22.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024

O masă la grătar

Carnea nu este singurul aliment care poate fi gătit la grătar, ci şi legumele, garniturile pentru mâncare şi chiar unele deserturi pot fi pregătite în acest mod, pentru rezultate culinare spectaculoase.

Cei mai mulţi dintre noi cred că, atunci când se merge la iarbă verde sau se pregăteşte masa în aer liber, carnea – fie că este de porc, de pui sau de peşte – reprezintă singura opţiune pentru prepararea pe grătar. De fapt şi de drept, aproape totul se poate găti pe grătar, la foc deschis: felul principal, legumele sau garniturile pentru acesta şi chiar desertul.

Felul principal

Nu există o reţetă specială pentru prepararea pe grătar a diverselor feluri de carne. Puiul sau porcul se prepară în funcţie de preferinţele dumneavoastră şi ale celorlalţi meseni – probabil sunteţi obişnuiţi cu acest fel de mâncare, pentru că grătarul este preferatul tuturor. Pentru a avea parte de varietate şi pentru a aduce un element surpriză la picnic, puteţi încerca să frigeţi peşte sau fructe de mare pe grătar, la foc moderat, până când se pătrund şi carnea devine fragedă. Puteţi fi siguri că talentul bucătarului va fi apreciat.
Dacă atunci când pregătiţi friptura de porc aţi vrea ca gustul acesteia să fie completat de aroma cepei coapte, nu trebuie decât să „aruncaţi“ ceapa pe grătar şi să o lăsaţi pe foc doar atât cât este nevoie pentru a căpăta dungile specifice, apoi să o întoarceţi şi să procedaţi la fel.

Legumele, delicioase pe grătar

Legumele preparate la grătar sunt excepţionale, întrucât cea mai bună garnitură pentru o friptură la grătar o reprezintă o combinaţie de legume preparate şi ele în acelaşi mod. Secretul este ca legumele pe care alegeţi să le frigeţi pe grătar să fie coapte, însă tari. Înainte de a le pune pe grătar, acesta trebuie stropit cu puţin ulei de măsline, pentru ca legumele să nu se lipească. Puteţi frige sparanghel şi dovlecei, cartofi, ardei gras, roşii, vinete şi chiar porumb (dacă aveţi de unde să procuraţi porumb crud). Sparanghelul nu are nevoie de pregătiri suplimentare, însă condiţia este ca firele pe care le frigeţi pe grătar să fie relativ mari. În schimb, dovlecelul trebuie tăiat pe jumătate şi asezonat cu sare, piper şi puţin ulei de măsline. Ardeii graşi – verzi sau roşii – nu trebuie curăţaţi de seminţe, ci fripţi pe grătar întregi şi pot fi apoi asezonaţi în acelaşi mod în care se prepară salata de ardei capia copţi.
Vinetele se coc pe grătar întregi şi se curăţă de coajă, iar miezul se prepară după preferinţă. În ceea ce priveşte porumbul, dacă doriţi să îl pregătiţi în acest fel, îl puteţi pune pe grătar ca atare sau îl puteţi ambala în folie de aluminiu şi îl coaceţi direct pe cărbuni, aşa cum făceau bunicile noastre. Altă opţiune ar fi să pregătiţi pe grătar ciuperci – fie crude, fie marinate în oţet balsamic şi ulei de măsline.
Probabil că nu v-a venit ideea să prăjiţi salata verde pe grătar întrucât este posibil să nu fiţi încântaţi de rezultat. Iată însă o alternativă: tăiaţi câteva andive pe jumătate, asezonaţi-le cu sos de soia, usturoi şi puţin ulei de măsline şi puneţi-le pe grătar. Veţi vedea că sosul şi usturoiul vor conferi o aromă specială andivelor, echilibrând gustul acrişor al acestor legume.

Desert la grătar

În ceea ce priveşte desertul, fructele coapte pe grătar reprezintă un preparat delicios, care dovedeşte ingeniozitate. Bineînţeles, fructele nu trebuie preparate pe acelaşi grătar pe care aţi fript carnea şi legumele. Dacă nu aveţi un grătar „de rezervă“, înainte de a decide să pregătiţi desertul, spălaţi foarte bine grilajul, pentru ca eventualele resturi de la felul principal să nu se lipească de fructe şi gusturile să nu se combine.
Ananasul este o alegere excelentă pentru un desert făcut la grătar. Tăiaţi fructul rondele nu prea groase şi coaceţi-le puţin, apoi, cât bucăţile de ananas sunt calde, presăraţi puţin zahăr – acesta se va carameliza şi va căpăta un gust special. La fel de bine puteţi frige banane. Fructele decojite se lasă foarte puţin pe grătar, cât să capete puţină culoare, apoi peste ele se presară zahăr brun – veţi obţine un preparat ideal pentru servire alături de îngheţată de vanilie şi sos de ciocolată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS