10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentru de afaceri de un milion de euro

Centru de afaceri de un milion de euro

Consilierii locali craioveni sunt chemaţi să voteze marţi, într-o şedinţă extraordinară a legislativului municipal, solicitarea unei finanţări europene pentru o nouă investiţie. Este vorba despre un „Centru de dezvoltare tehnologică şi excelenţă în afaceri Craiova“, o construcţie de un milion de euro care va fi amplasată în Romaneşti, pe locul fostului târg de vechituri, lângă Centrul Multifuncţional ale cărui lucrări vor începe în această lună.

Clădire superdotată

Centrul de Afaceri va fi, de fapt, o clădire P+1, având la parter şase birouri, în care vor putea lucra 18 persoane, iar la etaj 11 birouri pentru 35 de persoane. La parter va fi amenajată şi o sală multifuncţională cu suprafaţa de 80 mp şi o capacitate de 25 de persoane, care va fi dotată cu cele mai moderne sisteme electronice: tablă interactivă cu sistem „touch-screen“ şi videoproiector, sistem de evaluare simultană a participanţilor la seminarii, care vor putea da răspunsuri la teste-grilă prin apăsarea unor butoane de la propriul birou, calculatoare desktop, copiator, imprimantă fax etc. În premieră în Craiova, sala va avea şi posibilităţi de compartimentare cu ajutorul unor pereţi glisanţi suspendaţi.
Imobilul va avea o suprafaţă construită de 403,5 mp şi una utilă de 807 mp. În exterior, clădirea va avea în principal pereţi cortină din sticlă şi parţial pereţi din zidărie. Clădirea va fi dotată inclusiv cu un lift pentru persoanele cu dizabilităţi
Pe terenul aferent Centrului vor fi amenajate spaţii verzi, cu copaci, şi peluze cu gazon, delimitate de gard viu, alei pietonale, dar şi patru spaţii de parcare cu o capacitate totală de 55 de locuri. La limita dinspre clădirile sărăcăcioase din zonă, terenul aferent Centrului va fi împrejmuit cu tablă decapată, pentru mascarea calcanelor nu tocmai arătoase ale caselor.

Prima dintr-un şir de trei

După cum se arată în raportul pentru aprobarea cererii de finanţare, intenţia primăriei este ca birourile să fie închiriate către „firme mici, specializate în oferirea de consultanţă şi pregătire, pentru ca personalul altor întreprinderi să atingă „excelenţa în afaceri“.
Valoarea investiţiei a fost evaluată prin studiul de fezabilitate la 4.492.525 de lei, adică circa 1,07 milioane de euro. Din această sumă, finanţarea europeană – prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1 – ar fi de 50%, iar cea proprie, din bugetul primăriei, va acoperi restul de 50%. Construcţia ar trebui finalizată în zece luni de la începerea lucrărilor. „La momenul întocmirii Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, Comunitatea Europeană ne-a impus în cadrul negocierilor de finanţare să investim şi în infrastructura de afaceri. Drept urmare, ne-am decis asupra a trei investiţii care să susţină mediul de afaceri, iar acest Centru de Dezvoltare Tehnologică şi Excelenţă în Afaceri reprezintă prima dintre aceste investiţii, ce vor fi edificate cu cofinanţare europeană. Scopul acestor investiţii constă în susţinerea mediului de afaceri, în crearea de locuri de muncă pentru cât mai mulţi oameni şi, până la urmă, în aducerea a cât mai mulţi bani la bugetul local“, explică Mărinică Dincă, viceprimarul Craiovei. Edilul a menţionat că pentru asigurarea cofinanţării nu va fi nevoie de un nou împrumut extern, precum cel contractat pentru cofinanţarea Centrului Multifuncţional şi a Parcului Acvatic. „Cofinanţarea va fi asigurată din bugetul local, fără să fie nevoie de vreun împrumut“, a spus viceprimarul Dincă.
• Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII