20.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalTot mai mulţi medici aleg străinătatea

Tot mai mulţi medici aleg străinătatea

În ultimele luni, foarte multe cadre medicale au ales să părăsească ţara şi să îşi încerce norocul peste hotare, acolo unde munca lor chiar este apreciată, iar condiţiile în care lucrează nu se compară cu cele din ţara noastră. Din cauza lipsei de medici şi asistenţi, Ministerul Sănătăţii va scoate la concurs peste 2.300 de posturi, din care aproximativ o mie pentru asistenţi medicali şi medici, iar autorităţile locale care administrează spitale vor putea organiza concurs pentru alte 750 de funcţii.
La Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin, Minis­terul Sănătăţii a deblocat 16 pos­turi, dintre care 14 pentru me­dici. Şi pentru personalul sanitar au­xiliar vor fi scoase la concurs două locuri.
„Sunt 16 posturi, dintre ca­re 14 de medici şi 2 de auxiliari (in­firmieră, femeie de ser­vi­ciu). Cele 14 posturi de me­dici sunt pe specialităţile defi­citare, şi anume neurologie, pe­diatrie, terapie inten­sivă, chirurgie, boli in­fec­ţioase. Practic, posturile res­pective sunt pentru aco­perirea de maximă urgenţă a unor goluri în structura de per­sonal a Spitalului Judeţean de Ur­gen­ţă. Rămâne de văzut dacă ele se şi ocupă“, a declarat dr. Cris­tian Jianu, pur­tătorul de cu­vânt al Spita­lului Judeţean din Severin.
Chiar dacă, la prima vedere, vestea este una bună, conducerea Spitalului Judeţean se aşteaptă ca, şi de această dată, locurile să nu fie ocupate nici la jumătate. „La ultimele con­cursuri organizate de Spi­talul din Severin nu s-au ocu­pat de­cât o treime din pos­turi, fiindcă oamenii nu sunt atraşi de spitale care nu sunt bine dotate“, a precizat me­dicul Cristian Jianu.
Şi la Ambulanţa Mehedinţi sunt vacante mai multe pos­turi, fie pentru că o parte din foş­­tii angajaţi au ieşit la pen­sie, fie pentru că medicii au optat să lucreze în străinătate. În cadrul unei videocon­ferinţe susţinute de secretarul de stat Raed Arafat, Serviciul Ju­deţean de Ambulanţă Mehe­dinţi a primit vestea de­blocării unui singur post de asis­tent medical.
„Sunt libere la Ambulanţa Mehedinţi 14 pos­turi de conducători auto, care s-au eliberat prin ieşirea la pen­sie, 3 posturi de medici, 6 de asistenţi şi unul la personalul TESA“, a precizat dr. Dumbrăvica Florescu, ma­na­gerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Mehedinţi.
Ministerul Sănătăţii a publicat, pe pagina web www.ms.ro, lista posturilor vacante pe unităţi sanitare, categorii de personal şi specialităţi medicale pentru care vor fi demarate procedurile de scoatere la concurs a 2.322 de posturi, dintre care 218 pentru serviciile de ambulanţă. Cele mai multe dintre aceste posturi sunt destinate asistenţilor medicali, respectiv 1.075, urmează cele care vor putea fi ocupate de medici – 963, de personal auxiliar (infirmieri, îngrijitori, şoferi de ambulanţă etc.) – 217 şi de farmacişti – 67 . Posturile vacante scoase la concurs sunt în unităţi sanitare din toate judeţele ţării şi municipiul Bucureşti. Ministerul Sănătăţii estimează că, începând din noiembrie, unităţile sanitare cu paturi vor organiza concursurile pentru ocuparea posturilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS