25.6 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalZilele Francofoniei, pe meleaguri oltenesti

Zilele Francofoniei, pe meleaguri oltenesti

Timp de doua saptamâni craiovenii au ocazia sa afle mai multe despre cultura si civilizatia francezilor, pentru ca in perioada 14-31 martie se desfasoara la Craiova Zilele Francofoniei.


In perioada 14-31 martie se desfasoara la Craiova Zilele Francofoniei.


Programul cuprinde o serie de evenimente festive (expozitii de picura, atelier de lectura, atelier de bucatarie, concursuri pe diferite teme, vizionare de filme si un simpozion literar) care le va da oltenilor sansa de a afla mai multe despre cultura si civilizatia franceza.


Deschiderea oficiala a evenimentului a avut loc marti, ora 11.00 la Biblioteca „Alexandru si Aristia Aman“ o data cu discursul Consulului onorific francez al Craiovei, Etienne Rougier, urmat de o alocutiune a lui Tiphain Bertin-Evano, presedinta Asociatiei Dimanche si a Marianei Leferman, directoarea bibliotecii judetene. Cei prezenti la eveniment au putut admira doua expozitii inaugurate in aceeasi zi la Galeria de Arta a bibliotecii: „Craiov’art“ si „Les mots de la Francophonie“. Expozitia a cuprins lucrari realizate de liceeni olteni.


„Am avut placuta surpriza sa observam ca la expozitie au participat si câtiva dintre elevii Colegiului National «Ionita Asan“ din Caracal“, a afirmat Mariana Leferman. In aceeasi zi, dar in jurul prânzului, biblioteca judeteana a gazduit un „Sympozion asupra lui Leopold Sedar Senghor“ .


Cine-club francofon in Craiova


Printre cei care au vorbit despre opera scriitorului francez se numara Sonia Cuciureanu si Emil Sirbulescu, ambii conferentiari universitari doctori in cadrul Facultatii de Litere din Craiova, precum si profesoarele Maria Tronea, Dana Militaru, Madalina Urzica si Alina Ioanicescu.


Evenimentul s-a incheiat cu un recital de poezie sustinut de câtiva liceeni craioveni de la Colegiul National „Fratii Buzesti“ si Grupul Industrial CFR. A doua zi a venit rândul Bibliotecii Omnia sa gazduiasca un atelier de lectura ce a avut in vedere literatura francofona. Joi organizatorii si-au propus sa-i rasfete pe francofonii craioveni invitându-i sa deguste mâncaruri si sa vizioneze filme frantuzesti.


Joi si vineri studentii au avut ocazia sa prepare ei insisi preparate dupa retete frantuzesti in „Atelierul de bucatarie“ organizat la Colegiul National „Elena-Cuza“. Asociatia Dimanche a considerat ca Zilele Francofoniei sunt un bun prilej pentru deschiderea unui cine-club francofon. Asa ca joi seara a organizat o vizionare de film in incinta Universitatii din Craiova.


Organizatia si-a propus sa continue proiectiile de film o data la doua saptamâni.


Organizatorii evenimentului, adica Asociatia Dimanche, Lectoratul Francez, Asociatia Româna a Profesorilor de limba Franceza, Biblioteca Aman, Serviciul de Cooperare si de Actiuni Culturale ale Ambasadei Frantei in România si Universitatea din Craiova v-au pregatit câteva surprize si in saptamâna ce urmeaza. Mâine incepând cu ora 12.00, Muzeul de Arta va gazdui o masa rotunda privind interactiunea franco-româna.


Penultima zi a Zilelor Francofoniei, 30 martie, se va bucura de prezenta lui Mihai Sora care va discuta despre politica lumii francofone europene si limba franceza ca limba de cultura.


„Masca neagra“


de Leopold Sedar Senghor


lui Pablo Picasso


„Doarme si se odihneste in candoarea nisipului


Koumba Tam doarme. Un palmier verde adumbreste zbaterea parului si


bronzeaza fruntea boltita


Pleoape inchise, dubla taietura si izvoare inchise….“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS