32.3 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAccidentul de la Oltchim, eroare umană?

Accidentul de la Oltchim, eroare umană?

Explozia care a avut loc în Secţia propenoxid – polieteri a SC Oltchim SA s-a produs din cauza unei erori umane legate de folosirea necorespunzătoare a instalaţiei. Concluzia aparţine reprezentanţilor de mediu, după primele verificări făcute la faţa locului.

Aproximativ 60 de persoane, colegi de muncă ai victimelor de la SC Oltchim SA şi voluntari, au donat ieri sânge, la Centrul Judeţean de Transfuzii (CJT) Vâlcea, pentru cei patru răniţi care se află internaţi la Spitalul de Arşi Bucureşti. Doi din cei patru răniţi, un bărbat şi o femeie, au arsuri pe 80% – 90% din suprafaţa corpului şi sunt în stare gravă. Solicitarea de sânge a venit din partea Spitalului de Arşi din Bucureşti. În urma donării s-au trimis cu o ambulanţă la Bucureşti 30 de pungi cu sânge din toate grupele sanguine şi 100 de pungi cu plasmă. O parte din donatori şi-au exprimat dorinţa de a dona piele şi ţesuturi, în cazul în care medicii vor decide că răniţii vor avea nevoie.

„Angajaţii au încercat să răcească instalaţia“

Octavian Marius Popa, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), împreună cu Octavian Pătraşcu, comisarul adjunct, au fost prezenţi ieri în Vâlcea, pe Platforma Oltchim, unde au avut o întâlnire cu directorul general al combinatului, Constantin Roibu. Cei doi au încercat să afle ce s-a întâmplat. „Ipoteza pe care se lucrează e că a fost un accident, o eroare umană legată de folosirea instalaţiei. Varianta unei erori umane dată de directorul general al Oltchim e una bună. Eroare umană înseamnă o serie de manevre de dozare şi recirculare a agentului chimic şi, în momentul în care s-a constatat că pompele nu funcţionează, angajaţii au încercat să răcească instalaţia şi problema s-a agravat. Instalaţia a cedat pentru că a fost folosită necorespunzător şi e de neînţeles de ce s-au făcut greşelile respective“, spus Marius Octavian Popa. De astăzi, la Oltchim va începe o nouă inspecţie, deşi ultima s-a făcut în luna iunie, când s-a dispus luarea a 21 de măsuri. „Se va controla cum s-au aplicat ultimele măsuri dispuse de GRM Vâlcea în luna iunie şi ce sugestii se pot face legate de această instalaţie care prezintă impact asupra mediului. Trebuie gândit şi meditat dacă am făcut tot ce se putea face pentru a evita asemenea situaţii“, a precizat comisarul general al GNM.

ITM nu poate trage o concluzie

Ion Nicolaescu, inspectorul-şef al ITM Vâlcea, a declarat că deocamdată la Oltchim se fac verificări şi nu există o concluzie clară cu privire la producerea accidentului. „Nu se poate trage o concluzie după primele cercetări. Verificările vor dura cel puţin 15 zile, timp în care se vor face mai multe expertize. Facem analize împreună cu Institutul de Cercetări pentru Securitate Minieră (ICSM), care e abilitat pentru medii explozive. Deocamdată nu ne putem pronunţa dacă e vorba de o eroare umană“, a afirmat Ion Nicolaescu. Tiberiu Berbece, comisarul-şef al GRM Vâlcea, a spus că Secţia propenoxid – polieteri în care s-a produs accidentul era autorizată, iar termenul de închidere a ei e în 2014. „Cele 21 de măsuri vizau alte secţii, nu pe cea în care a avut loc explozia. Tehnologia secţiei în care s-a produs accidentul e considerată una din cele mai bune din domeniu. Comisia va verifica automatizarea pe emisii şi se fac toate analizele“, a declarat Tiberiu Berbece.

Ajutoare pentru familiile afectate

Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, şi Paul Păcuraru, ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse (MFES), prezenţi la Oltchim marţi seară, le-au promis despăgubiri familiilor afectate de explozie. „La Oltchim a avut loc un accident colectiv de muncă grav, cu victime. Au început verificările pentru a vedea cum a asigurat angajatorul instructajul de protecţia muncii, modul în care reprezentanţii inspecţiei muncii şi-au făcut datoria şi cum au respectat angajaţii regulamentul de ordine interioară. Se analizează şi ce ajutoare vor primi familiile afectate“, a precizat Paul Păcuraru. Acesta a mai susţinut că a văzut combinatul, în urmă cu trei luni, şi este o unitate cu grad de risc ridicat, dar şi cu un management recunoscut. „Acum suntem în curs de a aduna elemente pentru o concluzie finală. Întrebarea e de ce a doua pompă de rezervă nu a funcţionat. Reprezentanţi ai Parchetului, ITM, ISCIR şi AVAS vor decide ce s-a întâmplat“, a spus Păcuraru.

Vosganian şi Păcuraru au dispus o comisie de anchetă care are sarcina ca în scurt timp să stabilească exact cauzele care au dus la producerea deflagraţiei. „În urma exploziei, instalaţia şi construcţia metalică au rezistat foarte bine. Din păcate, oamenii nu au fost roboţi ca să reziste“, a menţionat Vosganian. Cei doi au luat legătura şi cu Ministerul Sănătăţii ca să asigure cele mai bune condiţii şi îngrijiri medicale pentru celelalte patru persoane internate la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

Râmnicu Vâlcea nu a fost poluat

În urma exploziei de la Oltchim, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Vâlcea a efectuat imediat analize în vederea identificării unor posibile substanţe toxice ce ar fi putut fi emise în atmosferă. Au fost analizaţi indicatorii de calitate în şase puncte, iar valorile determinate s-au încadrat în limitele normale. „În acest moment nu e poluat oraşul Râmnicu Vâlcea şi nu sunt probleme de mediu, pentru că a fost vorba de o hidrocarbură. Existau probleme doar dacă incendiul se extindea“, a spus Marius Octavian Popa, comisarul general al GNM. Conform APM Vâlcea, norul de fum, generat prin arderea gazelor inflamabile care au dus la producerea accidentului, conţinea bioxid de carbon, monoxid de carbon şi pulberi, care s-au dispersat în atmosferă într-un interval scurt de timp şi nu au periclitat sănătatea populaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU