Bancnotele deteriorate se inlocuiesc greu

Bancnotele pot fi schimbate doar in patru sucursale BNR


Incepând din toamna anului 2003, sucursala Bancii Nationale a României (BNR) Dolj nu mai efectueaza operatiuni cu numerar. Persoanele care au ghinionul sa deterioreze bancnotele aflate in circulatie pot sa le schimbe doar in patru sucursale din tara.

Vineri, in timp ce incerca sa lipeasca la un radio ceva, Paul Dinca din Craiova a avut neplacuta surpriza sa deterioreze o suma frumusica de bani. „Din neatentie si din pricina vârstei, mi-a scapat letconul pe portofel si mi-a degradat doua bancnote de 50 de lei si doua de zece lei“, nota Paul Dinca intr-o scrisoare adresata redactiei GdS. Ajuns la BNR Dolj, unde stia ca ar fi trebuit sa-i schimbe bancnotele, a mai avut parte de o surpriza neplacuta: „De la poarta m-au indrumat catre Cluj, Timisoara, Iasi sau Bucuresti, numai bancile din aceste orase putând sa schimbe bancnotele“.

Drumul la Bucuresti, o solutie

Acest lucru se datoreaza, potrivit reprezentantilor BNR, faptului ca sucursalele Bancii Nationale in care se mai fac operatiuni cu numerar sunt Cluj, Iasi, Timisoara si bineinteles Bucuresti. Drept urmare, indiferent de valoarea bancnotelor deteriorate, persoanele care nu au fost atente la manevrarea lor si doresc sa le schimbe cu unele nou-noute trebuie sa faca un drum catre una dintre aceste locatii. „Persoanele care au bancnote deteriorate cu o valoare mare trebuie sa se se deplaseze la una dintre aceste locatii“, a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul BNR Dolj. Potrivit acestuia, cei care nu au valori foarte mari pot sa faca trimiteri de valoare prin posta (la adresa sucursalei BNR Bucuresti, str. Lipscani, nr. 16, Sector 3, Bucuresti), urmând sa primeasca banii tot prin posta.

Bancnotele care pot fi schimbate

Potrivit normelor BNR, se platesc 100% din valoarea nominala bancnotele care au fost rupte si reconstuite prin lipirea fragmentelor apartinând aceluiasi bilet, obtinându-se suprafata intreaga, sau carora le lipseste pâna la maximum 40% din suprafata si au elementul de identificare in totalitate (seria si numarul tiparite comasat, unul in continuarea celuilalt, fie cu cerneala neagra pe verticala, fie cu cerneala rosie pe orizontala).


„Se platesc 100% din valoarea nominala si bancnotele la care elementul de identificare este sters, ilizibil sau lipseste in totalitate, dar care au suprafata intreaga“, a spus Gheorghe Gherghinescu.

Potrivit acestuia, normele in vigoare prevad inlocuirea banilor si in cazul in care bancnotele sunt murdare, sifonate, decolorate, taiate, inscriptionate, dar au suprafata intreaga sau au lipsuri din suprafata care nu afecteaza caracteristicile lor principale si poseda elemente de identificare.

„Bancnotele care au dimensiunile initiale diminuate ca urmare a expunerii la o sursa de caldura ce a determinat incretirea si contractarea lor, dar au suprafata intreaga si la care e vizibil elementul de identificare si cel putin unul de siguranta pot fi schimbate“, a mai spus Gherghinescu.

Ce bancnote nu pot fi schimbate la BNR

Exista insa si cazuri in care bancnotele nu pot fi schimbate de BNR. Potrivit normelor in vigoare, sunt considerate fara valoare fragmentele de bancnote care nu intrunesc conditiile de evaluare mentionate anterior. Tot fara valoare sunt considerate si bancnotele deteriorate ca urmare a expunerii la o sursa de caldura, lipite intre ele, fara posibilitatea de a fi desprinse pentru analizarea elementului de identificare a elementelor de siguranta.Autori

Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. A.Marin said:

    Sunt un cititor fidel al Gazetei de Sud (online) si des se intampla sa observ, cu cata naivitate poate fi tratat cetateanul roman, prin deciziile luate, fara a se lua in calcul “faptele” sau “urmarile” ce vor aparea ca atare.
    Cum e posibil ca numai la 4 Banci din intraga tara sa fie schimbate bancnotele deteriorate??? Ce se intampla daca doresc sa schimb o bancnota de 1 Leu(Nou)?? Costa mai mult serviciile Postale decat valoarea propuzisa! Pacat ca nu am posibilitatea sa intreb “Pasanti” aici in Germania, sa poate vedea si “Romanii” ce reactiuni ar avea oamenii dint-o tara civilizata, pentru o astfel de decizie a Bancii Nationale!! Cand oare va ajunge sa fie respectata si Personalitatea romanului?? In sau cu Generatia de azi, cred ca nu!! Pacat si in acelasi timp rusine…..

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 20 noiembrie 2006

Actualitate

» Statutul BCR avantajeaza SIF-urile
» Hârtiile regionalizarii, ratacite la Regia de Apa
» Reparatii pe strada Tufanele

Local

» Un politist si-a impuscat colegul in cap
» DN 7, tapetat cu deseuri animaliere
» Amenzi pentru comerciantii de echipamente electrice
» Pestii, in pericol din cauza poluarii
» Campanie antidrog
» 36 de ani de casnicie
» Cum sa-ti mentii relatia vie
» Concursul pentru posturile de manageri a ajuns la jumatate
» Rezidentiat fara contestatii
» Taxe si impozite mai mari
» Consiliile de Administratie, la mâna Aliantei

Dolj

» Un comisar in portbagaj
» Scolile doljene, santiere vesnice
» Dascalii pregatesc banderolele
» Informare privind HIV-SIDA, la Ocolna
» Incepe batalia pentru Parlamentul European

Gorj

» Ionel Mantog il acuza pe Seres

Sport

» Baird a ruginit
» Rezervele vor sa se remarce
» Echipa Pandurii, avantajata de programare
» Rapid a luat viteza
» Doi craioveni de aur
» Ajax a intors rezultatul
» Derbi incheiat nedecis
» CS Real a facut scor
» Liderul s-a distantat
» Runda cu goluri multe
» Meci decisiv pentru Steaua
» AS Roma s-a distrat in partida cu Catania
» Barcelona, din nou lidera

Bani & Afaceri

» Sute de hectare din Dolj, potential contaminate
» Proiecte tehnice la foc automat in comunele doljene
» Municipiile vor procent din incasarile Distrigaz si Electrica
» Promotie Romtelecom
» PlayStation 3 face furori pe Ebay
» Scurte stiri

Magazin

» Ia te uita
» Bancul zilei
» Ursii polari au un singur dusman: omul
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» Mâncare si atmosfera de cinci stele
» Bucataria austriaca – un amestec de culturi pentru un gust unic
» Scurte stiri
» Horoscop

Opinii

» Ponoase & foloase
» Dumnezeu a fost oltean

Top