22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinÎmbrăcaţi pentru succes

Îmbrăcaţi pentru succes

Deşi o veche vorbă din popor spune că „haina nu-l face pe om“, mai nou, lucrurile nu mai stau deloc aşa. În plin secol XXI, aspectul exterior reprezintă un factor foarte important pentru evaluarea unei persoane, mai ales când este vorba de un interviu pentru angajare.

Spune-mi cum te îmbraci şi îţi spun dacă vei obţine o slujbă. Cam aşa ar putea fi rezumat un studiu realizat recent de lanţul britanic de magazine K Maxx cu privire la codul vestimentar adecvat pentru un interviu, mai ales în cazul doamnelor. Rezultatele studiului realizat pe un eşantion de 2.000 de angajatori sunt mai mult decât clare: dacă doriţi să vă puneţi în pericol posibilitatea de a vă angaja, este suficient să vă prezentaţi cu un decolteu prea adânc sau cu o bluză mult prea mulată, care să vă eticheteze de la bun început drept o „femeie fatală“. De asemenea, evitaţi să vă expuneţi prea mult lenjeria intimă, purtând, de exemplu, un sutien negru sub o bluză albă. În afară de faptul că nu este elegant, efectul obţinut este mai degrabă cel al unei „party-girl“ şi nicidecum al unei femei care are chef de muncă. Pe scurt, serviciul nu este locul recomandat pentru o prezentare de modă, iar prima impresie de la interviu este deseori cea care face diferenţa, având în vedere că o treime dintre intervievaţi a recunoscut că sunt suficiente 90 de secunde pentru a-şi da seama dacă persoana cu care stau de vorbă are sau nu „stofă“ pentru postul scos la concurs. De asemenea, 65 la sută dintre angajatori au declarat că, în cazul în care două candidate au fost la egalitate, vestimentaţia devine un factor decisiv pentru desemnarea câştigătoarei. Ca atare, indiferent de postul pentru care aplicaţi sau de compania unde doriţi să vă angajaţi, când vă îmbrăcaţi pentru un interviu, alegeţi o ţinută cât mai elegantă şi mai conservatoare şi evitaţi culorile stridente şi strălucitoare. Pe scurt, evitaţi hainele rupte sau şifonate, hainele foarte largi sau foarte strâmte, pantalonii scurţi sau fustele mini, pantalonii cu talie foarte joasă, şepcile sau alte ţinute similare.

Moda pentru fiecare

Nu cumva să vă gândiţi că doar femeile sunt afectate de această „discriminare fashion“. În timp ce în cazul doamnelor nu sunt recomandate bluzele mulate sau decolteul prea generos, domnii trebuie să acorde o atenţie cămăşilor şifonate, pantalonilor cu talie înaltă sau cravatelor ridicole dacă doresc să aibă vreo şansă de angajare. De obicei, sunt recomandate cravatele din mătase, care să nu fie mai înguste de 4-5 cm. Nu în ultimul rând, bărbaţii trebuie să evite orice bijuterie în afară de verighetă sau un ceas de metal. Mare atenţie, de asemenea, la şosetele care nu se asortează cu pantofii sau sunt prea scurte, lăsând să se vadă pielea. De asemenea, reprezentanţii sexului tare trebuie să îşi asorteze cureaua cu pantofii. „Când mergeţi la un interviu de angajare, mai bine mergeţi la sigur, pentru că nu am văzut o piaţă mai competitivă decât cea actuală, cu sute de persoane care aplică pentru acelaşi post. În aceste condiţii, este foarte important să faceţi o primă impresie bună purtând haine adecvate, pentru că altfel riscaţi să vă compromiteţi orice şansă înainte de a deschide gura. Este adevărat că unii şefi ar putea aprecia apariţia unei tinere cu un tricou decoltat, însă nu puteţi să ştiţi întotdeauna cu cine veţi susţine interviul, de aceea mai bine alegeţi haine care vi se potrivesc, care să fie curate, călcate şi în nuanţe neutre. În ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, şi în cazul lor aparenţele contează şi de aceea mai bine ar evita anumite alegeri, cum ar fi cravatele excentrice sau pălăriile extravagante, convinşi că în acest fel vor face impresie. Nu vor fi luaţi în serios şi riscă să iasă de la interviu după nici zece minute“, a explicat Kieran How, unul dintre managerii de la Eden Brown, companie specializată în selecţionarea candidaţilor pentru companii. De aceeaşi părere este şi Evelinda Urman, de la echipa de consultanţi Style Matters din Denver. „Poate că nu vă veţi mai îmbrăca la fel ca la interviu niciodată. Însă, aveţi la dispoziţie mai puţin de 30 de secunde pentru a face o primă impresie. Oamenii chiar judecă o carte pe baza copertei“, avertizează aceasta.

Sobri şi eleganţi

Cu alte cuvinte, dacă vreţi să fiţi la modă, faceţi asta în afara programului de serviciu şi mai ales nu în timpul primului interviu, pentru că şapte angajatori din zece au declarat clar că nu le plac persoanele obsedate de modă. Mai mult chiar, 81 la sută dintre ei au spus că preferă taioarele, în cazul doamnelor, şi costumele, în cazul domnilor, care asigură o imagine de organizare şi eficienţă maximă. Este recomandat ca bărbaţii să poarte un costum în culori sobre: albastru închis sau gri petrol, combinat cu o cămaşă albă, o cravată asortată, şosete şi pantofi de culoare închisă. În cazul doamnelor, gama de opţiuni este mai variată. Deşi cele mai sigure sunt costumele închise la culoare, nu greşesc nici dacă optează pentru bluze sau fuste colorate. De asemenea, mare atenţie la lungimea fustei, care ar trebui să acopere genunchii. Alegerea pantofilor reprezintă, de asemenea, un factor important. Asiguraţi-vă că aceştia sunt curaţi şi îngrijiţi. Doamnele trebuie să aleagă pantofii care le pun în evidenţă picioarele, dar care nu au un toc foarte înalt. O mare atenţie pentru crearea unei ţinute impecabile trebuie acordată bijuteriilor, care trebuie să fie discrete şi cu gust. Ceasul şi un inel sunt mai mult decât suficiente pentru a crea o bună impresie angajatorului.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII