23.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAterizarea ziaristilor, de la explozia cauciucului la imbratisari

Aterizarea ziaristilor, de la explozia cauciucului la imbratisari

Calvarul celor 55 de zile a luat sfirsit. Cei trei jurnalisti români rapiti in Irak s-au intors, ieri, in tara la bordul unei aeronave Hercules, aterizind in jurul orei 14.45, la Baza Aeriana 90.


Aparatul avea o mica defectiune la una dintre roti – o anvelopa a explodat – dar n-au fost inregistrate alte incidente. Jurnalistii pareau teferi si extrem de bucurosi sa-si revada familiile si prietenii, desi rudele s-au aratat extrem de ingrijorate pentru starea lor de sanatate. Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci, primii care au parasit aeronava apropiindu-se plini de emotie de familie si prieteni, si Ovidiu Ohanesian, intimpinat doar de sora lui, au fost salutati si imbratisati de presedintele Traian Basescu.


Momentul a fost povestit chiar de tatal reporterului Prima Tv, Ion Vasile: „Presedintele Traian Basescu a avut o reactie pozitiva, le-a adus aminte celor trei ca sint acasa, pe pamint românesc, ca nu are ce sa li se mai intimple“.


Inainte de a intra in hangarul de pe aeroport, jurnalistii români s-au indreptat catre multimea de ziaristi prezenta pe aeroport, pentru a-i saluta. Ei se tineau de mina si il aveau alaturi pe presedintele Traian Basescu.


Citeva minute mai tirziu, cei trei au intrat intr-o cladire din incinta bazei aeriene, urmind sa stea doua sau trei zile in carantina, conform procedurii standard. Ziaristii urmeaza sa fie supusi unei verificari amanuntite a starii de sanatate, cel mai probabil de catre personalul specializat al Spitalului Serviciului Român de Informatii.


Munaf, luat la intrebari de americani


In ceea ce-l priveste pe Mohamad Munaf, potrivit unui comunicat al presedintiei, acesta a fost preluat in custodie de autoritatile americane, conform legislatiei internationale. Aceasta prevede ca, in astfel de cazuri, cetatenii sa fie preluati in custodie de tara a carei cetatenie o au.


Totodata, presedintia preciza ca „desi Mohamad Munaf si-a exprimat optiunea de a veni in România, autoritatile americane si-au exercitat dreptul de a-l retine pe cetateanul american Mohamad Munaf“.


In legatura cu acest lucru, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a precizat ca Mohamad Munaf urmeaza sa fie interogat in continuare. Decizia a fost luata dupa interviurile preliminare de duminica si de ieri-dimineata, in cursul carora s-a ajuns la concluzia ca acesta „detine informatii care indica o amenintare iminenta la adresa fortelor multinationale ale coalitiei din Irak“.


Intra in carantina


Parintii jurnalistilor sint preocupati de starea lor de sanatate, toti remarcind „nevoia vizibila“ de odihna a acestora. Astfel, solicitind presei sa-i lase pe cei trei jurnalisti sa se odihneasca, senatorul Ion Vasile s-a aratat ingrijorat fata de starea de sanatate a celor trei.


„Urmeaza trei zile de scurta carantina, o verificare medicala, probabil niste intilniri cu psihologii. In orice caz, ca unul care ma pricep cit de cit la oameni, se putea citi pe fetele lor ca au nevoie vizibila de odihna, de liniste“, a spus senatorul Ion Vasile. „Marie-Jeanne continua sa fie foarte tare, avea o stare aproape buna. E, intr-adevar, mai slabita, marcata. Mi-a spus ca nu mai vrea sa treaca prin ce a trecut“, a povestit Ion Vasile momentul revederii cu fiica sa.


In privinta cameramanului de la Prima TV, Gheorghe Miscoci, a declarat, citat de Mediafax, ca este fericit ca si-a imbratisat fiul „dupa 55 de zile negre“, insa, la fel ca si Ion Vasile, era preocupat de starea de sanatate a baiatului sau. „Mi-a spus sa stau linistit. Ca e bine. Ca totul va fi bine si ca nu ne poate spune mai multe deocamdata. Dar eu l-am vazut. Era slabit, bolnav“, a spus tatal cameramanului.


Ohanesian nu vorbeste


Mama jurnalistului de la România Libera, Ovidiu Ohanesian, s-a aratat extrem de ingrijorata pentru starea in care se afla fiul sau, fiind convinsa ca acesta este bolnav.


„Era galben. E schimbat complet, nu mai e asa cum a fost“, spunea, printre lacrimi, Marioara Ohanesian, nemultumita fiind ca nu a apucat decit sa-si ia in brate fiul pe care nu l-a mai vazut de mai bine de doua luni. „N-am avut cuvinte. Mai e loc de cuvinte?!… A venit acasa. Nu stiu ce va fi pina la urma. Nu vorbeste. Nu mi-a spus nimic. Doar atit am apucat sa-i spun: «Bine ai venit, mama, acasa!»“, a mai spus Marioara Ohanesian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS