5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Moarte porcului!

Pentru o vreme, pe la tara, oamenii se scaldara in dulcea convingere ca, o data integrati alaturi de fratii lor occidentali, vor veni, fara doar si poate, vremuri mai bune, iar UE isi va face timp sa le puna si lor telefon in sat si sa le repare drumurile. Veni, iata, momentul ca tot taranul sa scuipe-n drum cu naduf, caci directivele Uniunii vor nici mai mult, nici mai putin decit sa ia traditionalul cutit de la beregata nu mai putin traditionalului porc de Craciun. Cei mai multi murmurara vorbe prea putin magulitoare la adresa „prostilor de la UE“, caci nu reusira oamenii sa-si imagineze ce farmec ar mai putea avea un paharel de vin rosu la capatiiul grosteiului prin care tocmai ce-ai trecut cei 220 de volti regulamentari. Cum vechi obiceiuri romanesti, in speta cele de iarna, par a fi pe cale de disparitie, veni astazi rindul oficialitatilor locale sa-si spuna oful vizavi de electrocutare, gazare si impuscare, metode de executie pe care Uniunea le gasi, auzi tu, mai umane! Astfel, Emil Dumitrescu, consilier local, gasi de cuviinta sa-l aduca pe bietul animal in fata plutonului de executie, pe prefectul Cornel Mondea nu-l interesa, pentru ca-l gasi gata casapit, iar primarul Vasile Bulucea se rataci atit de rau intre doua delegatii, incit uita de tot de porc, cu soriciul lui cu tot.

„Daca ne integram, ne adaptam; daca ne adaptam, sa-l impuscam!“

Ce-i trece bietului porc prin cap atunci cind se-apropie clipa sa fie sacrificat? Un glont de calibrul 12, daca e sa ne luam dupa consilierul local Emil Dumitrescu. El se declara in favoarea executiei prin impuscare, dar nu oricum, ci prin vinare. Propunerea are mari sanse sa fie apreciata chiar de premierul Adrian Nastase, un impatimit recunoscut al expeditiilor cinegetice. Totusi, lui Dumitrescu ii este probabil usor sa vorbeasca de „asasinat“, cit timp nu el o sa lipeasca teava pustii de tartacuta animalului.

„Anul asta nu am taiat porcul nici macar de pe lista, pentru ca nici nu l-am avut pe vreo lista“, ne lamuri Dumitrescu de ce il lasa rece decizia UE. „Dar am participat in trecut la sacrificari de porci. La noi asta e traditia. Dar daca vrem sa ne integram, va trebui sa ne adaptam. Probabil se vor inmulti armele cu care se vor sacrifica animalele si le vom da drumul porcilor in padure sa ii vinam. Propun sa se deschida un sezon de vinatoare al porcilor. Ha, ha!“

„N-am tara, n-am casa, n-am porc“

Peremistul Dumitru Dolea se dovedi, in schimb, genul de roman neaos, gata sa-si apere traditiile, chiar daca ar fi, la o adica, sa faca varsare de singe. De porc, bineinteles. El refuza orice comentarii pe marginea noilor directive, dar ne lasa sa intelegem, printre rinduri, ca nici in ruptul capului nu si-ar anestezia, gaza sau electrocuta masa de Craciun.

„Eu n-am tara, n-am casa. Sint poate printre putinii care nu au unde sa taie porcul. Iar reglementarile UE nu le comentez pentru ca mi se pare firesc sa urmam traditia. Bineinteles ca merg pe traditie, doar sint roman!“

Obiceiuri de Craciun din import

Vicepresedintele tineretului pesedist, Claudiu Manda, gasi insa un strop mai multa compasiune pentru soarta grasunilor in perioada Sarbatorilor. Manda se arata dispus sa puna capat suferintelor inutile, cu riscul de a bate la portile Vestului pentru niscaiva traditii de imprumut. Asadar, pentru porci, cu dedicatie de la unchiul Sam, scaunul electric.

„Eu nu tai porc pentru ca nu am, dar am sprijin de la parinti si de la socri, care il sacrifica dupa traditie. E normal ca animalul sa nu sufere. Dar daca aceasta a fost traditia pina acum… Daca se introduc alte traditii, va trebui sa facem in asa fel incit sa le implementam.“

Moarte suspecta

Lucrurile se complica putin in cazul prefectului Cornel Mondea. Si asta pentru ca, plecat joi, cu noaptea-n cap, la tara la el, in Gorj, pentru a lua parte la pomana porcului, prefectul avu surpriza sa afle ca marele alb ii jucase o festa si murise fara el. Macar si-a dat duhul in spiritul vechilor datini, ofta Mondea.

„Eu chiar astazi am fost la taiat de porc. Dar cind am ajuns acolo, am gasit animalul decedat. Nu stiu cum a murit, dar cred ca s-a mers pe traditia gorjeneasca. Si ministrul Calin m-a intrebat cum o sa-mi moara porcul anul asta.“

Ratacind prin delegatii

Vasile Bulucea este, pe buna dreptate, mai bun la taiat panglici decit porci. De aceea, primul telefon il gasi preocupat cu o receptie.

„N-am timp sa va raspund acum, ca sint cu o delegatie spaniola. Mai incolo, peste vreo doua ore“, se destainui primarul. „Nu pot sa va spun nimic, sint cu o delegatie italiana“, sopti insa in telefon Bulucea, trei ore mai tirziu. Pina la urma, nu e clar daca, intre timp, se schimbase delegatia sau doar limba in care-i intelegea primarul. La fel de neclar ramase si daca, anul acesta, porcul de Craciun al edilului sef va sfirsi in dulcele stil clasic ori, dimpotriva, va cadea victima dispozitiilor Uniunii Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS