17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDrăgan, la judecată

Drăgan, la judecată

Tânărul acuzat că l-a omorât în bătaie pe Pavel Rentea, pentru că acesta traversa strada prea încet pe trecerea de pietoni, a fost deferit justiţiei ieri şi riscă pentru fapta sa până la 15 ani de închisoare.

Dosarul privind moartea craioveanului Pavel Rentea, de 62 de ani, a ajuns acum pe masa judecătorilor. Instanţele urmează să aprecieze cât timp merită să rămână în spatele gratiilor Gigi Cosmin Drăgan, de 22 de ani, pentru că i-a aplicat o bătaie mortală unui bunic a cărui singură vină era că, fiind bolnav de inimă şi cu nepoţica de mână, n-a traversat strada pe trecerea de pietoni suficient de repede.

Bătut în plină stradă

Tragicul eveniment a avut loc pe 2 aprilie, în Vinerea Mare, înainte de Paşte, fiind surprins secundă cu secundă de o cameră de luat vederi a Primăriei Craiova, instalată în sensul giratoriu din Valea Gangului. Pavel Rentea plecase în jurul prânzului cu nepoţica lui să o întâmpine pe mama fetiţei, care venea de la ţară. Ţinând-o cu o mână pe copila de şase ani, iar cu cealaltă trăgând de bicicleta fetiţei, bărbatul – bolnav de inimă, cu un infarct la activ – a traversat încet cei trei metri de zebră ai unei alei. Asta l-a scos din sărite pe Gigi Cosmin Drăgan, un tânăr aflat la volanul unui BMW gri, seria 5, înmatriculat în Anglia. După un schimb de replici între cei doi, Drăgan s-a dat jos din maşină şi l-a lovit cu pumnii pe Pavel, apoi s-a întors în autoturism.
Şocat de bătaia primită, bunicul şi-a luat din nou nepoţica de mână şi şi-a continuat drumul pe trotuar, către giratoriul de la Consul. Se depărtaseră vreo 30 de metri de locul conflictului iniţial. Scandalul părea că se sfârşise, însă Drăgan a venit în fugă pe urma bătrânului şi l-a luat la palme sau pumni, fără să pară că a fost provocat. Primind loviturile în plin, Pavel Rentea a fost doborât la pământ de adversarul său mai tânăr, fără să schiţeze vreun gest de apărare.

Audiat, apoi eliberat

Doi oameni au venit în grabă să-l salveze pe bunic. L-au luat aproape pe sus pe agresor şi l-au dus înapoi la maşină. Drăgan a demarat în trombă, timp în care, rămas doar cu nepoţica, bunicul şi-a dat seama că nu se simte bine. S-a ridicat de jos, a mai făcut câţiva paşi până la un soclu de beton aflat chiar în dreptul sensului giratoriu, s-a aşezat, apoi a căzut lat, fără cunoştinţă, sub ochii nepoatei. Alertaţi de ţipetele fetiţei, mai mulţi oameni au sărit în ajutorul bărbatului. Era însă prea târziu. Inima lui Pavel Rentea n-a rezistat infarctului suferit. Puţin înainte de ora 23.00, bărbatul de 62 de ani a decedat la Clinica de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Craiova, în ciuda tuturor eforturilor depuse de cadrele medicale pentru a-l ţine în viaţă.
Între timp, poliţia scotocea prin tot oraşul, pentru a-l găsi pe agresor. Câteva ore mai târziu, simţindu-i pe oamenii legii pe urmele sale, Gigi Cosmin Drăgan s-a prezentat de bunăvoie la poliţie, însoţit de un avocat. A fost audiat, apoi i s-a dat drumul, procurorii craioveni considerând că, pe moment, nu au suficiente probe împotriva sa care să justifice reţinerea.

Două capete de acuzare

Dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, ai cărui procurori l-au reţinut pe Drăgan pe 6 aprilie, sub acuzaţia de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. A doua zi, judecătorii au emis pe numele lui Drăgan un mandat de arestare preventivă.
O lună mai târziu, dosarul a fost completat cu un nou cap de acuzare – loviri sau vătămări cauzatoare de moarte -, după ce medicii legişti de la IML Craiova au stabilit, în baza unor investigaţii complexe, că al doilea infarct, care i-a provocat moartea lui Rentea, a fost provocat de şocul psihic generat de bătaia primită de la Drăgan.
La sfârşitul săptămânii trecute, procurorii doljeni i-au prezentat acuzatului materialul de urmărire penală, iar ieri Gigi Cosmin Drăgan a fost deferit justiţiei în stare de arest preventiv. „Inculpatul a fost trimis în judecată atât pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, cât şi pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte“, a precizat procurorul Magda Bădescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.
Pentru aceste acuzaţii, Drăgan riscă până la 15 ani de închisoare. Inculpatul este recidivist, având la activ încă o pedeapsă cu închisoarea – însă cu suspendare – pentru săvârşirea infracţiunii de furt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII