19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCiupercile fac alte victime

Ciupercile fac alte victime

În judeţul Mehedinţi, numărul pacienţilor care ajung la spital cu intoxicaţii alimentare în urma consumului de ciuperci a crescut foarte mult în ultimele două săptămâni. 

Chiar dacă la prima vedere par bune de consumat, multe specii de ciuperci nu sunt comestibile şi conţin substanţe otrăvitoare ce provoacă grave reacţii digestive sau, mai rău, decesul.
Ultimul caz este al unei familii din comuna Pătulele, părinţii şi cei doi copii, care au consumat la cină tocană cu ciuperci culese de ei din pădure. La scurt timp, membrii familiei Coadă au început să se simtă rău.
„Am mâncat pe la 19.30, o tocană făcută de mama, apoi am început să am greţuri şi dureri de cap, iar apoi am ajuns la spital. Ciupercile le-am cules din comuna Pătulele. Sunt nişte ciuperci roşii, nu am mai mâncat de acest fel, dar nu am cules numai noi, mai mulţi oameni merg în această perioadă la cules, le mănâncă sau le vând. Nu am ştiut că nu sunt bune“, a spus Marius Coadă, fiul cel mare.
„Au fost trei persoane care s-au internat pentru ingestie de ciuperci. O persoană a refuzat internarea şi a plecat la domiciliu, iar două au rămas internate şi sub bine. A fost un consum de ciuperci culese din pădure. Ei susţin că au mai consumat acelaşi tip de ciuperci. Probabil este vorba, aşa cum se întâmplă de regulă, de spori de ciuperci otrăvitoare care ajung din cauza vântului sau a ploaii pe ciuperci care în mod normal sunt comestibile. Aceasta este perioada în care numărul intoxicaţiilor cu ciuperci creşte“, a precizat managerul Spitalului Judeţean Mehedinţi, Doina Borugă.
Alt caz de consum cu ciuperci infestate cu spori otrăvitori a mai avut loc în comuna Hinova, unde trei persoane au prezentat vărsături puternice şi dureri de cap, însă au refuzat tratamentul de specialitate.
Victimele care au ajuns în ultimul timp la spital sunt persoane din mediul rural, care preferă să îşi procure singure ciupercile din pădurile din apropiere. Medicii spun că reacţiile digestive apar la scurt timp după consum şi toate cazurile trebuie să ajungă cât mai repede la spital pentru a se evita complicaţiile, care pot fi grave, în cazul unei deshidratări unde se intervine prea târziu. Singura soluţie pentru evitarea unei intoxicaţii cu urmări grave este consumul ciupercilor cumpărate din magazinele alimentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS