5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDr. Riza a ajuns criminal in serie

Dr. Riza a ajuns criminal in serie

Conducerea Spitalului de Urgenta Craiova il acuza pe doctorul Mugur Liviu Riza de crima si i-a interzis sa mai opereze, timp de sase luni, fara sa aduca insa dovezi clare in acest sens. Decizia a fost luata ca urmare a sesizarilor sefului Clinicii de urologie, dr. Dumitru Manta. Deranjat ca Riza este unul dintre medicii rebeli ai sectiei pe care o conduce, Manta a dorit sa il puna la punct si, asa cum declara directorul spitalului, Firmilian Calota, i-a facut nu o sesizare, ci un dosar intreg de observatii cu privire la micile abateri si actele de nesubordonare. Mai mult decit atit, i-a imputat decesul unor pacienti.

„15 pacienti au murit din cauza lui Riza!“

In urma cu doua zile, conducerea spitalului a emis o hotarire prin care medicului primar urolog Liviu Riza i se ridica dreptul de a practica interventii chirurgicale pentru o perioada de sase luni, incepind cu 1 decembrie 2002.

„Numai in ultimele trei saptamini, in Clinica de urologie au decedat doi pacienti care au fost operati de Riza. Nu s-a stabilit inca gradul de vinovatie a medicului in cauza. Acest lucru necesita o analiza a forurilor superioare. Eu nu sint decit un for administrativ“, a declarat Firmilian Calota, directorul Spitalului de Urgenta Craiova.

Cu toate acestea, „forul administrativ“ nu se da inapoi de la a aduce nenumarate acuze doctorului Riza, acuze care, spune el, sint incluse in dosarul inaintat de seful Clinicii de urologie, Dumitru Manta: „Multiple abateri disciplinare referitoare la prezenta la raportul de garda, perturbarea serviciului prin momente de agitatie – realmente! – pe care le are, neprezentarea documentelor (foilor de observatie) sefului de clinica, dimineata, la raport, pentru discutarea cazurilor care urmeaza sa fie operate, incalcarea deciziilor sefului de clinica, de a nu opera pacienti care sint insuficient explorati si care nu au documente medicale completate. Astfel s-a ajuns la greseli de tactica si tehnica operatorie cu repercusiuni asupra vietii pacientilor“.

Cu toate ca acuzatiile erau foarte grave, Firmilian Calota a refuzat sa faca publice numele persoanelor decedate, motivind ca „nu avem inca toate datele necesare“ si ca „se vor face cercetari“ pentru ca „nu vrem sa ne urcam familiile acestora in cap“, a completat directorul.

Presedintele Colegiului Medicilor Dolj, Doru Dobrescu, spune insa ca exista dovezi clare potrivit carora numai in anul 2002 15 pacienti au murit dupa ce au fost operati de doctorul Riza. In ceea ce-l priveste pe reclamantul Manta, acesta a refuzat sa discute cu presa, asteptind ca Riza sa fie trecut pe banca de rezerve fara mare tam-tam.

Medicul Riza sustine ca este mazilit de clanul Manta

Asa ca ieri, la Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj s-a tinut o sedinta cu usile inchise, la care au participat doctorul Calistru – reprezentant al Ministerului Sanatatii, Doru Dobrescu – presedintele Colegiului Medicilor Dolj, Constantin Ecobici – directorul DSP, conducerea spitalului si reprezentantii Colegiului Central al Medicilor. Dupa trei ore de discutii incendiare, comisia a tisnit spre parcarea spitalului, nedorind sa discute cu presa.

„Discutati cu doctorul Manta, sa va spuna despre crima. Ca asa m-a acuzat“, a strigat dr. Riza pe hol, dupa ce usile s-au deschis.

„Daca sint curajosi, sa jucam cu cartile pe fata! M-au instiintat ca nu voi mai opera. Este un act ilegal, fara viza, cu stampila de policlinica si semnatura adjunctului directorului. De ce fac asta? Probabil ca nu ma aliniez la familia Manta, care se inmulteste in urologie: ginerele sefului, George Mitroi, fiul lui, apoi distinsul Alexandru Grigorescu, dupa care vin de la peluza Paul Tomescu, Andrei Fanus si Viorel Ciovica. Ii deranjeaza probabil ca am o pozitie verticala si ca nici cu toate cele trei valuri de suspendare prin care m-au trecut nu m-au pus la punct. Ei sint cei sapte magnifici care vor sa ma puna la colt“, a afirmat Mugur Riza.

Fost director al spitalului, in prezent mina a doua la operatii

Ulterior sedintei, Doru Dobrescu a declarat ca „judecata“ doctorului Riza nu va ramine fara urmari: „Reprezentantul ministerului a sugerat directiunii desfacerea contractului de munca. Colegiul Medicilor nu intervine. Aceasta este o problema administrativa pe care o vor rezolva cei in drept. Referitor la acuzele privind cele 15 decese, nu stiu daca dosarul va fi sau nu inaintat Parchetului. Acest lucru depinde de minister“.

Pina la desfacerea contractului de munca, Riza ramine la Spitalul de Urgenta Craiova, in Clinica de urologie. Nu va opera, pentru ca „mai are nevoie de antrenament. O sa intre in sala ca asistent. O perioada va fi mina a doua la operatii … sa stea putin sa mai ajute…“. De amintit faptul ca, in urma cu un an, doctorul Mugur Riza ocupa functia de director al Spitalului de Urgenta din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS