29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStramutarea sinistratilor, ultima solutie

Stramutarea sinistratilor, ultima solutie

Sinistratii doljeni nu vor sa se mai intoarca in satele lor, unde le cad casele si unde exista posibilitatea aparitiei bolilor. Oamenii ale caror locuinte au rezistat in fata Dunarii nu vor decât sa-si duca linistiti traiul zilnic, in timp ce satenii care au ramas pe drumuri se gândesc tot mai mult la stramutare.


Dupa ce autoritatile doljene si locuitorii din Rast au hotarât stramutarea satului, si sinistratii din Cârna, Plosca si Macesu de Jos vor acelasi lucru. Primarii localitatilor afectate de inundatii se vor intâlni astazi cu autoritatile judetene la Bârca, pentru a discuta despre posibilitatea stramutarii oamenilor care nu vor sa se mai intoarca in zonele inundate. Tot azi va fi prezentat bilantul provizoriu al pagubelor provocate de inundatii, situatia sinistratilor si masurile care se vor lua pentru prevenirea aparitiei bolilor in zonele acoperite de ape.


Satenii au inteles ca nu mai este cale de intors


Rastul va fi mutat in zona unde este acum tabara si in urmatoarele zile va incepe punerea in posesie. „Prioritate vor avea cei ale caror case au cazut primele, deoarece nu avem deocamdata teren pentru toti. Este nevoie de timp, pentru ca nici lumea nu s-a facut intr-o zi, dar toti cei care vor sa se mute din vechiul Rast vor primi aici pamânt“, a explicat primarul Iulian Silisteanu.


La Cârna, o parte dintre cei care si-au pierdut casele nu vor sa mai locuiasca intr-o zona unde Dunarea poate veni in orice clipa si prefera stramutarea. „Oamenii nu vor sa isi reconstruiasca tot in Cârna casele, pentru ca le frica de apa. Trebuie sa tinem seama de vointa lor si vom expune problema arhitectului-sef al judetului. Dupa ce terminam de inventariat pagubele vom aduna tot satul si vom vedea câti vor sa se mute intr-o zona mai sigura“, a spus Radu Constantin, primarul comunei Cârna.


La Bistret, s-a luat in discutie posibilitatea stramutarii oamenilor care locuiau in zona joasa a satului Plosca. „Am discutat cu oamenii din Plosca despre stramutare si am vazut ca ar fi de acord. Multor sateni le pare rau de petecul lor de pamânt pe care il aveau, dar au inteles ca nu mai este cale de intors. Dupa primele discutii am stabilit ca locul potrivit pentru mutarea gospodariilor ar fi intre Plosca si Bistret, pe o zona mai inalta, cu posibilitatea alipirii de sat. In prezent, avem peste 140 de case prabusite in Plosca si Bistret, iar cele care nu au cazut pâna acum vor ceda in final, dupa atâta timp de stat in apa“, a mentionat Constantin Raicea, primarul din Bistret.


Bechetul – din nou sub amenintarea apelor


Daca in comunele Rast, Negoi, Bistret, Cârna si Macesu de Jos apa scade incet, municipiul Bechet este din nou amenintat de Dunare. „In Bechet nu se vede nici o schimbare dupa ce s-a facut bresa in digul din judetul Olt, ba dimpotriva. Apa continua sa creasca la noi si pâna acum avem peste 1.000 de hectare de teren agricol inundate. Mai are circa 50 de centimetri pâna la cota drumului, pentru a intra din nou in Bechetul Vechi, dar si acolo creste apa, din cauza infiltratiilor pe sub drum“, a declarat Constantin Oclei, primarul din Bechet. Autoritatile judetene spera ca apa sa scada in Bechet pentru ca la digul de la Potelu, din judetul Olt, se lucreaza in continuare la marirea bresei. „Speram ca apa sa se retraga curând de pe câmpul de lânga Bechetul Vechi, pentru ca bresa din digul de la Potelu va fi marita“, a spus prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.


Pericol de epidemii in zonele inundate


Desi autoritatile judetene au interzis accesul oamenilor in zonele inundate, unde exista riscul izbucnirii de epidemii, satenii ale caror case au ramas in picioare sau au fost afectate mai putin se intorc in sate. Pentru ca apele Dunarii baltesc de saptamâni intregi in localitatile Rast, Negoi, Bistret, Cârna, Macesu de Jos si Bechet, oamenii se pot imbolnavi de febra tifoida, hepatita si tetanos. „Cu toate ca nu au voie sa doarma in casele lor, satenii ale caror locuinte nu au cazut refuza sa se mai intoarca in tabara si nu putem sa ne ducem sa ii scoatem in fiecare seara din casele lor. Vom face insa a doua dezinsectie, dar cu o jumatate de doza mai putin pentru ca nu ii vom mai evacua pe satenii care s-au intors“, a spus Iulian Silisteanu, primarul din Rast. De asemenea, pentru a evita aparitia altor boli sau a toxiinfectiilor alimentare, s-au constituit filtre la iesirile din localitatile afectate de inundatii, pentru interzicerea accesului in zona sinistrata a ajutoarelor ce contin alimente perisabile si dirijarea acestora catre baza de aprovizionare organizata de Primaria Bailesti. In vederea prevenirii aparitiei bolilor, salariatii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj se afla in taberele de sinistrati, asigurând asistenta medicala, igiena hranei si salubritatea zonei. In plus, inspectorii DSP au luat probe din apa pentru ca este perioada de incubatie a larvelor de tântari, iar in urmatoarele zile va incepe desinsectia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS