5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFostul primar din Caracal, ridicat de mascaţi

Fostul primar din Caracal, ridicat de mascaţi

Fostul primar al municipiului Caracal, Gheorghe Anghel (foto) şi alte aproximativ 30 de persoane din Caracal şi Drăgăneşti Olt au fost ridicate în această dimineaţă de către mascaţi, informează olttv.ro. Persoanele respective ar fi fost implicate într-un caz de evaziune fiscală şi înşelăciune. Mai precis, firme din Drăgăneşti au comercializat produse de curăţenie către IGO Caracal şi un un liceu din localitate, la suprapreţ. Printre cei duşi la audieri la DIICOT Slatina se află angajaţi ai Primăriei Caracal.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Olt şi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Olt au desfăşurat în această dimineaţă opt percheziţii la membrii unei grupări infracţionale, specializate în infracţiuni economice. Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Olt, membrii grupării sunt suspectaţi că ar fi efectuat achiziţii publice de bunuri şi servicii, supraevaluând valoarea acestora, prejudiciul creat ridicându-se la 5.000.000 de lei.

Percheziţiile au fost efectuate pe raza municipiului Caracal şi a oraşului Drăgăneşti – Olt, la domiciliile membrilor grupului infracţional, format din 18 persoane, specializat în infracţiuni economice. De asemenea, au fost puse în executare 32 de mandate de aducere. În activităţi au fost angrenaţi şi poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Caracal, Serviciului pentru Acţiuni Speciale Olt şi jandarmi.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2005 – 2012, la nivelul unei instituţii publice din judeţul Olt, s-a cristalizat un grup infracţional organizat format din factori de decizie şi funcţionari din cadrul instituţiei, fiind cooptaţi şi oameni de afaceri sau persoane aflate în cercul relaţional al membrilor grupării, care îşi desfăşurau activitatea în cadrul administraţiei publice locale.

Liderii grupului infracţional organizat ar fi pus bazele unui mecanism prin care se urmărea fraudarea bugetului instituţiei, prin însuşirea unor sume mari de bani în baza unor documente (facturi, chitanţe) care atestau efectuarea unor lucrări fictive, sau procurarea de materiale necesare în desfăşurarea de activităţi fictive în cadrul instituţiei. La această grupare infracţională ar fi aderat atât angajaţi ai instituţiei publice, cât şi alte persoane (administratori de societăţi comerciale), care ar fi fost racolate de lideri şi de ceilalţi angajaţi, cu scopul clar de a-şi însuşi sume de bani. În urma verificărilor efectuate a reieşit faptul că suspecţii ar fi introdus în contabilitatea instituţiei facturi şi chitanţe false, în valoare de peste 5.000.000 de lei, şi şi-au însuşit sumele de bani decontate prin casierie şi prin conturile bancare. Pentru a ascunde frauda, suspecţii ar fi sustras o parte din documentele depozitate în arhiva instituţiei. Prejudiciul creat se ridică la 5.200.000 de lei.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS