5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBancnotele deteriorate se inlocuiesc greu

Bancnotele deteriorate se inlocuiesc greu

Incepând din toamna anului 2003, sucursala Bancii Nationale a României (BNR) Dolj nu mai efectueaza operatiuni cu numerar. Persoanele care au ghinionul sa deterioreze bancnotele aflate in circulatie pot sa le schimbe doar in patru sucursale din tara.


Vineri, in timp ce incerca sa lipeasca la un radio ceva, Paul Dinca din Craiova a avut neplacuta surpriza sa deterioreze o suma frumusica de bani. „Din neatentie si din pricina vârstei, mi-a scapat letconul pe portofel si mi-a degradat doua bancnote de 50 de lei si doua de zece lei“, nota Paul Dinca intr-o scrisoare adresata redactiei GdS. Ajuns la BNR Dolj, unde stia ca ar fi trebuit sa-i schimbe bancnotele, a mai avut parte de o surpriza neplacuta: „De la poarta m-au indrumat catre Cluj, Timisoara, Iasi sau Bucuresti, numai bancile din aceste orase putând sa schimbe bancnotele“.


Drumul la Bucuresti, o solutie


Acest lucru se datoreaza, potrivit reprezentantilor BNR, faptului ca sucursalele Bancii Nationale in care se mai fac operatiuni cu numerar sunt Cluj, Iasi, Timisoara si bineinteles Bucuresti. Drept urmare, indiferent de valoarea bancnotelor deteriorate, persoanele care nu au fost atente la manevrarea lor si doresc sa le schimbe cu unele nou-noute trebuie sa faca un drum catre una dintre aceste locatii. „Persoanele care au bancnote deteriorate cu o valoare mare trebuie sa se se deplaseze la una dintre aceste locatii“, a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul BNR Dolj. Potrivit acestuia, cei care nu au valori foarte mari pot sa faca trimiteri de valoare prin posta (la adresa sucursalei BNR Bucuresti, str. Lipscani, nr. 16, Sector 3, Bucuresti), urmând sa primeasca banii tot prin posta.


Bancnotele care pot fi schimbate


Potrivit normelor BNR, se platesc 100% din valoarea nominala bancnotele care au fost rupte si reconstuite prin lipirea fragmentelor apartinând aceluiasi bilet, obtinându-se suprafata intreaga, sau carora le lipseste pâna la maximum 40% din suprafata si au elementul de identificare in totalitate (seria si numarul tiparite comasat, unul in continuarea celuilalt, fie cu cerneala neagra pe verticala, fie cu cerneala rosie pe orizontala).


„Se platesc 100% din valoarea nominala si bancnotele la care elementul de identificare este sters, ilizibil sau lipseste in totalitate, dar care au suprafata intreaga“, a spus Gheorghe Gherghinescu.


Potrivit acestuia, normele in vigoare prevad inlocuirea banilor si in cazul in care bancnotele sunt murdare, sifonate, decolorate, taiate, inscriptionate, dar au suprafata intreaga sau au lipsuri din suprafata care nu afecteaza caracteristicile lor principale si poseda elemente de identificare.


„Bancnotele care au dimensiunile initiale diminuate ca urmare a expunerii la o sursa de caldura ce a determinat incretirea si contractarea lor, dar au suprafata intreaga si la care e vizibil elementul de identificare si cel putin unul de siguranta pot fi schimbate“, a mai spus Gherghinescu.


Ce bancnote nu pot fi schimbate la BNR


Exista insa si cazuri in care bancnotele nu pot fi schimbate de BNR. Potrivit normelor in vigoare, sunt considerate fara valoare fragmentele de bancnote care nu intrunesc conditiile de evaluare mentionate anterior. Tot fara valoare sunt considerate si bancnotele deteriorate ca urmare a expunerii la o sursa de caldura, lipite intre ele, fara posibilitatea de a fi desprinse pentru analizarea elementului de identificare a elementelor de siguranta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU