30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsistenta maternala, cercetata

Asistenta maternala, cercetata

Maria Stoflea, asistenta maternala a celor doi copii, victime ale incendiului izbucnit miercuri, in apartamentul unui bloc din aproprierea Aeroportului din Craiova, este cercetata sub aspectul comiterii infractiunii de ucidere din culpa.


Miercuri, dupa stingerea flacarilor, pompierii craioveni au stabilit ca incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit la un aparat electric aflat sub tensiune din dormitorul copiilor. Incendiul a fost provocat de un scurtcircuit la cablul de alimentare al televizorului, dupa care a urmat aprinderea acestuia si extinderea flacarilor la materialele textile din jur. In acel moment, cei doi copii – Mihai Trusca, de un an si noua luni si Mihai Bratoveanu, de patru ani – dormeau, iar fumul gros degajat de arderea materialelor plastice si textile a dus la decesul micutului Trusca si ranirea lui Bratoveanu.


Dupa incheierea investigatiilor pompierilor, cazul a fost preluat de politistii din cadrul Politiei Municipiului Craiova, care o cerceteaza pe Maria Stoflea, asistenta maternala a celor doi micuti, pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa. Dupa primele cercetari, oamenii legii considera ca femeia nu a respectat dispozitiile legale ori masurile de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii – in acest caz fiind vorba de asistent maternal.


Asistenta maternala a anuntat DGASPC ca i-a luat foc apartamentul


Potrivit declaratiilor reprezentantilor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj, Mariana Stoflea i-a anuntat telefonic in jurul orei 15.00 despre faptul ca in apartamentul in care locuieste a izbucnit un incendiu. In urma acestui apel, asistentul social Catalin Budoi s-a deplasat la domiciliul asistentei maternale. „Atunci, asistentii sociali Catalin Budoi si Tutu Teodor s-au deplasat la domiciliul femeii, unde au constatat ca medicii serviciului SMURD il resuscitau pe unul dintre copii, pe Robert Mihai Trusca. Ulterior, copiii au fost transportati de urgenta la Spitalul Clinic Judetean Craiova“, a mentionat Cornel Baloiu, purtator de cuvânt al DGASPC Dolj.


Anul trecut, Mariana Stoflea a primit salariul de merit


Nenorocirea care a avut loc in apartamentul familiei Stoflea i-a socat pe reprezentantii DGASPC Dolj, care nu aveau decât cuvinte de lauda la adresa femeii. Mariana Stoflea este asistent maternal profesionist din 26 octombrie 2004, având in ingrijire pâna acum numerosi copii. In prezent, ii avea in plasament pe Mihai Gabriel Bratoveanu, nascut pe 18 decembrie 2001, incadrat la gradul mediu de handicap, având „Boala sclerelor albastre – maladia Lohstein“, si pe micutul Robert Mihai Trusca, nascut pe 8 mai 2004, care era clinic sanatos. „Asistentul maternal Stoflea si-a exprimat chiar dorinta de a-l adopta pe Mihai Gabriel Bratoveanu, din momentul in care acest copil va fi declarat de instanta adoptabil. Micutul Bratoveanu provine dintr-o relatie intâmplatoare a mamei, fiind abandonat imediat dupa nastere. Pâna in prezent, mama lui naturala nu s-a interesat niciodata de el, fiind decazuta din drepturile parintesti. Din 26 octombrie 2004 copilul se afla in plasament la Mariana Stoflea. Celalalt copil, Robert Mihai Trusca, provine tot dintr-o relatie intâmplatoare a mamei, fiind si el abandonat imediat dupa nastere. Pâna in prezent, mama nu s-a interesat de el, nefiind identificat domiciliul acesteia. Din 16 ianuarie se afla in plasament la Mariana Stoflea“, a spus Cornel Baloiu. La verificarile lunare efectuate de catre asistentii sociali ai DGASPC Dolj, conditiile de locuit in apartamentul Marianei Stoflea erau foarte bune, iar pentru modul in care a ingrijit copiii in anul 2005 a primit maximum de puncte la evaluare, fiind recompensata cu salariul de merit. Ultima vizita a asistentilor sociali in apartamentul Marianei Stoflea a fost facuta pe 16 februarie 2006.


Contractul de munca si atestatul de asistent maternal – suspendate


Ieri, reprezentantii comisiei DGASPC Dolj au decis ca activitatea de asistent maternal profesionist si contractul de munca ale Marianei Stoflea sa fie suspendate.


Copilul care a scapat cu viata din incendiu, Mihai Gabriel Bratoveanu, in momentul externarii din spital va fi dat in plasament altui asistent maternal.


„Momentan, nu ne putem pronunta asupra vinovatiei femeii. Asteptam decizia politiei“, a spus Cornel Baloiu.


Sanctiuni si in 2005


Asistentii sociali ai DGASPC Dolj au propus pentru cercetare disciplinara in 2005 noua asistenti maternali profesionisti, care au primit sanctiuni conform legislatiei in vigoare. In comisia pentru protectia copilului s-au prezentat patru cazuri care au dus la retragerea sau suspendarea atestatului de asistent maternal“, a mai spus Cornel Baloiu. In unul dintre cazuri, in momentul vizitei asistentilor sociali de la DGASPC, cei doi copii au fost gasiti nesupravegheati.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS