5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPomana de Paste pentru pensionarii saraci

Pomana de Paste pentru pensionarii saraci

Cu numai trei saptamâni inainte de Paste, vârstnicii cu pensii de pâna la trei milioane de lei au primit vestea ca vor lua câte 500.000 de lei de la stat, ca un fel de „prima“ de sarbatori. Zeci de pensionari craioveni au iesit ieri din nou in strada, nemultumiti de pensiile pe care le primesc dupa zeci de ani de munca…


Dupa numai o saptamâna de la protestul autorizat organizat de pensionarii craioveni, ieri-dimineata un grup format din aproximativ 50 de vârstnici s-a adunat in fata Prefecturii din Craiova.


Batrâni si bolnavi, femei si barbati, oameni care de-abia isi duc viata dupa o zi pe alta s-au adunat deznadajduiti, sperând ca cineva ii va baga totusi in seama.


„Mielul l-am taiat de pe lista…“


Pensionarii adunati in fata prefecturii s-au declarat nemultumiti ca nu au primit un raspuns la cererile formulate saptamâna trecuta. Intre timp, batrânii au auzit zvonul ca o parte din ei, cei cu pensii de pâna in trei milioane, vor primi un ajutor de la stat in valoare de 500.000 de lei. Oamenii erau insa neincrezatori, considerând ca este doar o promisiune pentru a le oferi o speranta. Maria Firut are 66 de ani si primeste o pensie lunara de doar 1.930.000 de lei, iar sotul ei o pensie de doar trei milioane. Femeia este bolnava si nu mai are nici macar putere sa se gândeasca la sarbatorile care se apropie. „Chiar daca mi-ar da ajutorul ala de 500.000 de lei pe care l-au promis, tot nu as avea banii necesari pentru a-mi cumpara tot ce trebuie pentru Paste. Din banii astia, abia daca as putea sa cumpar doua kilograme de carne si sa ajunga si de verdeturi… Mielul l-am taiat de pe lista, oricum de ani buni nici macar nu am mai pus pe gura… Nici nu ne mai gândim la mâncare, la sarbatori, avem retete pentru medicamente cu care stam in buzunar si pe care nu avem posibilitatea sa le cumparam. Nu avem nevoie de pomana de Paste. Noi solicitam majorarea pensiilor, deoarece am muncit 40 de ani!“, a spus suparata Maria Firut. In aceeasi situatie se afla si Nicolae Sandu, de 77 de ani, care traieste impreuna cu sotia lui dintr-o pensie de 1.630.000 de lei. „Sotul meu a lucrat ca izolator toata viata. Eu am fost casnica, nu am nici un fel de venit. Acum s-a imbolnavit si el, e operat la ambii ochi. De abia ne descurcam de pe o zi pe alta, avem noroc cu rudele de la tara care ne mai ajuta si ele cu ce pot. Si chiar daca ne-ar da acesti bani, cum trebuie sa procedam, mergem la Casa de Pensii sa ii ridicam?“, a spus Ana Sandu.


Pensionarii adunati ieri in fata prefecturii nu au zabovit decât câteva zeci de minute, deoarece un reprezentant al Prefecturii Dolj i-a anuntat ca nu au primit autorizatie sa protesteze si astfel actioneaza ilegal. Vârstnicii s-au conformat si au parasit piata…


Ajutoare pentru pensionarii saraci


Reprezentantii Casei Judetene de Pensi (CJP) Dolj au declarat ca au fost instiintati despre hotarârea de guvern, prin care se acorda pensionarilor cu venituri mici bani pentru Sfintele Paste. Potrivit acestora, se pare ca ajutorul banesc pentru sarbatori nu se va acorda tuturor pensionarilor in mod egal, ci diferentiat, in functie de venituri. „In hotarârea de guvern data ieri (3 aprilie – n.r.) se precizeaza ca vor primi 500.000 de lei doar pensionarii care au o indemnizatie de maximum doua milioane de lei. Cei cu pensie cuprinsa intre 2.000.000 si 3.050.000 de lei vor primi, din câte se pare, 400.000 de lei ajutor banesc. Oricum, craiovenii trebuie sa inteleaga ca acest ajutor se acorda doar in luna aprilie. Persoanele care vor primi acesti bani vor fi desemnate de Casa Nationala de Pensii si nu de noi, deoarece exista pensionari craioveni care primesc de la institutia noastra maximum doua sau trei milioane, dar primesc pensie de handicap sau pensii pe legi speciale, ca revolutionari, luptatori, raniti… De aceea, centralizarea se va efectua la nivel national, iar noi, in câteva zile, vom primi lista cu pensionarii doljeni care au dreptul la ajutoarele mentionate“, a precizat Ileana Ciutan, directoare executiva a CJP Dolj.


Cine nu are dreptul la ajutor financiar


Hotarârea de guvern specifica faptul ca nu au dreptul sa primeasca acest ajutor de Paste persoanele care beneficiaza de mai multe pensii din sistemul public, cei care s-au pensionat dupa 1 aprilie 2001 sau cei care beneficiaza de pensionare pe legi speciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII