25.6 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCarul din Stele, premiat la Balvanyos

Carul din Stele, premiat la Balvanyos

Echipa restaurantului cu specific românesc din capitala Olteniei, „Carul din Stele“, a reuşit pentru al treilea an consecutiv să câştige cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Pomana Porcului de la Balvanyos, judeţul Covasna.

Patru bucătari ai restaurantului cu specific românesc „Carul din Stele“ îşi pregăteau uneltele în seara din 14 februarie, căci în ziua ce urma se deschideau porţile celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional de Pomana Porcului. În numai câteva ore, trebuia să sacrifice porcul şi să-i prepare carnea, să încânte ochiul, dar şi papilele gustative ale juriului de la Balnavyos.

Mercurul termometrelor coborâse mult sub zero în dimineaţa de 15 februarie, zi de desfăşurare a marii competiţii. 15 echipe de bucătari din principalele zone geografice ale României: Bucovina, Ardeal, Muntenia, dar şi din Ungaria au venit să-şi arate măiestria în tăierea şi prepararea porcului. Se anunţa o luptă crâncenă.

Oltenii noştri erau pregătiţi şi încrezători: bardele erau ascuţite, zaibărul era aşezat la loc de cinste, în damigeană, iar taraful, surpriza lor pentru organizatori, îi acompania în gerul iernii.

Au primit un porc de 100 de kilograme, doi baloţi de paie, o butelie şi au avut la dispoziţie aproximativ şapte ore pentru a tăia şi prepara carnea.

Cronometrul a fost pornit, aşa că nu mai era timp de pierdut.

 

Al treilea succes consecutiv

 

Startul a fost dat. Sarcinile au fost şi ele distribuite. După tranşarea porcului, barda din mâna bucătarului tăia carnea pentru cârnaţi. Din când în când, o băutură tare, servită în căni de lut, îi mai încălzea căci gerul era năprasnic. Nimic însă nu i-a putut opri pe bucătarii olteni de la „Carul din Stele“ din drumul lor spre câştigarea altui trofeu, al treilea la număr. Dacă 2006 le-a adus premiul III, în anul care i-a urmat a fost rândul premiului special să fie adus la Craiova. Nici la această ediţie nu au coborât ştafeta. La ora 16.00, oră la care gongul a anunţat sfârşitul concursului, preparatele erau aşezate pe masă. Nu şase, cum s-a cerut, ci 12. Cotletul împănat, toba, lebărul, caltaboşii, cârnaţii olteneşti, slana, jambonul fiert, cârnaţii trandafir, muşchiul împănat, costiţa, jumările, carnea la găleată, pomana porcului îşi purtau etichetele alături de zaibărul tradiţional oltenesc şi prazul, „afrodisiac“. Totul a fost pregătit ca la carte, după reţete tradiţionale, motiv suficient de întemeiat pentru membrii juriului de a decerna în cadrul celei de-a treia ediţii premiul I – Tradiţii – echipei de bucătari conduse de Gabriel Ghincea de la „Carul din Stele“ de la Craiova. Punctul ochit a fost lovit, încă un premiu vine astăzi în capitala Olteniei, ca să completeze galeria de la „Carul din Stele“. Şi pentru că la prepararea porcului bucătarii olteni şi-au dovedit iscusinţa, în mai, o nouă provocare îi va aştepta.

„Primarul Branului ne-a invitat la alt festival de acest gen, numai că, de această dată, porcul va fi înlocuit de oaie. Sper să ne întoarcem şi de acolo cu un trofeu“, a precizat Gabi Ghincea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII