30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocal16 ani de închisoare pentru Rommel Voicu

16 ani de închisoare pentru Rommel Voicu

Deşi avocata lui Rommel Voicu a cerut judecarea clientului său în baza Legii micii reforme în justiţie şi condamnarea la cel mult zece ani de închisoare pentru uciderea lui Andrei Goreci, Tribunalul Dolj l-a condamnat la 16 ani şi opt luni de închisoare. Atât Voicu, cât şi celelalte părţi din dosar au posibilitatea să facă apel împotriva deciziei Tribunalului Dolj.

Ziua de ieri, 13 ianuarie, a fost una cu ghinion pentru Rommel Voicu, tânărul trimis în judecată pentru omor calificat, tentativă de omor calificat şi port ilegal de armă albă, după ce i-a înjunghiat pe elevii Andrei Goreci şi Cristian Manea. La primul termen, care s-a judecat ieri la Tribunalul Dolj, avocata lui Voicu a solicitat judecătorilor aplicarea articolului 320 din Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor. Potrivit noilor prevederi legale, inculpatul şi-a recunoscut faptele comise aşa cum au fost descrise de procurori în rechizitoriu, condiţii în care instanţa poate aplica o pedeapsă redusă cu o treime. În cazul lui Voicu, care ar fi putut fi condamnat la o pedeapsă cu închisoarea între 15 şi 25 de ani pentru omor calificat, pedeapsa este între 10 şi 16 ani şi opt luni de închisoare.
Scandalul în urma căruia au fost înjunghiaţi cei doi elevi a avut loc pe 7 octombrie 2010, în apropierea Liceului „Tudor Arghezi“ din Craiova. Manea a fost rănit, iar Andrei Goreci a murit la scurt timp după ce a fost lovit de două ori cu cuţitul în inimă.

A cerut aplicarea Legii micii reforme

Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a dispus, pe 27 decembrie, trimiterea în judecată a lui Rommel Voicu pentru comiterea infracţiunilor de omor calificat, tentativă de omor calificat şi port ilegal de armă albă.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj şi, după ce s-a dispus prelungirea arestului preventiv, primul termen a fost fixat pentru 13 ianuarie.
Ieri, şedinţa de judecată a început cu o cerere a avocatei inculpatului, Anca Ionica, aceasta solicitând judecătoarei Ştefana Bădulescu, preşedinta completului de judecată, declararea şedinţei nepublică, precizând că faptele comise de clientul său au fost prezentate excesiv de presă. După ce avocatul părţilor civile, Sebastian Răduleţu, a intervenit şi a explicat că o şedinţă de judecată poate fi secretă numai în anumite condiţii, care nu au fost însă îndeplinite în acest caz, judecătoarea i-a cerut inculpatului părerea. Voicu a murmurat doar „să nu fie de faţă presa“, iar cererea a fost respinsă de instanţă.
După aceea, avocata lui Rommel Voicu a cerut aplicarea prevederilor Legii nr. 202/2010, mai exact, aplicarea art. 320, care prevede reducerea la o treime a limitelor pedepsei prevăzute de lege dacă inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor până la începerea cercetării judecătoreşti. Inculpatul şi-a recunoscut faptele în faţa instanţei de judecată, răspunzând cu un simplu „da“ la întrebarea dacă îşi recunoaşte faptele aşa cum au fost descrise în rechizitoriul întocmit de procurori.
Nu a fost însă de acord cu sumele cerute de părţile civile, deoarece Cristian Manea a solicitat 500.000 de lei drept daune morale, iar familia Goreci, peste două milioane de lei, reprezentând daune morale şi materiale.
Avocata lui Voicu a solicitat disjungerea şi amânarea cauzei pe latură civilă, pentru a putea discuta cu familia clientului său şi pentru a stabili dacă familia Voicu dispune de bani pentru a plăti daunele morale şi materiale.
Deşi procurorul de şedinţă şi avocatul părţilor civile nu au fost de acord, instanţa a dispus disjungerea procesului pe latură civilă şi amânarea judecării cauzei pentru 27 ianuarie, mai ales că Spitalul de Urgenţă Craiova nu comunicase până ieri cuantumul cheltuielilor de spitalizare în cazul lui Cristian Manea.

10 sau 16 ani de închisoare plus un spor de până la cinci ani

În continuare, instanţa a dat cuvântul părţilor pe latura penală a cauzei. Procurorul a precizat faptele pentru care inculpatul a fost trimis în judecată, a descris evenimentele din ziua de 7 octombrie şi a explicat că s-a stabilit cu certitudine că Voicu a avut intenţia de a ucide, mai ales că s-a înarmat cu un cuţit, că a lovit în inimă şi că el este cel care a provocat incidentul în urma căruia Andrei Goreci şi-a pierdut viaţa. Susţinând că faptele comise de inculpat sunt deosebit de grave, procurorul a solicitat ca instanţa să îi aplice maximul special al pedepsei, adică 16 ani şi opt luni de închisoare.
În replică, avocata inculpatului a susţinut că Rommel este un copil fără antecedente penale, care a urmat o şcoală şi care nu merită să fie pedepsit cu mai mult decât cu minimul special prevăzut de lege – zece ani de închisoare.
Au urmat argumentele avocatului părţilor civile, care a susţinut în faţa judecătoarei că nu există nici o circumstanţă atenuantă care să justifice aplicarea minimului special al pedepsei în acest caz. Din contră, se poate vorbi de circumstanţe agravante, mai ales că unii martori au declarat că Voicu a afirmat că se va duce la liceu să îi taie pe cei care s-au luat de fratele său. În plus, pe 7 octombrie, acesta a plecat înarmat de acasă şi i-a ameninţat din nou pe tineri că îi taie dacă Alexandru nu se bate cu fratele său. În aceste condiţii, având în vedere şi faptul că este vorba de un concurs de infracţiuni, avocatul a susţinut că instanţa ar trebui să aplice şi un spor de până la cinci ani de închisoare la maximul pedepsei, conform prevederilor legale. Avocata lui Rommel a luat cuvântul din nou şi a susţinut că acesta nu a luat cuţitul la el în mod special, ci îl purta de obicei la el. În plus, Rommel a regretat cele întâmplate, o pedeapsă maximă ar fi „distrugătoare“ pentru el, pentru că nu se va mai putea integra în societate.
În final, i-a fost dat cuvântul inculpatului, care a spus numai câteva cuvinte: „Regret fapta, îmi pare rău“.

Pedeapsa

Aseară, în jurul orei 18.00, Tribunalul Dolj s-a pronunţat şi l-a condamnat pe Rommel Voicu pentru faptele comise. Judecătorii au cântărit dovezile din dosar şi au hotărât să îl condamne pe inculpat la 16 ani şi opt luni de închisoare pentru omor calificat. Pentru tentativă de omor calificat l-a condamnat la opt ani şi patru luni de închisoare, iar pentru port ilegal de cuţit, la un an şi patru luni. Instanţa a contopit pedepsele, Voicu urmând să execute pedeapsa cea mai grea, cea de 16 ani şi opt luni de închisoare.

„Cerul a câştigat un înger“

Ieri, la prima şedinţă de judecată a procesului lui Rommel Voicu, au fost prezenţi mai mulţi prieteni şi colegi ai lui Andrei Goreci. Au îmbrăcat tricouri pe care era tipărită fotografia lui Andrei, sub care a fost scris „Vrem să nu mai moară tineri ca Andrei“. În plus, tinerii au desfăşurat un banner pe care se putea citi „Noi am pierdut un prieten, cerul a câştigat un înger“. Prietenii şi colegii lui Andrei au explicat că au venit la Tribunal din cauza zvonurilor că inculpatul ar putea fi condamnat numai la zece ani de închisoare, dar şi pentru a-şi exprima solidaritatea cu familia Goreci.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

46 COMENTARII