5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlegerile pentru Parlamentul European aduc anticipate?

Alegerile pentru Parlamentul European aduc anticipate?

Seful statului aduce din nou in discutie alegerile anticipate. De data aceasta, el sugereaza sa fie organizate in primavara, o data cu scrutinul pentru Parlamentul European (PE). In cadrul coalitiei, PD si UDMR sunt de acord cu aceasta varianta, in timp ce PC o respinge din start. Liberalii, in schimb, afirma ca vor sa duca mandatul pâna la capat. Opozitia asteapta un demers concret in acest sens.


La nivelul partidelor parlamentare s-a conturat ideea ca, in martie ori aprilie, sa fie organizate alegeri pentru PE. In acest context, Traian Basescu mareste miza si sugereaza ca, o data cu acest scrutin, sa aiba loc si alegeri anticipate.


„Va trebui sa facem alegeri pentru PE si chiar nu vad de ce nu am discuta si posibilitatea sa facem si alegeri anticipate atunci. Dar, repet, presedintele doar poate propune, se poate intelege cu guvernul. Nu poate impune“, a declarat presedintele, luni seara, intr-o emisiune televizata.


Pâna atunci, el recomanda ca imediat dupa 1 ianuarie 2007 sa fie facuta o regrupare la nivelul coalitiei. Pe lânga deja obisnuita varianta cu scoaterea PC de la guvernare, Basescu a sugerat si ca inlocuirea lui Tariceanu este o optiune demna de luat in calcul.


PD: Sa se retraga conservatorii


„Alegerile anticipate nu tin de hotarârea unui singur partid. PD a sustinut necesitatea alegerilor anticipate la momentul optim, anul trecut. Insa ideea poate reveni“, a afirmat deputatul Cristian Radulescu. In opinia sa, pentru ca lucrurile sa se clarifice, in sensul formulei unui guvern majoritar sau minoritar, PC trebuie sa decida pe ce pozitie se afla.


„Daca doreste sa cânte o arie de opozitie, atunci sa-si asume acest statut si sa-si retraga toti membrii care, in baza protocolului coalitiei, ocupa o demnitate“, a precizat Radulescu.


Marko Bela nu exclude varianta anticipatelor, in primavara


Liderul UDMR a sustinut, cu certitudine, ca, dupa 1 ianuarie 2007, va fi nevoie de „rediscutarea actualei coalitii“, a dezideratelor comune.


„Daca nu vom ajunge la o solutie, alta iesire decât alegerile anticipate nu avem. Un guvern minoritar ar duce inevitabil la anticipate, intrucât nu poate fi gândit ca o solutie pe termen lung“, a explicat Marko Bela.


El a precizat ca nu exclude posibilitatea ca alegerile inainte de termen sa fie organizate o data cu cele pentru PE, prin luna martie ori aprilie.


PNL se mai gândeste


„Pozitia PNL este foarte clara. Cetatenii ne-au mandatat pentru patru ani, iar noi vrem sa ducem programul de guvernare promis pâna la capat. In acest moment nu ne gândim la alegeri anticipate“, a declarat deputatul Dan Motreanu.


El a adaugat insa ca liberalii vor lua in calcul si aceasta varianta, in momentul in care guvernul nu va mai avea sprijin in parlament.


„Este un santaj“


Conservatorii resping ideea anticipatelor, pe motiv ca „nu sunt o solutie pentru indeplinirea obligatiilor asumate in procesul de integrare europeana“. „Traian Basescu vine si involbureaza apele politice ale României si, pur si simplu, impiedica realizarea unei guvernari eficiente“, sustine vicepresedintele PC, Nicolae Popa. In opinia sa, toata aceasta dezbatere este un santaj indreptat catre parlament, ca sa voteze o serie de legi.


PSD asteapta un demers concret


Senatorul Cristian Diaconescu s-a aratat sceptic in privinta acestui subiect. Amintind ca nu este prima data când seful statului anunta organizarea de alegeri fara ca acest lucru sa se intâmple, Diaconescu a spus ca „de la anuntare la aplicare trec multe etape. Insa PSD ar sustine oricând un demers concret in aceasta directie, intrucât tara este practic neguvernata“, a adaugat purtatorul de cuvânt al PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS