30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalVânatoare de masini straine

Vânatoare de masini straine

Politistii de la rutiera si lucratorii Serviciului Supraveghere Vamala au efectuat in ultimul timp mai multe controale in trafic pentru depistarea autovehiculelor ai caror proprietari au incalcat prevederile regulamentului de aplicare a codului vamal.


In judetul Dolj, de la inceputul anului, au fost retinute noua automobile inmatriculate in strainatate care erau utilizate ilegal in România.


Ultima masina retinuta de vamesii craioveni a fost Opelul cu numere de Franta al lui Savic Câmpina, de 57 de ani, din Craiova. Barbatul a fost oprit miercuri, pe strada Lalelelor din municipiu, de politistii Sectiei 2 pentru un control de rutina, insa s-a descoperit ca acesta introdusese masina in tara inca din anul 2005 si nu a platit taxele vamale, nerespectând prevederile regimului de aplicare a codului vamal. Dupa ce au constatat contraventia, politistii au sesizat Directia Regionala Vamala Craiova, care a dispus retinerea autovehiculului. Lucratorii Serviciului Supraveghere Vamala din cadrul Directiei Regionale Vamale Craiova spun ca, de la inceputul anului, au retinut 64 de masini inmatriculate in strainatate, dintre care noua in judetul Dolj, ai caror proprietari „uitasera“ sa plateasca taxele. „Pe lânga cele 64 de automobile retinute, am mai avut opt scutere, trei motociclete si un cap-tractor. In majoritatea cazurilor proprietarii isi instrainasera masinile ori depasisera termenul legal de sedere in tara. Numai in cazul automobilelor retinute am aplicat amenzi in valoare de 305 milioane de lei si am intocmit 26 de procese-verbale de contraventie“, a explicat Viorel Vârdol, loctiitorul sefului Serviciului Supraveghere Vamala.


Masinile retinute, scoase la licitatie


Vamesii doljeni spun ca, de obicei, automobilele retinute sunt abandonate in vama de proprietari, pentru ca suma ceruta pentru recupararea acestora depaseste costul masinii. „Indeplinind anumite conditii, o masina inmatriculata in strainatate poate ramâne in tara sase luni, insa dupa ce sunt introduse in România, multe dintre ele sunt instrainate. Când sunt depistate in trafic conduse de alta persoane decât cele in drept, automobilul respectiv este retinut, ca si in cazul in care au trecut sase luni de când au ajuns in România. Dupa cele sase luni scurse, proprietarii lor trebuie sa achite taxele vamale sau sa le scoata din tara“, a mai spus Viorel Vârdol. Dupa ce retin automobilul, lucratorii vamali pornesc demersurile pentru a identifica persoana care l-a introdus in tara, acolo unde este cazul. Aceasta este invitata la Vama, unde i se ia o declaratie si i se intocmeste un proces-verbal de contraventie. „Persoana care are masina retinuta la noi are trei posibilitati. Plateste taxele si i se returneaza masina, scoate automobilul din tara, caz in care plateste o amenda, sau il abandoneaza“, a mai mentionat sursa citata. Majoritatea masinilor si scuterelor retinute de vamesi sunt abandonate de proprietari, iar in 120 de zile de la retinere intra in proprietatea statului român. Conform celor spuse de vamesi, majoritatea masinilor sunt abandonate in vama pentru ca amenda este destul de mare fata de valoarea autovehiculului. In momentul in care masinile au intrat in proprietatea statului, Finantele Publice organizeaza o licitatie pentru a fi vândute.


Atentie la chilipiruri!


Câteva dintre masinile retinute de vamesi au fost instrainate prin vânzare, pacaliti fiind doritorii de chilipiruri, care le-au cumparat fara sa stie daca au taxele achitate. Vamesii craioveni spun ca aceia care vor sa achizitioneze un automobil inmatriculat in strainatate trebuie sa stie ca acesta trebuie sa aiba taxele vamale achitate. „Au fost si cazuri când cei gasiti ca depasisera perioada de sase luni au declarat ca au cumparat masina, fara sa stie daca avea sau nu taxele vamale platite. De obicei oamenii le iau pentru ca sunt ieftine, fara a mai intreba cum au fost introduse in tara“, a completat Viorel Vârdol.


De la 1 ianuarie 2007, regimul masinilor inmatriculate in strainatate care vor intra la noi in tara se va schimba si acestea vor fi scutite de taxe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII