30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSpital dotat cu aparatura medicala din rezerva armatei

Spital dotat cu aparatura medicala din rezerva armatei

Dotarea spitalelor din judetul Gorj lasa de dorit. Conducerea Spitalului Orasenesc Bumbesti – Jiu a gasit totusi o solutie. A aflat ca exista posibilitatea sa achizitioneze gratuit aparatura medicala din depozitele armatei. Spitalul a fost dotat cu aparatura si materiale de stricta necesitate, pe care nu avea posibilitatea sa le cumpere. Cu toate ca o parte din produsele procurate au o vechime de 30 – 35 de ani, acestea sint de mare utilitate pentru personalul medical.


Spitalul Orasenesc Bumbesti – Jiu s-a aprovizionat cu peste 300 de aparate, materiale si instrumentar medical din depozitele armatei. Acestea au fost procurate in doua transe, anul trecut si in acest an. Aparatura medicala achizitionata gratuit de Spitalul Orasenesc Bumbesti – Jiu a rezolvat multe dintre problemele cu care se confrunta unitatea sanitara. Potrivit conducerii unitatii medicale, instrumentarul si consumabilele pentru Sectia de laborator si compresele sterile rezolva necesitatile spitalului pentru doi ani.


O parte din aparatura achizitionata are o vechime de 30 – 35 de ani si este produsa in tarile foste comuniste: URSS, Cehoslovacia, RDG, Polonia si, bineinteles, România. Damian Ditescu, directorul spitalului, a spus ca aparatura este depasita, dar este foarte utila: „Este invechita din punct de vedere moral, dar ne este foarte utila. De exemplu, instrumentarul care s-a facut la noi in tara inainte de ’89 este de o calitate mai buna decit ce s-a facut dupa ’90. Am luat aparatura medicala pentru majoritatea sectiilor spitalului, cum ar fi cele de terapie intensiva si laborator. Spitalul nostru a primit statii de sterilizare, butelii de oxigen, microscop, aparatura pentru sectii etc. Tot ce s-a luat pentru laborator este foarte util, iar oamenii sint foarte multumiti. Instrumentarul produs in URSS este foarte bun. Am achizitionat si aragazuri, care au fost distribuite la fiecare sectie si la bucatarie“. Cel mai important aparat medical achizitionat de Spitalul din Bumbesti – Jiu este cel de anestezie, care va fi folosit pentru Sectia de terapie intensiva. „L-am probat si functioneaza, dar nu l-am folosit, pentru ca nu avem medic anestezist. Vom incheia un contract cu un medic anestezist din Tirgu Jiu, pentru a veni la Sadu ori de cite ori este nevoie“, a spus Damian Ditescu.


„Nu exista alta solutie pentru dotarea spitalului“


Conducerea Spitalului din Bumbesti – Jiu a aflat de aceasta oportunitate de a se dota cu aparatura medicala din rezervele armatei printr-o adresa trimisa de Directia de Sanatate Publica. Damian Ditescu spune ca spitalul nu a mai beneficiat de dotare cu aparatura de zeci de ani: „Spitalul este foarte vechi. Eu sint numit in functia de director din anul 1999. Cind am venit, nu era nimic si faceam medicina rudimentara, cu stetoscopul si tensiometrul. Nu aveam alta solutie pentru dotarea spitalului cu aparatura. Am primit adresa respectiva de la Directia de Sanatate Publica si am inceput sa ne facem o lista cu necesarul de materiale, iar apoi am inceput sa le cautam pe la depozitele armatei. A trebuit sa ne miscam repede, pentru ca functiona regula «primul venit, primul servit». Am luat materiale si aparatura medicala din depozitele armatei din Novaci, Bucuresti, Faget si Gornesti“.


Pe linga Spitalul din Bumbesti – Jiu, alte doua unitati sanitare din Gorj s-au aprovizionat cu aparatura medicala din depozitele armatei. Spitalele din Motru si Novaci au reusit sa achizitioneze si ele aparatura si materiale, dar in cantitati mai mici.


Banii nu ajung nici macar pentru medicamente


Spitalul din Bumbesti – Jiu functioneaza cu cinci sectii: ginecologie, medicina interna, chirurgie, pediatrie si neurologie recuperatorie, ultima fiind singura sectie din judet de acest profil. Cu toate ca nu are datorii, unitatea sanitara nu a primit pentru acest an suficienti bani de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Gorj. „Banii pe care i-am primit de la CJAS nu ne ajung. Problema medicamentelor este foarte grea. Sintem nevoiti sa-i trimitem pe oameni sa-si cumpere medicamente, iar unii dintre bolnavi sint foarte saraci. Cu banii pe care i-am primit nu putem face medicina, ne deprofesionalizam“, a adaugat Damian Ditescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS