20.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBunele maniere pe Mapamond

Bunele maniere pe Mapamond

Odată cu venirea verii, mulţi dintre noi se pregătesc să îşi facă bagajele pentru a-şi petrece vacanţa într-o ţară exotică, departe de grijile cotidiene

Vara a venit şi odată cu ea şi mult aşteptatul concediu. În cazul în care vă pregătiţi să vă petreceţi vacanţa într-o altă ţară, site-ul it.viaggi.yahoo.com vă oferă câteva reguli de bune maniere, atunci când serviţi masa. Şi pentru că o vorbă din bătrâni spune „câte bordeie atâtea obiceie“, este normal să ne aşteptăm ca fiecare ţară să aibă, în afară de tradiţiile seculare, şi o serie de reguli comportamentale diferite, în funcţie de gusturi, de locuri, de companie şi, bineînţeles, de buzunar. Cu toate acestea, mulţi cred că oriunde s-ar afla se pot purta „ca la mama acasă“. Vă prezentăm o serie de reguli cu ajutorul cărora veţi reuşi să faceţi o impresie plăcută la masă şi să nu comiteţi vreo gafă în ţara în care aţi ales să vă petreceţi vacanţa. De exemplu, în Japonia, gazdele şi ceilalţi meseni nu sunt deranjaţi dacă sorbiţi tăiţeii. Ba chiar dimpotrivă, ei se aşteaptă la acest gest din partea dumneavoastră. De asemenea, dacă ajungeţi în China, niciodată nu vă băgaţi beţişoarele vertical într-un castron de orez, pentru că, potrivit tradiţiei, acesta este modul în care orezul este oferit morţilor. Este greşit să-i daţi mâncare altcuiva cu beţişoarele, deoarece altă regulă budistă legată de înmormântare presupune trecerea rămăşiţelor celor care au fost incineraţi printre membrii familiei folosind beţişoarele. De altfel, aceste lucruri sunt valabile în aproape toată Asia.

Politeţe la masă

În Rusia, în schimb, este voie să puneţi antebraţele pe masă, însă trebuie să mâncaţi ţinând furculiţa în mâna stângă şi cuţitul în mâna dreaptă. Mult mai intransigente sunt regulile în Nepal, unde nu vă puteţi plânge de lentoarea serviciilor sau nu vă puteţi ridica de la masă atunci când sunteţi în compania unor prieteni sau în casa cuiva, dacă nu au terminat şi ceilalţi meseni de mâncat. Şi dacă sunteţi forţat să vă ridicaţi din cauza unor situaţii urgente sau pentru că aveţi o întâlnire care nu poate fi în nici un caz amânată, trebuie să vă scuzaţi, spunând „Bistaii khaanus“, adică „Vă rugăm să mâncaţi încet“. Bunele maniere la masă sunt obligatorii şi în Mexic. Dacă în momentul în care mâncaţi, privirea dumneavoastră se intersectează cu a altcuiva este politicos să spuneţi „Provecho“, în traducere „Poftă bună“.

Câte bordeie atâtea obiceie

Dacă ajungeţi în Etiopia să nu vă minunaţi dacă trebuie să mâncaţi din aceeaşi farfurie cu ceilalţi comeseni, pentru că pe aceste meleaguri este chiar ciudat ca fiecare să aibă propria farfurie.
 În cazul în care vă aflaţi într-un restaurant suedez şi trebuie să ridicaţi paharul în cinstea cuiva, amintiţi-vă să nu ciocniţi paharele pentru că este considerat un gest nepoliticos, ci mai degrabă optaţi pentru nişte aplauze.
Ciudăţeniile la masă nu lipsesc nici în Franţa, unde este mai bine să evitaţi orice fel de discuţii despre bani, iar împărţirea notei de plată este considerată apogeul lipsei de bune maniere.
Dacă, în schimb, sunteţi în Portugalia, aveţi grijă că nu este pe placul gazdelor şi nici al ospătarilor să cereţi un condiment în plus, dacă sarea şi piperul nu sunt deja pe masă. Acest gest este considerat un afront la adresa bucătarului care a pregătit mâncărurile. Aşadar, mai bine mâncaţi puţin mai nesărat decât să vă atrageţi antipatia acestuia.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS