19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024

Apa cu gust penal

La Regia Autonoma de Apa Craiova se infierbânta spiritele dupa ce, in cazul celor 23 de bransamente ilegale descoperite pe strada Prelungirea Sadu, unul dintre beneficiarii clandestini, speriat de sumele imputate, l-a anuntat pe seful unitatii ca vrea sa „ciripeasca“.


Angajatii Regiei Autonome de Apa Craiova intra de astazi in ancheta, dupa ce, in urma cu câteva zile, pe strada Prelungirea Sadu, din cartierul craiovean Catargiu, s-au descoperit 23 de bransamente clandestine la reteaua de alimentare cu apa a municipiului. Conducerea unitatii nu se multumeste cu imputarea sumelor prevazute de regulamentul serviciilor apa-canal si tine mortis sa-i gaseasca pe salariatii care au avizat si executat racordurile. Directorul general Constantin Stamatoiu sustine ca, incepând de astazi, tot personalul regiei care ar putea avea tangenta, prin specificul functiei, cu aceasta afacere va fi invitat sa dea o declaratie in care sa-si exprime, sub semnatura, implicarea ori neamestecul in realizarea bransamentelor ilegale. „Am fost contactat sâmbata de unul dintre proprietarii de pe strada Prelungirea Sadului care mi-a oferit deja câteva indicii, insa numai telefonic. M-a asigurat ca este gata sa-mi furnizeze informatii oficiale daca ma angajez sa-i pastrez anonimatul pâna la descoperirea vinovatilor. Atunci am decis sa le solicit prima data colegilor mei sa declare daca au sau nu tangenta cu acea ilegalitate si apoi sa confrunt datele. Sper sa simplific lucrurile, fiindca trebuie odata prinsi aceia care prejudiciaza Regia Apa“, a afirmat Stamatoiu. Directorul crede ca ar putea fi implicati in acest mecanism chiar sefi ai unitatii si spune ca va sesiza organele de cercetari penale imediat ce datele din dosar ii vor permite: „Legea stabileste inclusiv raspunderea penala pentru astfel de fapte si, daca va fi cazul, ii vom da pe vinovati pe mâna Parchetului“.


250 de milioane, prejudiciu minim


Pentru fiecare dintre cele 23 de instalatii Regia Autonoma de Apa Craiova ar fi trebuit sa incaseze, numai pentru deschiderea rolului si executie, aproape 250 de milioane de lei vechi. Aceasta suma nu reprezinta insa prejudiciul total, fiindca mai trebuie pusa la socoteala apa consumata de la data racordarii, inca necunoscuta. Fiecarei familii care primeste apa fara contract cu distribuitorul i se vor imputa cel putin 15 milioane de lei, conform regulamentului de servicii apa-canal valabil la Craiova, in aceasta suma intrând contravaloarea autorizarii, executiei si a serviciilor pe o perioada de un an in urma (art. 66). Regulamenul mai prevede insa, dupa caz, cheltuieli suplimentare in cazul in care racordul existent trebuie modificat conform normativelor si autorizatiilor care urmeaza sa fie obtinute de beneficiari, alte câteva milioane de lei, plus amenda de la cinci la 15 milioane de lei vechi. Craiovenii care s-au ieftinit la apa acceptând o legatura nelegala vor plati cel putin 20 de milioane de lei de caciula, daca autoritatile vor dovedi maximum de indulgenta. Seful Serviciului disciplina in constructii al Primariei Craiova, Gheorghe Daici, spune ca functionarii vor pleca pe teren imediat ce lista de pe strada Prelungirea Sadu ii va parveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS