30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScuteriştii, îmblânziţi cu RCA-ul

Scuteriştii, îmblânziţi cu RCA-ul

Noile modificări ale Codului Rutier prevăd că proprietarii de scutere sau mopede sunt obligaţi să încheie asigurare obligatorie de răspundere civilă.

Până acum, scuteriştii implicaţi în accidente rutiere din vina lor nu plăteau pagubele produse decât în urma acţionării în instanţă, pentru că nu aveau obligaţia de a încheia asigurare obligatorie de răspundere civilă (RCA). Potrivit recentelor modificări aduse Codului Rutier, proprietarii de mopede şi scutere sunt obligaţi să încheie RCA. Această modificare a legislaţiei a fost pusă pe seama creşterii numărului de mopede din trafic, dar şi a numărului accidentelor de circulaţie produse, direct sau indirect, din cauza conducătorilor acestor vehicule. Celor care sunt depistaţi în trafic conducând mopede sau scutere neasigurate li se aplică aceleaşi sancţiuni ca şi în cazul autovehiculelor.
Codul Rutier prevede că, dacă un vehicul nu este asigurat de răspundere civilă, în caz de pagube produse terţilor, prin accidente de circulaţie, se reţine certificatul de înmatriculare sau înregistrare, fiind retrase şi numerele de înmatriculare sau de înregistrare. Pe lângă aceste sancţiuni, se aplică şi o amendă contravenţională între zece şi 20 de milioane de lei vechi.

Asiguratorii şi poliţiştii, mulţumiţi de lege

Poliţiştii de la Rutieră şi asiguratorii găsesc această modificare a Codului Rutier binevenită, şi unii, şi alţii susţinând că scuteriştii, ca participanţi la trafic, trebuie să aibă aceleaşi obligaţii ca şi conducătorii celorlalte vehicule. „Această modificare a venit nu atât în urma accidentelor în care sunt implicaţi posesorii de motoscutere, ci mai ales a urmărilor acestor accidente. Până acum, victimele accidentelor în care erau implicate motoscutere nu puteau fi despăgubite decât în urma acţionării în instanţă“, a declarat comisarul-şef Nicuşor Badea, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj.
Conform conducerii IPJ Dolj, accidentele rutiere în care au fost implicaţi scuterişti, cu sau fără vina lor, sunt destul de numeroase în Dolj. Principalele motive ale producerii acestor accidente sunt neacordarea de prioritate, viteza şi neatenţia, atât din partea conducătorilor auto, cât şi a scuteriştilor.
Reprezentanţii companiilor de asigurări consideră ultima modificare a Codului Rutier o intrare în normalitate. „Proprietarii de scutere, ca participanţi la trafic, trebuie să respecte legile, ca toţi ceilalţi. Şi ei sunt implicaţi în accidente pentru care trebuie să suporte daunele, lucru pentru care aceste vehicule trebuie asigurate“, a explicat Marius Flori, directorul Asirom SA, sucursala Dolj.
Acesta a precizat că tarifele RCA pentru scutere vor fi aprobate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, iar acestea vor varia în funcţie de ofertele companiilor de asigurări.

Vânzări crescute

Conform unei statistici a Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, vânzările de motociclete şi scutere au crescut în primele şase luni ale acestui an cu 84% faţă de perioada similară a anului trecut. Cererea de scutere a înregistrat, în intervalul analizat, un salt de 186,8%, ajungând la 1.067 de unităţi. Scuterele au reprezentat 62,3% din totalul vânzărilor, motocicletele de stradă – 31%, motocicletele off-road – 6,3%, iar mopedele 0,5%.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS