10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCampioni in sport si in viata

Campioni in sport si in viata

Cristieana si Sorin Matei formeaza un cuplu de peste 20 de ani. Amândoi au avut o cariera sportiva de performanta, iar acum ocupa functii importante in cadrul Clubului Sportiv Municipal (CSM) Craiova.


Cristieana Cojocaru, actuala Matei, s-a nascut in comuna mehedinteana Cusmir, iar Sorin, sotul acesteia, s-a nascut in Capitala. Au absolvit Facultatea de Educatie Fizica si Sport, el in Bucuresti, iar ea in Bacau. Au inceput cariera sportiva la numai 13 ani, devenind in scurt timp campioni.


La 13 ani a câstigat primul concurs


„In clasa a VI-a am participat la primul meu cros scolar, unde am iesit pe locul I. Apoi m-am antrenat pentru toate concursurile de atletism, devenind pe rând campioana nationala la juniori, campioana balcanica, obtinând si locul III la Europenele de Juniori. M-am antrenat cu un om de exceptie, domnul Mihai Nistor“, a spus Cristieana Matei. Succesele sportive ale Cristieanei nu s-au oprit insa aici, la categoria seniori obtinând „cele mai bune rezultate“. Antrenata de Nicolae Marasescu, tânara sportiva a obtinut locul III la Jocurile Olimpice, sustinute la Los Angeles, in 1984. Dupa numai un an, Cristieana Matei a devenit campioana mondiala. De-a lungul carierei sportive a obtinut de trei ori titlul de vicecampioana europeana, numeroase titluri de campioana europeana si peste 20 de alte titluri sportive. La 26 de ani si-a incheiat activitatea sportiva, lucrând de atunci si pâna in prezent ca antrenoare la CSM Craiova.


In urma unui accident, Sorin Matei si-a incheiat cariera sportiva


La fel ca si sotia sa, Sorin Matei a inceput cariera sportiva din clasele gimnaziale. La scurt timp, in perioada de juniorat, a devenit multiplu campion national recunoscut la juniori la saritura in inaltime. „Am muncit foarte mult, mi-am dorit ca viata mea de sportiv sa fie una de succes. Am obtinut titlul de campion balcanic. La seniori, am fost vicecampion european la saritura in inaltime (2,40 metri)… Apoi am obtinut locul III la Campionatele Europene de la Valencia si Budapesta“, a spus Sorin Matei. Din pacate, cariera actualului director al CSM Craiova, ca sportiv de performanta, s-a incheiat in anul 1995, când a suferit un accident la tendonul lui Ahile.


„M-a cerut in casatorie la un cantonament in Poiana Brasov“


Cristieana si Sorin s-au conoscut la antrenamente. Mergeau impreuna in cantonamente, la pregatire. Erau doar colegi si atât, timp de peste zece ani. Apoi au inceput sa iasa ca prieteni, timp de un an… „Eram in cantonament la Poiana Brasov, in anul 1985, când m-a cerut in casatorie… I-am sunat imediat pe parintii mei sa ii anunt ca ne vom casatori pentru ca Sorin avea o relatie inca de pe atunci speciala cu ei… Il iubeau ca pe copilul lor si isi doreau foarte mult sa ne casatorim. Am organizat nunta intr-un cadru restrâns, doar cu familia si prietenii, la restaurantul Oltenia, unde am invitat formatia REDIVIVUS sa ne cânte, al carei solist pe atunci, foarte la moda, era Gabriel Cotabita. Era cea mai iubita formatie din acele timpuri, care era invitata la majoritatea petrecerilor si balurilor scolare“, a povestit Cristieana.


La numai doi ani de la nunta a aparut pe lume copilul lor, Sorin Cristian Matei. Desi, dupa parerea parintilor, adolescentul ar fi avut reale calitati sportive, Sorin Cristian a ales alt drum. Este elev in clasa a XII-a la Colegiul National „Carol I“, dorind sa dea examen de admitere la Politehnica.


„In viata este indicat ca doua persoane sa se accepte“


„Sportul, ca si arta, este un domeniu mai sensibil, in care oamenii sunt mult mai deschisi, comunicativi. Intram in contact cu foarte multe persoane, calatorim mult, deci nu este loc pentru gelozii sau idei preconcepute. In viata, ca si intr-o relatie, este indicat ca doua persoane sa se accepte. Daca nu il accepti si nu il intelegi pe cel de lânga tine, este foarte greu sa rezisti… Daca nu il iubesti suficient pe cel cu care ai ales sa traiesti pentru o viata, poti ajunge sa ii vezi doar defectele, chiar si pe cele pe care nu le are…“, a spus Cristieana Matei. Sotii Matei sunt convinsi ca „neajunsurile, mizeria si incertitudinea zilei de mâine“ contribuie la destramarea multor casnicii.


Sotii Matei sunt pasionati de pescuit, unde merg cu placere ori de câte ori au o zi libera. Prin intermediul propriei cariere sportive, cât si a celei de antrenor, sotii Matei au calatorit prin intreaga lume. Au vazut Europa, au fost in Japonia, SUA, iar in decembrie anul trecut au ajuns si in Africa, in Niger…


Cetatean de onoare


Cristieana Matei are sportivi in lotul national, campioni nationali, balcanici si participanti la Campionatele Mondiale.


Cristieana Matei a fost declarata in urma cu trei ani cetatean de onoare al Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS