19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTurism spre destinaţii de top

Turism spre destinaţii de top

Pentru unii, destinaţiile de vacanţă cu aer exotic sunt cele mai frumoase, dar pentru alţii, tot viaţa oraşelor ar putea fi subiectul unei vacanţe de vis. Unele dintre cele mai interesante, dar şi cele mai scumpe oraşe din lume sunt în Japonia, Norvegia, Angola, Danemarca şi Elveţia, se arată pe site-ul finance.yahoo.com.

Cel mai scump oraş este Tokyo

Dacă anul trecut s-a situat pe a doua poziţie, se pare că Tokyo ajunge să fie în 2010 cel mai scump oraş. O masă la restaurant costă 18 dolari, iar o bere poate ajunge la 3,37 dolari. Un kilogram de orez costă 8,47 dolari, iar o duzină de ouă – 3,78 dolari. Puterea yenului a readus Tokyo pe prima poziţie în topul ECA International, pe care mai fusese şi în 2005. Chiria pentru un apartament de două camere pentru expaţi costă mai mult de 5.000 de euro pe lună în Tokyo, potrivit datelor furnizate de EuroCost International. Vizitatorii au nevoie de mai mulţi bani de buzunar decât în oricare alt oraş din lume.

Moneda naţională a trimis Oslo pe locul doi

În acest an, Oslo s-a poziţionat pe locul doi, după ce anul trecut de-abia ocupa locul opt. Aici o masă la restaurant costă 43 de dolari, o bere 4,71 dolari, 1 kg de orez – 5,66 dolari şi o duzină de ouă – 6,72 dolari. Oslo a ajuns în faţa Copenhagăi drept cel mai scump oraş din Europa când coroanele aveau putere împotriva altor curente. Potrivit ECA International, creşterea preţului la petrol, perioada de recesiune şi reputaţia Norvegiei reprezintă un refugiu sigur pentru investitorii care au contribuit la creşterea coroanelor.

Angola, doar pe a treia poziţie în acest an

Anul trecut, acest oraş era cel mai scump din lume, dar, în 2010, această destinaţie ocupă doar locul trei. Aici o masă la restaurant costă 47 de dolari, o bere – 1,62 dolari, un kilogram de orez – 4,73 dolari, iar o duzină de ouă – 4,75 dolari.
Capitala Angolei a ajuns pe locul trei pentru că moneda naţională s-a depreciat. Preţurile în Luanda au crescut în ultimul an, dar modificările pe care le-a suferit moneda au compensat orice inflaţie, potrivit ECA International. EuroCost International estimează că expaţii plătesc mai mult de 3.500 de dolari pe lună pentru o locuinţă de două camere.

Nagoya şi Yokohama, pe următoarele poziţii

Anul acesta pe locul patru s-a clasat oraşul japonez Nagoya, care anul trecut ocupa locul trei. Aici masa în oraş costă 19 dolari, o bere – 3,08 dolari, un kilogram de orez – 9,14 dolari, iar o duzină de ouă – 3,33 dolari.
Al patrulea cel mai populat oraş, Nagoya, este şi cel mai scump oraş din ţară. El este un important centru de afaceri: 44% din automobilele produse în Japonia sunt făcute aici, potrivit Greater Nagoya Initiative Center. Companii precum Toyota, Honda, Suzuki, Mitsubishi, Volkswagen şi General Motors au sediile, operaţiunile de fabricaţie sau puncte de distribuţie în regiunea acestui oraş.
Oraşul Yokohama a căzut în acest an de pe locul patru pe cinci. Aici o masă la restaurant costă 17,39 dolari, iar o bere – 3,26 dolari, în timp ce un bilet la film costă 19,50 dolari.
Aflat la o jumătate de oră de Tokyo cu trenul, acest port oraş este activ când vine vorba de transportul maritim, biotehnologie şi industriile semiconductoare. Yokohama este unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume, dar companiile de aici se bucură de desfăşurarea operaţiunilor ce presupun costuri mici în comparaţie cu zonele de lângă capitală. Nissan a deschis un nou sediu în Yokohama în acest an şi raportările arată că firma va închide birourile în Tokyo pentru a reduce costurile.

Stavanger, capitala industriei petroliere norvegiene

Pe locul şase se află Stavanger, Norvegia. O masă la restaurant costă 33 de dolari, o bere – 4,76 dolari, iar un bilet la film – 15,50 dolari.
Acest mic oraş aflat la mare şi-a câştigat bogăţia din zăcămintele de petrol exploatate în Marea Nordului şi a devenit cunoscut drept capitala industriei petroliere norvegiene. Cheltuielile pentru mâncare sunt cu 50 de procente mai ridicate decât media europeană: o cutie de suc costă aproape 2,80 dolari şi o bere la un bar poate ajunge la 12 dolari.
Următorul oraş este Kobe, Japonia, care ocupă a şaptea poziţie în topul celor mai scumpe oraşe din lume. Aici masa la restaurant costă 16 dolari, iar o bere – 3,09 dolari.
Oraşul este unul dintre cele mai mari porturi din Japonia şi a devenit locaţia preferată pentru companii ce activează în industrii precum cele de maşini grele, siderurgică şi alimentară.
117 companii străine au birourile în Kobe, potrivit Organizaţiei japoneze de comerţ extern.
Pe locul opt se află Copenhaga, unde o masă în oraş costă 36 de dolari, o bere – 2,10 dolari, iar un bilet la cinema – 15 dolari.
În Copenhaga, locuitorii au cele mai mari venituri. De obicei, locurile cu salarii mari au şi preţuri ridicate, dar aici locuitorii chiar adoră luxul. Câteva exemple de cheltuieli din viaţa de zi cu zi: închirierea unui DVD pentru o noapte costă 8 dolari, o pereche de jeanşi – mai mult de 150 de dolari, şi un bilet pentru un mijloc de transport – 3,70 dolari.

Oraşele din Elveţia ocupă ultimele poziţii

Geneva, locul unde sunt cele mai multe companii din United Nations Organization (UNO), este unul dintre cele mai scumpe oraşe în ceea ce priveşte mâncarea şi rezidenţa. Preţurile pentru mâncare în Elveţia sunt cu 45% mai scumpe decât în restul Europei de Vest şi costurile pentru electronice şi electrocasnice în Geneva sunt printre cele mai ridicate din întreaga lume, se arată în raportul UBS pe 2009. Aici, o masă la restaurant costă 30 de dolari, iar o bere – 2,02 dolari.
Pe ultima poziţie din top se află Zürich, unde o ieşire în oraş costă 25 de dolari, iar o bere – 2,01 dolari. Zürich, cel mai mare oraş al Elveţiei, este punctul principal pentru cele mai importante afaceri din ţară. Totodată, aici sunt şi sediile celor mai importante companii financiare, inclusiv UBS şi Credit Suisse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS