18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTopul destinaţiilor cu adrenalină

Topul destinaţiilor cu adrenalină

Pentru împătimiţii vacanţelor inedite există turismul de aventură. Fie că vorbim despre canyoning, raf-ting, salt cu paraşuta sau o cursă cu maşina de F1, toate aceste activităţi transformă vacanţa într-o adevărată aventură.

Pentru cei care iubesc vacanţele inedite, cu un consum maxim de adrenalină, agenţiile de turism promovează pachete turistice care includ practicarea sporturilor extreme. În acest sens, am selectat câteva destinaţii interesante din România, dar şi din străinătate, realizând un top al excursiilor care includ activităţi de aventură.
Acest segment al turismului este foarte puţin promovat din mai multe motive, fie agenţiile de turism specializate nu au o politică de promovare foarte bună sau nu au o putere financiară corespunzătoare pentru această promovare, fie folosesc un termen total greşit pentru aceste activităţi, fiind adesea confundat cu sportul extrem.
„Unele agenţii, din neştiinţă sau, mai grav, încercând să atragă clientul, forţează nota şi nu folosesc termenul de turism de aventură, ci pe cel de sport extrem, total greşit, în pachetele turistice fiind interzis să se vândă sport extrem. Avem clienţi din toate categoriile, dar ponderea cea mai mare o au teambuilding-urile, aproximativ 90% din totalul activităţilor. Acest lucru se datorează numai faptului că teambuilding-urile se pregătesc cu două-trei luni în avans, se fac rezervările necesare şi atunci nu mai rămân weekenduri libere în cazul grupurilor de persoane fizice. Cele mai solicitate activităţi sunt canyoningul, raftingul şi speologia“, a declarat Sabin Cornoiu, coordonator program Gorj Aventura.  

Aventura începe din Valea Şipotului

Canyoningul este un sport apărut recent în România, dar care a devenit foarte popular în ultimii ani, fiind practicat în primul rând datorită frumuseţii peisajelor. Conform specialiştilor, deşi ar părea mai puţin periculos decât alpinismul, dificultăţile pot varia în funcţie de debitul apei, pentru că, de fapt, presupune parcurgerea canioanelor pe firul apei. În parcurgerea unui canion se pot întâlni cascade, curenţi repezi sau bazine, toate acestea fiind numite obstacole naturale, care vor fi depăşite fie coborând pe coardă, prin căţărare, fie înotând. În concluzie, este un sport foarte solicitant, dus la extrem, ce combină elemente de căţărare, speologie şi înot, dar poate fi practicat şi de începători sau doar de turişti curioşi dornici de senzaţii tari, pentru că există trasee pentru toate gradele de dificultate.
Unul dintre cele mai atractive circuite de canyoning turistic din România este cel din Valea Şipotului, din Munţii Vâlcan, care oferă practicanţilor şase cascade între 7 şi 35 de metri. Acest loc este iubit de aventurieri nu numai pentru traseul acvatic cu tobogane, şi obstacole naturale, dar şi pentru că se poate ajunge destul de uşor cu maşina la punctul de pornire al aventurii. Tot aici se găseşte şi o piscină naturală de aproape patru-cinci metri adâncime.
Circuitul de agrement, promovat de agenţiile de turism, cuprinde doar primele trei cascade, traseul acvatic cu marmite, tobogane şi piscină naturală pentru sărituri. Specialiştii susţin că activitatea nu este deloc periculoasă, deoarece se desfăşoară numai atunci când nivelul apei în vad este de maximum 50 – 70 cm.
Toate aceste activităţi pornesc de la preţuri cuprinse între 20 şi 370 de euro, în funcţie de cerinţele fiecărui turist şi de gradul de dificultate. În preţul pachetelor sunt asigurate toate echipamentele necesare, inclusiv asistenţa specialiştilor.

Salt în gol deasupra Parisului

Dacă vă aflaţi în Paris ca simplu turist şi vreţi să experimentaţi un tur al oraşului mai inedit, puteţi opta pentru un salt cu paraşuta deasupra oraşului, admirând frumoasele peisaje, sau dacă nu aveţi acest curaj, dar totuşi doriţi să admiraţi Franţa „de la înălţime“ puteţi opta pentru un tur cu balonul deasupra regiunii Ile-de-France sau castelelor de pe Valea Loirei.
Săritura cu paraşuta, pe lângă faptul că vă promite o adevărată aventură, alături de un instructor autorizat, vă poate oferi posibilitatea de a admira regiunea Ile-de-France într-un mod inedit. Saltul se va face de la o înălţime de aproximativ 4.000 de metri, veţi experimenta o cădere liberă de aproximativ un minut, urmată de o aterizare uşoară, de încă şapte minute. În tot acest timp, instructorul este cel care dirijează întregul zbor. O astfel de experienţă vă poate costa 550 de euro de persoană, în pachet fiind incluse două nopţi de cazare în cameră dublă cu micul dejun inclus, un curs teoretic despre tehnica de sărit în tandem cu paraşuta, decolarea cu avionul şi partea cea mai scurtă, dar esenţială a acestei aventuri: săritura în gol, urmată de căderea liberă şi aterizarea.
Zborul cu balonul deasupra Franţei pare o experienţă mult mai liniştită, oferindu-vă totodată peisaje frumoase pe care le puteţi admira liniştiţi timp de o oră. Ceea ce este cu adevărat inedit cu balonul este că fiecare zbor devine unic, deoarece acesta se lasă purtat de vânt, pe trasee noi.
Un tur al oraşului văzut de sus costă între 689 şi 785 de euro de persoană şi include două nopţi de cazare în cameră dublă şi zborul cu balonul timp de o oră.

La volanul unei maşini puternice de Formula 1

Agenţiile de turism nu i-au uitat nici pe cei pasionaţi de maşini puternice. Este adevărat, excursii pentru a urmări cele mai importante circuite de Formula 1 s-au organizat şi se vor organiza în continuare. Dar o experienţă la volanul unui bolid, alături de un şofer profesionist, pe unul dintre cele mai temute circuite, poate fi considerată o adevărată aventură.
În Germania, în Hockenheimring şi Nurburgring, pe cele mai dificile circuite, pasionaţii de maşini, în special cele puternice, sunt provocaţi la un adevărat program de curse.
Unul dintre reprezentanţii agenţiei de turism vă va întâmpina la aeroport pentru a vă înmâna cheile unei maşini Porsche, Mercedes sau BMW, iar cu această ocazie veţi avea posibilitatea să o testaţi pe autostrada care vă va conduce spre circuitul ales – Hockenheimring sau Nurburgring.
A doua zi urmează instructajul şi câteva ture alături de un şofer profesionist pe o maşină de curse.
Cea mai solicitată cursă este cea de pe circuitul Nurburgring, pista Nordschleife fiind considerată una dintre cele mai spectaculoase din lume.
Toată această experienţă poate costa între 750-950 de euro de persoană, în preţ fiind inclus biletul de avion dus-întors Bucureşti – München, două nopţi de cazare în cameră dublă la hotel de patru stele, închirierea maşinii de lux, cursa plus instructajul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS