14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMafia fructelor şi legumelor

Mafia fructelor şi legumelor

Noi filiere de evazionişti au apărut în Craiova. Ei fac trafic doar cu fructe şi legume proaspete, pe care le aduc fără acte din ţările din jur, fără să plătească vreun impozit statului, după care dispar cu firme cu tot. Marfa care scapă organelor de control ajunge în angrouri şi apoi în pieţe. Teoretic, traficul cu fructe şi legume ar trebui să ieftinească asemenea mărfuri la comercianţi. Practic, acestea s-au scumpit.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se confruntă cu un nou fenomen evazionist: mafia fructelor şi legumelor. După reţeta pe care o foloseau firmele în comerţul intracomunitar cu cereale, alţi afacerişti craioveni s-au lansat în businessuri de acelaşi gen, dar cu fructe şi legume proaspete. Directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu, a precizat că traficul cu fructe proaspete reprezintă „una dintre cele mai mari probleme ale ANAF în această perioadă“. Călinoiu afirmă că astfel de afacerişti aduc fructe şi legume din Grecia, Turcia şi chiar din Iordania sau Siria, fără ca transportul să fie însoţit de acte de provenienţă, apoi plasează marfa în angrouri sau chiar în pieţe, evident, tot fără acte. Filiera descrisă de finanţişti este următoarea: o firmă închiriază un apartament în Bănie pe o perioadă de trei-patru luni, apoi înfiinţează o societate cu sediul acolo şi cu punct de lucru fie în comunele limitrofe, fie într-o hală de la marginea Craiovei, închiriată tot pe perioade scurte. De asemenea, figurează cu multe mijloace de transport,care sunt fie în patrimoniu, fie închiriate. „Modelul este unul standard. Asemenea firme au doi-trei angajaţi şi iau multe mijloace de transport cu care aduc marfă din Grecia, Turcia sau chiar Iordania şi Siria fără să plătească taxe sau impozite. Aduc marfa în ţară şi o distribuie rapid, iar după un timp dispar. Îşi schimbă sediile sociale şi depozitele. În felul acesta se creează şi concurenţă neloială pentru producătorii autohtoni (în cazul legumelor)“, a spus Călinoiu. După ce fac transporturi repetate timp de câteva luni, firmele dispar fără urmă. Patronii fie îşi deschid alte societăţi, fie se mută în alte judeţe fără ca vreun organ al statului să le dea de urmă.
Nu doar statul pierde din afacerile „la negru“ cu fructe şi legume, ci şi comercianţii care se aprovizionează cu acte în regulă şi care plătesc la stat TVA şi impozite.

Portocale de… contrabandă

Garda Financiară (GF) confirmă că astfel de cazuri sunt destul de multe în Dolj. În urmă cu o lună, Garda a confiscat 24 de tone de portocale la punctul de trecere a frontierei Calafat-Vidin. Se pare că respectivii contrabandişti de fructe şi legume preferă să tranziteze Bulgaria, după care intră în România, unde distribuie marfa. „Au fost mai multe astfel de acţiuni şi au mai fost confiscate fructe şi legume care intră pe la bulgari. Majoritatea vin din Grecia şi Turcia, dar nu ştim unde se duc. Au fost depistate mai multe firme care fac astfel de transporturi“, a spus directorul coordonator al Gărzii Financiare Dolj, Cornel Corcoveanu. Important este şi faptul că asemenea transporturi de fructe sau de legume intră în ţară prin Dolj, chiar dacă ele ajung în alte depozite angro sau pieţe din ţară.
Preţurile ar trebui
să scadă în pieţe

Dacă în Dolj ajung tiruri întregi de fructe pentru care nu se plătesc taxe, atunci preţurile acelor fructe ar trebui să fie mult mai mici. Ieri, în Piaţa Centrală, preţul portocalelor varia între 1,5 lei şi 3 lei pe kilogram. Cele mai multe tarabe aveau afişate preţuri de 2,5-3 lei pe kilogram. Comercianţii spun că preţul fructelor este dictat de intermediari. „Ne aprovizionăm din angrouri, dar când au mai ieftine produsele, când le au mai scumpe. În ultima perioadă, portocalele au fost mai scumpe decât astă-iarnă“, a spus Gabriela Ion, una dintre comerciantele din piaţă, care avea pe tejghea „portocale din Grecia“. La una dintre tarabe, portocalele erau la jumătate de preţ faţă de restul pieţei, la numai 1,5 lei kilogramul (fără a fi deteriorate). „Nu ştiu de unde le aduce. Patronul ştie. Cred că din Grecia“, spune grăbită vânzătoarea. La preţuri mari se vindeau şi alte fructe care nu se cultivă pe meleagurile noastre: kiwi, lămâi, banane. Vânzătorii de legume şi fructe pot face uşor evaziune. Ei se aprovizionează o dată cu factură şi de alte zece ori fără acte. Se poate acest lucru, pentru că nici un organ de control nu are cum să demonstreze că fructele nu sunt cele de pe factură, numai dacă găsesc la vânzare cantităţi mai mari decât cele din acte.

Fructele şi legumele, la „poarta“ ANAF

Şeful Fiscului doljean susţine că în toată ţara traficul cu fructe şi legume este îngrijorător, astfel încât a fost inclus în rândul priorităţilor instituţiei în 2010. „Patru mari domenii sunt prioritare pentru ANAF anul acesta, iar unul dintre ele este comerţul cu legume şi fructe în stare proaspătă“, a afirmat Călinoiu. Celelalte priorităţi ale ANAF sunt cele deja cunoscute pentru predispoziţia la evaziune fiscală: comerţul cu produse energetice (uleiuri minerale, combustibili etc.), comerţul cu produse accizabile din tutun şi alcool şi tranzacţiile cu cereale în spaţiul intracomunitar.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII