20.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolitisti parasiti de elvetieni

Politisti parasiti de elvetieni

Politia de proximitate din Elvetia nu va mai asigura asistenta politistilor de proximitate din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Gorj, din cauza integrarii României in Uniunea Europeana.


Politistii de proximitate din judetul Gorj nu vor mai beneficia de asistenta asigurata de guvernul elvetian. Motivul este reprezentat de intrarea României in Uniunea Europeana, din care Elvetia nu face parte insa. De câtiva ani, guvernul elvetian ofera asistenta de specialitate si organizeaza cursuri de pregatire a politistilor de proximitate din judetul Gorj. Legaturile judetului Gorj cu statul elvetian au fost consolidate in perioada in care fostul prefect Toni Mihail Grebla a lucrat ca functionar in cadrul Ambasadei României in Elvetia. Gorjul a ocupat un loc privilegiat in cadrul parteneriatului, la Târgu Jiu fiind organizate numeroase ateliere si cursuri. De asemenea, politistii din judet au participat la schimburi de experienta in Elvetia, alaturi de colegii lor din politia de proximitate.


Politistii din Oltenia, la Târgu Jiu


Chiar in aceste zile, la Târgu Jiu are loc unul dintre ultimele cursuri de pregatire organizate de politistii din Elvetia. Ieri, la Sala Maura a Institutiei Prefectului Gorj a avut loc festivitatea de deschidere a atelierului de lucru „Managementul schimbarii“. La actiunea respectiva au fost invitati sa participe 50 de politisti cu atributii de conducere din judetele Gorj, Dolj, Olt, Mehedinti si Vâlcea. Din partea partii elvetiene este prezent la Târgu Jiu Peter Schorer, coordonator al Directiei de Dezvoltare si Colaborare a proiectului de implementare a conceptului de politie de proximitate in România. In cuvântul de deschidere, Peter Schorer le-a transmis colegilor sai din Oltenia ca parteneriatul româno-elvetian se va incheia o data cu intrarea României in Uniunea Europeana, adica la 1 ianuarie 2007.


Peste doi ani de colaborari


Peter Schorer le-a mai spus celor prezenti ca principalul rol al politistului de proximitate este de a imbunatati relatia cu cetateanul: „In anul 2007, România va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, iar cooperarea noastra va inceta, intrucât tara noastra nu este membru al UE. Ma bucur ca in felul acesta am incheiat cu succes introducerea conceptului de politie de proximitate in România – un concept nou. Si asta, mai ales ca in ultimii ani am realizat progrese remarcabile. Politistul de proximitate inseamna in primul rând o anumita mentalitate si apoi anumite masuri specifice in activitatea de politie. Politistul de proximitate trebuie sa fie perceptibil la nivelul populatiei. Cetateanul trebuie sa simta ca s-a imbunatatit relatia cu politia“, a declarat Peter Schorer.


Coautor al unui manual


Peter Schorer nu este numai un specialist care participa la pregatirea politistilor de proximitate, ci si coautor al unui manual intitulat „Politia de proximitate – impreuna pentru mai multa siguranta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS