21.2 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024

Primăria penală

Viceprimarul comunei Bolboşi, din judeţul Gorj, şi alţi lucrători din primărie sunt cercetaţi de procurori pentru ascunderea şi neîncasarea unor procese-verbale de contravenţie aplicate de poliţie.

GORJ. Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj a solicitat Corpului de Control al Prefectului efectuarea unei verificări la Primăria Bolboşi privind înregistrarea şi încasarea amenzilor. Reprezentanţii prefecturii au stabilit că actele de constatare a contravenţiilor au fost predate de poliţie, dar nu au fost înregistrate în evidenţele primăriei. „Actele de constatare a contravenţiilor au fost transmise primăriei pe bază de adresă oficială, confirmarea primirii făcându-se de viceprimarul comunei (Dumitru Mituică – n.r.) fie prin semnătură pe adresa respectivă, fie prin semnătură în condica specială a organelor de poliţie, fără a fi înregistrate în Registrul general de intrări-ieşiri al instituţiei“, se menţionează în raportul întocmit de Corpul de Control al Prefectului. Mai mult decât atât, zeci de procese-verbale de sancţionare nu au mai fost găsite în arhiva Primăriei Bolboşi.

 

43 de procese-verbale de contravenţie, de negăsit

 

Reprezentanţii Corpului de Control al Prefectului au găsit la sediul Primăriei Bolboşi doar 11 procese-verbale de contravenţie: „Din numărul total de 54 de procese-verbale menţionate în adresa IPJ Gorj se regăsesc în original 11 acte de constatare (…). Aceste documente justificative de înregistrare în contabilitate se regăsesc ca anexă la Borderoul de debite, care nu este înregistrat în evidenţa contabilă (…). Celelalte 43 de procese-verbale de contravenţie (…) nu se regăsesc ca documente justificative la Primăria comunei Bolboşi. (…) Responsabilitatea cu privire la înregistrarea în contabilitate şi executarea silită a sancţiunilor contravenţionale reveneau domnului Constantin Căţăgoi, referent impozite şi taxe locale“, se precizează în raportul întocmit de Corpul de Control. În acesta se mai arată că faptele de care se fac vinovaţi viceprimarul şi Constantin Căţăvoi constau în fals intelectual.

 

Vinovaţii spun că procesele de contravenţie au fost furate

 

Reprezentanţii Prefecturii Gorj nu au putut calcula prejudiciul cauzat de neînregistrarea în contabilitate a actelor de constatare a contravenţiilor, pentru că se află în limita termenului general de prescripţie, de cinci ani. Explicaţiile date de cei implicaţi în ascunderea şi neînregistrarea proceselor-verbale de sancţionare sunt ridicole.

„Din explicaţiile scrise ale persoanelor implicate reiese ca posibilă cauză sustragerea documentelor respective de către altă persoană neidentificată“, mai menţionează în raport reprezentanţii prefecturii.

În această situaţie, conducerea primăriei ar fi trebuit să anunţe imediat poliţia pentru efectuarea de cercetări. Lucru care nu s-a întâmplat.

Raportul întocmit de Corpul de Control al Prefectului a fost trimis la IPJ Gorj în vederea continuării cercetărilor în dosarul penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU