30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalRâie si tuberculoza la Urgenta Spitalului

Râie si tuberculoza la Urgenta Spitalului

Serviciul de Urgenta al Spitalului Clinic din Craiova risca sa devina un focar de infectie din cauza persoanelor fara adapost care sunt aduse aici. Bolnavi de tuberculoza, scabie si hepatita B stau saptamâni sau chiar luni intregi in preajma altor pacienti.


Persoanele fara adapost „cazate“ in saloanele Serviciului de Urgenta al Spitalului Clinic din Craiova au devenit un real pericol pentru bolnavii care ajung aici, dar si pentru cadrele medicale si personalul de serviciu. Dintre persoanele fara adapost care au fost primite din luna noiembrie a anului trecut, una a fost depistata cu TBC, alta avea râie, iar a treia hepatita B. La toti cei enumerati s-ar putea adauga cei care ajung in coma alcoolica sau cu grave tulburari psihice si fac tot timpul scandal, deranjând ceilalti bolnavi. Este cazul lui Marcel Croitoru, care a fost gasit in stare de hipotermie pe strada, a fost cazat in spital pâna acum o saptamâna, când medicii au depistat ca este bolnav de tuberculoza si l-au trimis la Spitalul de boli infectioase „Victor Babes“. In acest interval de timp, in salon cu Marcel Croitoru s-au aflat sute de bolnavi, care puteau oricând sa contracteze TBC.


„Noi nu putem sa-i dam afara, deoarece sunt gasiti in strada si adusi de ambulanta in Serviciul de urgenta. Este adevarat ca sunt cu totii cazuri sociale, fara un adapost, fara o familie, fara un venit, dar trebuie sa-i privim ca urgente medicale si sa le acordam sprijinul. Altfel ar sta situatia daca in Craiova ar exista un centru social, unde sa fie duse aceste persoane. In momentul in care ajung la noi, sunt investigate din punct de vedere medical, dar exista riscul sa sufere de o boala care evolueaza in timp si care este depistata mult mai târziu“, a spus Andrei Pana, director adjunct al Spitalului de Urgenta Craiova.


Râie la Urgenta


Alta persoana fara adapost care isi face veacul prin saloanele Urgentei Spitalului Clinic din Craiova este Marian Linta, de 38 de ani, din Craiova. Medicii au descoperit ca barbatul are scabie si au incercat sa-l deparaziteze. Spre surprinderea lor, acesta apare seara, doarme si manânca aici, dupa care catre dimineata dispare. Degeaba i se face deparazitarea daca imbracamintea nu este dezinfectata, iar când pleaca din spital intra in contact cu un focar de reinfectare. Chiar si personalului de serviciu ii este teama sa se apropie de el. „Eu am tot pus mâna pe el ca sa-l spal, sa-l schimb. La plecare acasa m-am frecat pe mâini cu sare, pentru ca am o nepotica si atât mi-ar mai trebui sa o imbolnavesc si pe ea de râie“, a spus o infirmiera. Cu toate acestea, Lita a stat in apropierea altor persoane zile intregi in saloanele Serviciului de Urgenta, in conditiile in care scabia este un parazit foarte contagios care se transmite cel mai usor prin contact direct, prin lenjeria de pat, lenjeria de corp sau baie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS