10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSC ZAHARUL Calafat da dureri de cap creditorilor

SC ZAHARUL Calafat da dureri de cap creditorilor

Intre BCR, sucursala Jiul, si lichidatorul desemnat de Tribunalul Dolj au aparut semne de nervozitate

Situatia de la SC ZAHARUL SA Calafat pare invaluita in mister. Dupa ce a fost bagata in faliment pe 17 iunie si scoasa la licitatie de creditori pe 31 august, peste activele societatii patronate de fratii Mihailescu s-a depus praful, iar utilajele incep sa „miroase“ a rugina. Principalul creditor al firmei, Banca Comerciala Romana, sucursala Jiul, va avea mult de asteptat pina sa-si recupereze creditele acordate cu darnicie de fosta directoare a bancii, Constantina Foamete.

Desi actualul director, Constantin Perianu, evita sa vorbeasca despre sumele pe care trebuie sa le recupereze de la debitor, invocind secretul bancar, banca pe care o conduce nu vede cu ochi buni desemnarea lichidatorului, SC BNP CONSULT, pe care ar vrea sa-l inlocuiasca.

Tribunalul vrea sa continue cu acelasi lichidator

La licitatia din 31 august, BNP CONSULT a scos la vinzare mai multe active ale SC ZAHARUL SA, inclusiv o locomotiva si un bloc de garsoniere. In total, pretul de pornire a fost cu putin peste 103 miliarde de lei, conform unor surse din Finantele Publice doljene. Din aceasta suma, cea mai mare parte o reprezinta cele trei parcele ipotecate in favoarea BCR, in suprafata de peste 200.000 de metri patrati, aproximativ trei sferturi din teren fiind inclus in intravilanul orasului Calafat.

Din pacate pentru banca si pentru ceilalti creditori, la licitatie nu s-a prezentat nici un investitor, urmind ca lichidatorul sa stabileasca o data ulterioara, pentru a incerca sa vinda ceva din activele SC ZAHARUL SA. Interesul este al ambelor parti. BCR isi recupereaza banii risipiti de fosta conducere, iar firma lichidatoare isi incaseaza comisionul din vinzare. Situatia a fost ingreunata insa de o decizie data de Tribunalul Dolj in urma cu o saptamina, prin care valoarea activelor scoase la licitatie nu are voie sa scada sub 137 de miliarde de lei. La aceasta se adauga alta prevedere a instantei, care spune ca bunurile imobile nu pot face obiectul vinzarii separate, deoarece, considera Tribunalul „vinzarea individuala nu ar fi rentabila“. Conform acelorasi surse din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, disputa dintre BCR si lichidator se duce tocmai pe acest front, banca sustinind ca valoarea creditului acordat este mai mare decit suma care reiese din evaluarea BNP Consult, motiv suficient pentru ca banca sa ceara alt lichidator. Numai ca instanta le-a refuzat cererea, de vinzare urmind sa se ocupe in continuare BNP CONSULT. Directorul BCR, Constantin Perianu, admite ca banca doreste ca eventualul cumparator sa recunoasca valoarea de piata a fabricii si, implicit, sa plateasca un pret real pentru ea. „Pe noi ne intereseaza ca investitorul sa aprecieze potentialul zonei in care se afla fabrica si sa ofere un pret adecvat. Mai multe nu pot sa spun, pentru ca este secret bancar“, a declarat Perianu.

Secret dupa secret

Sansele bancii de a-si recupera integral banii scad cu fiecare zi. Pe utilaje incepe sa se puna praful, ca sa nu mai vorbim de scaderea cu 25% a pretului de pornire la urmatoarea licitatie care va avea loc cel mai probabil in octombrie. Interesant este faptul ca oricit de secretos ar fi actualul director al BCR, sucursala Jiul, acesta crede ca, atunci cind s-a acordat creditul clientului, adica SC ZAHARUL SA Calafat, banca a controlat eligibilitatea acestuia. „Noi controlam la Centrala Riscurilor Bancare daca, la alte banci, clientul mai are credite. Dar, repet, este vorba despre secret bancar, mai multe nu pot sa va spun“, a mai spus Perianu. Secretul planeaza asupra sumei pe care o are de recuperat banca de la debitor, asupra motivelor care au determinat conducerea bancii sa ceara un alt lichidator, adica asupra a ceea ce este mai important in acest caz. Singura certitudine o reprezinta faptul ca activele SC ZAHARUL SA sint intr-o zona cu potential economic si ca investitorii vor veni odata si odata.

Secretomania actualei conduceri a bancii este justificata pina la un punct. La urma urmei, creditele neperformante au fost acordate de alte persoane, iar banii au provenit din depozitele populatiei. Ce se va intimpla insa daca nici un investitor nu se va arata interesat de activele SC ZAHARUL SA Calafat? Conducerea bancii pare sa excluda o astfel de varianta, mizind in continuare pe atractivitatea zonei si pe faptul ca patrimoniul societatii nu va disparea din curtea fabricii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS