24.5 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCarderi craioveni, anchetaţi de FBI

Carderi craioveni, anchetaţi de FBI

Biroul FBI a făcut publice acuzaţiile aduse unui grup de 14 români, majoritatea din municipiul Craiova, suspectaţi că au comis fraude informatice în dauna a mii de cetăţeni americani

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a anunţat la sfârşitul lunii decembrie că a declasificat punerea sub acuzaţie a 14 cetăţeni români acuzaţi că fac parte dintr-o structură complexă care s-a ocupat cu activităţi de tip „phishing“ pe teritoriul Statelor Unite în anul 2005. Anchetatorii americani au precizat că activităţile românilor s-au desfăşurat pe internet şi au constat în uzul de fraudă şi înşelăciune pentru a obţine informaţii private, personale şi financiare, cum ar fi nume, adrese, numere de cont bancar, numere de cărţi de credit şi coduri de tip CNP. Cei 14 inculpaţi sunt Ciprian Tudor, Cristian Dumitru, Bogdan Boceanu, Andrei Bolovan, Sorin Ilinca, Laurenţiu Buşcă, Nicolae Drăghici, Mircea Stoica, Alexandru Didu, Iulian Şchiopu, Octavian Fudulu, Leopold Schiba, Dragoş Davidescu şi Gabriel Sain.
În actul de acuzare, anchetatorii au precizat că, în cursul anului 2005, unul sau mai mulţi inculpaţi au trimis e-mail-uri mai multor persoane, pretinzând că mesajul respectiv provine de la banca People’s Bank din Connecticut. În e-mail-ul respectiv se spunea că profilul folosit de destinatar pentru a-şi accesa informaţiile bancare a fost blocat, motiv pentru care era instruit să acceseze un link spre o pagină de internet, unde îşi va putea debloca profilul după introducerea unor informaţii personale. Pagina spre care utilizatorul era direcţionat părea să fie creată de People’s Bank, însă, de fapt, era găzduită de un computer care nu avea nici o legătură cu instituţia bancară. Astfel, informaţiile financiare şi de identificare furnizate de clienţii băncii ajungeau direct la inculpaţi sau într-un „cont de colectare“.

Operaţiuni frauduloase şi în România

 FBI a mai comunicat că Tudor, Dumitru şi ceilalţi membri ai grupului au transmis mai departe mii de e-mail-uri cu numere de carduri de credit sau debit, coduri de securitate şi date de expirare pentru carduri, coduri PIN şi alte informaţii de identificare, precum nume, adrese, numere de telefon, date de naştere şi coduri de tip CNP. Ulterior, persoanele implicate în grupul infracţional transferau aceste informaţii pe carduri blanc cu care accesau conturi bancare şi retrăgeau ilegal diverse sume de bani. În cele mai multe cazuri, operaţiunile erau efectuate la bancomate din România. Pe 18 ianuarie 2007, un juriu federal i-a pus sub acuzare pe Tudor, Dumitru şi alţii pentru infracţiunile comise, iar pe 10 noiembrie 2010, un alt juriu i-a pus din nou sub acuzare pe cei doi şi pe ceilalţi 12 inculpaţi, această din urmă punere sub acuzaţie fiind clasificată până la extrădarea inculpaţilor.

Trei extrădaţi în SUA

 În noiembrie anul trecut, poliţiştii doljeni au primit şapte cereri de extrădare pe numele craiovenilor Drăghici, Buşcă, Boceanu, Bolovan, Ilinca, Dumitru şi Tudor. În decembrie, Bolovan a ajuns în SUA şi a fost prezentat în faţa unei instanţe din Bridgeport, Connecticut, după care punerea sa sub acuzaţie a fost declasificată. Alţi doi inculpaţi, Davidescu şi Buşcă, au fost duşi în faţa aceleiaşi instanţe pe 21 decembrie 2011. Cei trei au pledat nevinovaţi şi sunt reţinuţi până la desfăşurarea procesului, primul termen fiind stabilit în martie 2012. În cazul lui Ilinca, instanţa a hotărât să amâne extrădarea până când hotărârea din 16.12.2011 a Curţii de Apel Craiova, care l-a condamnat la doi ani şi șase luni de închisoare într-un alt dosar de fraude informatice, va rămâne definitivă. În cazul lui Drăghici, cererea de extrădare a fost admisă pe 21 decembrie, acesta urmând să fie dus în faţa aceleiaşi instanţe. Pentru Boceanu, Dumitru şi Tudor, pe 4 ianuarie anul acesta, Curtea de Apel Craiova, care judecă cererile de extrădare, a dispus menţinerea arestului preventiv. Ultimii doi au fost condamnaţi definitiv la doi ani, respectiv doi ani şi patru luni de închisoare într-un alt dosar de infracţiuni cu carduri de credit. Un alt craiovean acuzat de autorităţile din SUA de fraudă, Alexandru Didu, a fost condamnat în acelaşi dosar cu Ilinca la trei ani de închisoare cu executare.

 Capete de acuzare

FBI a mai comunicat că românii sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de asociere în vederea comiterii de fraude bancare (pentru care pedeapsa maximă este de 30 de ani de închisoare şi amendă până la un milion de dolari) şi asociere în vederea comiterii de fraude în legătură cu dispozitive de acces (pedeapsa maximă este de cinci ani de închisoare şi amendă până la 250.000 de dolari). În plus, Buşcă şi Davidescu sunt acuzaţi şi de furt calificat de identitate, pentru care ar putea primi încă doi ani de închisoare.

Alte e-mail-uri

În afară de People’s Bank, inculpaţii au trimis ale mii de e-mail-uri care păreau că provin din partea Citibank, Capital One, Bank of America, JPMorgan Chase & Co., Comerica Bank, Regions Bank, LaSalle Bank, U.S. Bank, Wells Fargo & Co., eBay şi PayPal, a mai comunicat FBI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS