigoare prevad inlocuirea banilor si in cazul in care bancnotele sunt murdare, sifonate, decolorate, taiate, inscriptionate, dar au suprafata intreaga sau au lipsuri din suprafata care nu afecteaza caracteristicile lor principale si poseda elemente de identificare.

„Bancnotele care au dimensiunile initiale diminuate ca urmare a expunerii la o sursa de caldura ce a determinat incretirea si contractarea lor, dar au suprafata intreaga si la care e vizibil elementul de identificare si cel putin unul de siguranta pot fi schimbate“, a mai spus Gherghinescu.

Ce bancnote nu pot fi schimbate la BNR

Exista insa si cazuri in care bancnotele nu pot fi schimbate de BNR. Potrivit normelor in vigoare, sunt considerate fara valoare fragmentele de bancnote care nu intrunesc conditiile de evaluare mentionate anterior. Tot fara valoare sunt considerate si bancnotele deteriorate ca urmare a expunerii la o sursa de caldura, lipite intre ele, fara posibilitatea de a fi desprinse pentru analizarea elementului de identificare a elementelor de siguranta.Autori

Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. A.Marin said:

    Sunt un cititor fidel al Gazetei de Sud (online) si des se intampla sa observ, cu cata naivitate poate fi tratat cetateanul roman, prin deciziile luate, fara a se lua in calcul “faptele” sau “urmarile” ce vor aparea ca atare.
    Cum e posibil ca numai la 4 Banci din intraga tara sa fie schimbate bancnotele deteriorate??? Ce se intampla daca doresc sa schimb o bancnota de 1 Leu(Nou)?? Costa mai mult serviciile Postale decat valoarea propuzisa! Pacat ca nu am posibilitatea sa intreb “Pasanti” aici in Germania, sa poate vedea si “Romanii” ce reactiuni ar avea oamenii dint-o tara civilizata, pentru o astfel de decizie a Bancii Nationale!! Cand oare va ajunge sa fie respectata si Personalitatea romanului?? In sau cu Generatia de azi, cred ca nu!! Pacat si in acelasi timp rusine…..

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 20 noiembrie 2006

Actualitate

» Un mort si doi raniti pe soselele doljene
» A câstigat calculatorul
» Averea misterioasa a Craiovei
» Seres, dat in urmarire de „baietii destepti“
» Românii pot lucra in Spania
» Finantele gorjene nu renunta la debitele istorice

Local

» Platformele, aruncate la gunoi
» Orasele si comunele, „mosite“ dupa reguli noi
» Discriminati in propria tara
» Doi candidati eliminati dupa prima etapa
» Bancnotele deteriorate se inlocuiesc greu
» Cartierul termopanelor
» Omul cel mai norocos
» Victor Tita, trimis in judecata
» Rezidentiat cu subiecte la loc secret
» Valorile liberale, in functie de interese
» Verdict criticat
» Despagubirile au produs discordie

Dolj

» Institutiile doljene, in pragul evacuarii
» Premiati pentru creativitate

Sport

» Building a luat un punct
» Energo a câstigat
» „Pandurii“, inapoi in mediocritate
» Scurte stiri
» Punctul fericirii
» Program incarcat pentru juveti
» „Aoleu, ce am tremurat!“
» Saceanu, numarul unu
» Returul nu se amâna
» Sergiu Radu a reusit „dubla“
» Sevilla, din nou pe primul loc
» Milan, in cadere libera
» Inca o victorie pentru Lyon
» Manchester ramâne pe primul loc
» România, invinsa in finala

Bani & Afaceri

» Oltenii nu au consumat fondurile Phare
» Angajatorii si angajatii lupta pe fronturi diferite
» Ce sa intrebi la un interviu de recrutare

Magazin

» Ia te uita
» Bancul zilei
» Produsele cosmetice – o istorie de mii de ani
» Utile Craiova
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» Alexandra Maria Lara – din nou singura
» Nunta ca-n filme
» Scurte stiri
» Horoscop

Opinii

» Unde incepe România reala?

Top