20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalNunta goleste buzunarele mirilor

Nunta goleste buzunarele mirilor

Dupa doua saptamâni in care Biserica Ortodoxa nu a oficiat cununii religioase, craiovenii care doresc sa-si uneasca destinele in fata lui Dumnezeu pot s-o faca linistiti, in functie de bugetul de care dispun. Nu vor scapa insa de plata a câtorva sute de milioane.


Craiovenii care s-au hotarât sa se casatoreasca religios anul acesta mai au la dispozitie inca trei luni, având in vedere ca intre 15 noiembrie si 6 ianuarie nu se oficiaza nunti. Cei care nu vor reusi sa se casatoreasca religios pâna atunci, dar tin mortis sa isi legalizeze relatia de Craciun sau de Revelion, trebuie sa stie ca pentru cununia civila nu exista restrictii de data. Cât va va costa organizarea unei nunti in Craiova? Asta depinde, in primul rând, de bugetul pe care-l aveti alocat acestui eveniment. Cheltuielile la care nu puteti renunta sub nici o forma sunt cele legate de casatoria in sine.


In conformitate cu Hotarâre Consiliului Local nr. 392/2005, tariful pentru oficierea casatoriilor este de 20 RON pentru casatoriile oficiate la Casa Casatoriilor (in cazul casatoriilor in care unul dintre soti este cetatean strain taxa este de 150 RON). Cuplurile cu dare de mâna, care vor sa se casatoreasca in incinta cladirii Primariei municipiului Craiova, in Sala Mare, o pot face achitând o taxa de 1.000 de lei noi. In ceea ce priveste cununia religioasa, aceasta costa aproximativ 200 RON. Daca optati pentru varianta cu cor, la Madona Dudu, pe lânga cele doua milioane mai platiti o taxa de un milion.


Tinuta mirilor, o problema de stil


Organizarea unui eveniment atât de important cum este nunta este un moment extrem de emotionant, dar si destul de costisitor. O nunta reusita presupune sa investesti mult suflet si sa fii atent la detalii. Primele cumparaturi constau, in general, in cele legate de tinutele principalilor actori ai evenimentului – mirele si mireasa. Ce se poarta anul acesta? Ei bine, majoritatea craiovencelor opteaza pentru rochiile de mireasa din doua piese. „In acest moment, oltencele achizitioneaza, in proportie de 95%, tinute compuse din doua piese, in special cele crem, sau albe, pigmentate cu rosu, bleu sau verde, din dantela japoneza si tul frantuzesc. In mare voga sunt si jartelutele, mai ales cele bleu, poate si pentru ca se spune ca mireasa trebuie sa poarte la nunta ceva nou, ceva vechi, ceva de imprumut si ceva bleu“, a declarat Nela Stancu, vânzatoare la Salonul Ama Elegance. De fapt, oferta de rochii si accesorii de mireasa este extrem de variata, pe Lipscani fiind in prezent opt magazine in care se comercializeaza astfel de produse. Pretul la rochiile de mireasa variaza intre 300 si 3.000 RON (in functie de materialele folosite), la voal, intre 20 si 70 RON, la gentute, intre 12 si 20 RON, iar la manusi intre 22 si 29 RON. Pretul coronitelor variaza intre 20 si 70 RON. „Anul acesta s-au purtat insa diademele“, a spus Loredana Stancu, vânzatoare la Noela Style. Pretul acestora variaza intre 45 si 80 RON. Daca mai luam in considerare si pantofii (intre 40 si 250 RON) si dresul (intre 5 si 20 RON), tinuta unei mirese necesita o cheltuiala de minimum 400 RON. In ceea ce priveste mirii, acestia se pot imbraca de la 250 RON in sus (costum – minimum 150 RON, cravata minimum 20 RON, pantof minimum 40 RON, camasa minimum 40 RON). Costumatiile mirilor care considera ca o data in viata au nunta pot insuma insa mii de RON.


Localul trebuie contractat cu cel putin un an inainte


Cea mai mare problema a tinerilor care doresc sa se casatoreasca consta insa in gasirea locatiei potrivite. „In general, se rezerva localul cam cu un an inainte, cele mai cautate fiind zilele de sâmbata. Mai sunt si cazuri in care cuplurile renunta la rezervare, insa sunt destul de rare“, a declarat Constantin Raducanoiu, directorul restaurantului Flora. In momentul in care se inchiriaza sala, cuplurile trebuie sa achite o taxa de inchiriere. „Se face un angajament intre parti in care se specifica data nuntii si se plateste o taxa de 450 RON“, a spus Ilie Piorescu, sef de sala la restaurantul mai sus-mentionat. Meniul la nunti se stabileste cu doua saptamâni inainte de fericitul eveniment, in prezent pretul lui variind intre 90 si 200 RON de persoana, in functie de cerintele fiecareia (restaurantele craiovene pun la dispozitia clientilor mai multe variante de meniu).


Decorul, detaliul care face diferenta


Elementul care da sarea si piperul evenimentului, muzica, va va face o „gaura“ in buget de minimum 500 de euro (maximum 1.750), contractarea formatiei fiind indicata sa fie facuta cu un an inainte. Aranjarea salii poate fi realizata fie cu ajutorul localului in care se desfasoara nunta (pentru ca ofera serviciul de decor, unele nici nu permit contractarea unor firme specializate de decor), fie contractând o firma specializata in acest domeniu. Pentru ca pretul variaza in functie de calitatea materialelor folosite, de cât de ample sunt si de firma cu care lucrati, pretul decorului scaunelor si meselor este, potrivit specialistilor, destul de greu de estimat. Totusi, la husele de scaun, de exemplu, pretul variaza intre 2,5 si 5 RON/husa de scaun. Alte decoruri folosite sunt drapajele si baloanele (pretul unui balon cu un diametru de 35 cm variaza intre 1,2 RON – cu aer rece si 2,5 RON – cu heliu).


Florile, o bucurie pentru toate simturile


In ceea ce priveste aranjamentele florale naturale, pentru mese si masini, acestea variaza intre 25 RON si 400 RON, in functie de marime si de florile folosite. Pentru masini se mai folosesc si pampoanele, al caror pret variaza intre 6 si 35 RON. „Papusi se cumpara mai rar“, a spus Loredana Iancu.


In ceea ce priveste lumânarile, acestea costa intre 50 si 300 RON perechea, cu flori artificiale, si intre 200 si 1.000 RON perechea, cu flori naturale. Cât despre buchetele miresei si nasei, acestea costa intre 15 si 60 RON, cu flori artificiale, si intre 40 si 200 RON, din flori naturale. „Peste 50% din clienti vor modele sofisticate pentru lumânari si buchete – ne aduc modele din reviste, de pe internet. Majoritatea lor comanda aranjamentele florale pentru masa si cocardele in ton cu lumânarile si buchetele“, a declarat Florentina Bobasu, vânzatoare la Floraria Iris. Aceasta a mentionat ca in acest an, la lumânari, s-au purtat aranjamentele in forma de spirala si cele in forma de lacrima. Cocardele artificiale costa intre 0,2 si 6 RON (in mare voga sunt cele care imita naturalul), iar cele naturale intre 1,5 si 17 RON.


Jocurile de artificii – 1.000 RON


In mare voga la nunti sunt si focurile de artificii. „Un foc de artificii costa, in medie, 1.000 RON. Daca anul trecut au fost organizate focuri de artificii la destul de putine nunti, anul acesta cererea a fost mai mare. Cei interesati trebuie insa sa ne anunte cu o saptamâna inainte de eveniment pentru a obtine aprobarile necesare“, a declarat Mihaela Clenciu, directorul firmei Le Baron. Potrivit acesteia, desi incepând din 2006 procedura de obtinere a aprobarilor este mai accesibila, e posibil ca in anumite conditii (daca urmeaza sa se desfasoare in preajma unor statii de benzina, de exemplu) focurile de artificii sa nu obtina aprobare.


Alte costuri imperios necesare


Banii mirilor si ai socrilor mai sunt cheltuiti si pe invitatiile de nunta (intre 1,5 si 3 RON/bucata) si pe fotografii si filmari (minimum 1.000 RON). Cei care vor sa faca fotografii in interiorul Muzeului de Arta (dupa noile tendinte), mai trebuie sa scoata din buzunar inca 120 RON. In ceea ce priveste marturiile, un obicei impumutat dupa moda internationala, acestea costa intre 1,5 si 7 RON/bucata. „O tendinta a craiovenilor este achizitionarea de marturii, mici cadouri pe care mirii le ofera invitatilor“, a declarat Mihaela Taca, managerul firmei Michael’s Decor, la „Expomariage Craiova 2006“.


Costuri minime pentru o nunta de 200 de persoane


Biserica – 200 RON


Costume miri – 650 RON


Invitatii – 300 RON


Marturii – 300 RON


Cocarde – 60 RON (flori artificiale)


Lumânari – 50 RON (flori artificiale)


Buchete – 15 RON/bucata (flori artificiale)


Aranjamente florale – 400 RON


Focuri de artificii – 1.000 RON


Local – 450 RON


Meniu – 18.000 RON


Muzica – 1.750 RON


Scaune – 500 RON


TOTAL – 23.675 RON


„Cadou“ de nunta


Incepând cu 1 ianuarie 2007, tinerii care vor spune „da“ in fata ofiterului starii civile vor primi „un cadou“ de la stat in valoare de 200 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII