17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalLegitima aparare sau omor, dilema anchetatorilor

Legitima aparare sau omor, dilema anchetatorilor

Vila creatoarei de moda Romanita Iovan, una dintre cele mai bogate femei din România, a fost ieri-dimineata scena unui incident armat intre sotul acesteia si un hot prins la furat. Infractorul a fost impuscat mortal in cap cu o arma de vinatoare, de pilotul Adrian Iovan, care invoca legitima aparare.


Romanita a declarat ca s-a trezit ieri-dimineata, in jurul orei 3.30, cu un individ care a aparut in fata dormitorului de la etajul II, situat in imobilul proprietate personala din strada Herastrau nr. 20. „O silueta in noapte, in usa, cam atit pot sa-mi imaginez. O chestie mica, slaba, fara masca pe fata, a apucat sa fure ceva obiecte personale care au fost gasite asupra lui“, a precizat Romanita Iovan. Tinarul a patruns in casa printr-o fereastra de la subsol, lasata dechisa pentru aerisire, si, desi locuinta era prevazuta cu sistem de alarma, acesta nu era activat. Si ea si sotul sau au inceput sa tipe cind l-au vazut pe hot, moment in care intrusul a luat-o la fuga pe scari, dorind sa-si asigure scaparea pe fereastra dinspre terasa casei. Barbatul a fost urmarit de Adrian Iovan, care a pus mina pe arma de vinatoare pe care o detinea, incercind sa-l imobilizeze, dupa ce anuntase politia. Desi din declaratia Romanitei Iovan nu reiese faptul ca hotul ar fi avut intentia sa-i atace, sotul sau l-a lovit in cap cu arma, care s-a descarcat accidental, ucigindu-l pe loc. Este vorba despre un Winchester de calibru 12 mm pentru care pilotul avea permis. Necunoscutul lovit de glont a murit pe loc, cazind de la etaj in fata garajului locuintei. Asupra sa au fost gasite mai multe bijuterii si un ceas pe care le luase din living.


Hotul, un infractor notoriu


Pina la elucidarea imprejurarilor care au dus la aceasta tragedie, procurorii de la Parchetul Capitalei si politistii criminalisti merg pe ipoteza ca fapta se incadreaza la legitima aparare, conform art. 44, alineatul 2 din Codul Penal, insa nu exclud si alta varianta.


„Deocamdata, nu se poate spune cu certitudine ca este vorba de legitima aparare. Vom cerceta fapta si, daca in timpul desfasurarii anchetei apar alte elemente, incadrarea se poate schimba“, ne-au declarat surse judiciare. Politistii bucuresteni au fost anuntati, ieri-dimineata, in jurul orei 3.30 despre intimplarea din cartierul Primaverii. La fata locului s-a deplasat echipa de criminalisti, coordonata de adjunctul sefului Politiei Capitalei, comisar-sef Lucian Guran. Cadavrul intrusului a fost ridicat de IML, insa politiei i-a revenit sarcina sa faca identificarea acestuia. Cel in cauza se numeste Florin Bogdan Iancu, de 27 de ani, cu domiciliul in strada Baciului nr.12, sector 5, si are un cazier impresionant.


A fost internat la scoala de corectie in 1994, iar de atunci a primit diverse condamnari (in 1996, 1998, 1999, 2002) pentru furt calificat si tilharie, ultima arestare fiind in 18 mai 2005. Fusese eliberat la 15 iunie 2005.


Potrivit unor surse medico-legale, hotul a fost impuscat in partea stinga a capului. Cartusul incarcat cu alice a provocat o rana de mari dimensiuni in craniu.


Ce scrie in lege


Articolul 44 prevede ca „nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala (care in conditii normale constituie infractiune – in speta vatamarea corporala – articolul181/182 Cod Penal) savirsita in stare de legitima aparare“. Alineatul 2 prevede ca „este in stare de legitima aparare acela care savirseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust indreptat impotriva sa, a altuia sau a unui interes public si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public“.


Primul caz


Incercind sa aflam daca oamenii legii s-au mai confruntat cu astfel de anchete, l-am contactat telefonic pe adjunctul sefului Politiei Capitalei, comisarul-sef Lucian Guran. „Au mai fost situatii asemanatoare, insa nu cu consecinte de acest gen. Adica nu cu persoane ucise. Ultimul caz asemanator este cel referitor la agresiunea impotriva lui Octavian Andronic. Atacat in propria casa de mai multi indivizi, in urma cu citiva ani, jurnalistul s-a aparat ranindu-l pe unul dintre infractori“, a spus Lucian Guran.


O femeie de succes


Romanita s-a casatorit, in 2003, cu pilotul Adrian Iovan de la compania Tarom. Este una dintre cele mai bogate femei din Rominia, cu o avere estimata la cinci-sase milioane de dolari, ocupind locul 19 in Top 100 femei de succes, intocmit de revista Capital. Si-a inceput cariera ca manechin in 1986, iar dupa Revolutie a decis sa inceapa o afacere bazata pe productia de confectii, import de produse si accesorii de lux. Romanita Iovan a facut investitii si in domeniul imobiliar. In 1994, si-a deschis primul magazin Romanitza, in incinta unui hotel.


Intrebari-cheie


Analizata in amanunt, aceasta legitima aparare are citeva puncte vulnerabile. Ne permitem sa adresam citeva intrebari celor care ar putea sa faca lumina in acest caz:


– Infractorul prins la furat a dat bir cu fugitii, neavind nici o clipa intentia, asa cum a declarat Romanita Iovan, sa-i atace. Totusi, de ce l-a impuscat sotul sau?


– De ce arma era incarcata, daca Adrian Iovan a dorit doar sa-l loveasca pe hot?


– Desi imobilul era dotat cu sistem de alarma, de ce nu functiona?


– Era pusca de vinatoare pastrata in conditii legale (fara cartus pe teava si in sertar metalic)?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII