23.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞmecherii cu produsele accizabile

Şmecherii cu produsele accizabile

Evaziunea cel mai des întâlnită de vameşii craioveni este cea cu produse energetice. În acest domeniu de activitate s-au creat adevărate filiere. Riscul mare de evaziune fiscală există în trei sfere de activitate.

O autocisternă a fost oprită în trafic pe Drumul European E 70, zilele trecute, de către lucrătorii vamali craioveni, ei având suspiciunea că marfa transportată nu este aceeaşi cu cea din acte. Cisterna plină ochi cu 25 de tone de produse energetice a fost dusă în curtea Vămii Craiova, iar o probă din marfă a fost dusă, de urgenţă, la Laboratorul central al Direcţiei Generale a Vămilor, în Bucureşti, iar buletinul de analiză a confirmat bănuielile vameşilor: deşi în actele de transport şi ale firmei se preciza că se transportă combustibil lichid uşor, în cisternă era păcură. Potrivit obligaţiilor legale, păcura trebuia marcată distinct şi colorată, pentru a evidenţia faptul că este un produs energetic pentru care s-au plătit accizele vamale.  

„Era o întreagă filieră!“

Cisterna a fost confiscată cu tot cu marfă, iar Vama a început ample cercetări pe teritoriul ţării, pentru a descoperi provenienţa mărfii. Dumitru Olteanu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, a precizat: „Era o întreagă filieră! Marfa a fost încărcată pe 18.10.2012 de la un antrepozit din Ploieşti, pentru o firmă din Bărcăneşti (Prahova). Firma livra în aceeaşi dată cantitatea de combustibil uşor către o firmă din Bucureşti. La rândul său, această firmă întocmeşte o factură pe aceeași cantitate de marfă, pentru o firmă din Constanţa, dar marfa pleacă, cu alt mijloc de transport, pe 31.12.2012, spre o firmă din Herculane, în Caraş-Severin“. În ianuarie 2013, conform actelor prezentate, acelaşi transport ar fi fost descoperit pe teritoriul Doljului. Lucrătorii vamali au avut suspiciunea că diverse mărfuri erau transportate pe baza aceloraşi documente de transport. La sediul social declarat al firmei furnizoare din Constanţa nu se mai desfăşoară activitate, a spus directorul Vămii Craiova. Vameşii fac verificări în toate judeţele menționate, pentru a descoperi cât de mare a fost evaziunea.
„În acest caz, s-a dispus reţinerea cisternei în vederea confiscării. Dosarul a fost înaintat Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj, pentru că marfa nici nu avea acte de provenienţă, nici nu era declarată. În urma finalizării cercetării penale, marfa va fi valorificată prin DGFP Dolj“, a adăugat Olteanu. De data aceasta, valoarea prejudiciului produs statului a fost de 44.900 de lei, dar nu se ştie, între 18 decembrie şi 23 ianuarie, câte astfel de cisterne s-au transportat pe baza unei singure facturi.
Tot zilele trecute a fost confiscat un camion cu tutun prelucrat, dar în actele de transport figurau produse textile. În cazul tutunului prelucrat, firma care îl deţine trebuie să-l declare la vamă şi să plătească accize.

Tertipuri folosite de firme pentru a evita plata taxelor la stat

Pornind de la exemplele de mai sus, reprezentantul Vămii spune că „modelul“ este adesea folosit de către evazionişti: marfa pleacă din antrepozitul fiscal, unde se plătesc accizele, dar aceleaşi hârtii circulă prin patru-cinci firme. Se ajunge, în urma controalelor, să se constate că firmele furnizoare au dispărut de mult şi nici Vama, nici Fiscul, nici alte organe abilitate nu mai au de unde să-l ia pe furnizor.

Riscul de evaziune

Produsele cele mai supuse riscului de evaziune în Dolj sunt, în opinia Vămii locale, produsele energetice, comercializarea tutunului şi a produselor alcoolice. Acestea ar ocupa primul loc în ierarhia privind încălcarea legislaţiei fiscale în judeţ. „În primul rând, legislaţia fiscală este încălcată în domeniul comercializării de produse energetice, în sensul că anumite firme practică acest comerț deși nu sunt autorizate pentru el, conform Ordinului preşedintelui ANAF nr. 2.491. Pe al doilea loc în ierarhia domeniilor de activitate în care riscul de evaziune este mare este comerţul angro de băuturi alcoolice şi ţigări“, a declarat Dumitru Olteanu.

Cum afectează evaziunea fiscală consumatorul final

În cazul produselor energetice, care în opinia Vămii prezintă cel mai mare risc de evaziune, nedeclararea lor afectează cumpărătorul. „Pe lângă faptul că sunt venituri nedeclarate şi nefiscalizate, introducerea lor în staţiile peco şi amestecarea lor cu combustibilii normali poate afecta calitatea benzinei sau a motorinei. În acest fel este afectat şi consumatorul final“, a explicat şeful Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS