30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalO scumpete de Craciun!...

O scumpete de Craciun!…

De data aceasta, chiar a venit! Daca pina acum doua-trei zile ne-am amagit cu soare si temperaturi mai ridicate, acum nu mai avem nici o indoiala: iarna este aici. Si de cind au trecut primele zile din Gerar, parca se simte mirosul Sarbatorilor. Forfota, nenumarate oferte ale comerciantilor, ghirlande in vitrine si nopti scaldate in lumina instalatiilor de iarna presarate in oras. Decembrie, luna cadourilor. Mos Nicolae. Mos Craciun. Revelion. „La multi ani 2003!“ lumineaza primaria. Dar, dincolo de exuberanta Sarbatorilor, totul se reduce la bani. Totul se cumpara, de la mirosul bradului de Craciun pina la zimbetul copilului desfacindu-si cadourile.

Orasul a innebunit de citeva zile. Strazi si magazine impodobite, comercianti alergind dupa marfa. Cumparatori, infruntind vintul si frigul, porniti deja in adevarate expeditii pentru a depista cele mai mici preturi. Si, daca in fata preturilor lista de cadouri se micsoreaza vazind cu ochii, totusi un lucru ramine hotarit: nimeni nu renunta la bradul de Craciun. Indiferent cit de scump va fi, fiecare este convins ca merita orice sacrificiu financiar. Se pune totusi o problema: vor fi brazi? Dupa experienta de anul trecut, cind mii de craioveni bateau pietele in ziua de Ajun, sperind sa gaseasca macar citeva crengi de brad, anul acesta toti si-au propus sa nu mai lase pe ultimul moment un lucru atit de important. Si au inceput sa asalteze pietele, interesindu-se cind ajunge primul transport de brazi.

Afacerea „pomul de Craciun“

La sfirsitul acestei saptamini, in Piata Centrala din Craiova vor poposi primele camioane incarcate cu brazi si molizi. Pregatirile au inceput inca de acum doua saptamini, comerciantii solicitind spatii de desfacere Administratiei Pietelor.

„Pina acum ne-au contactat vreo cinci-sase comercianti. Li s-au arondat niste spatii in care, cel tirziu saptamina viitoare, vor pune brazi si molizi in vinzare. Sa speram ca numarul solicitarilor va creste si ca fiecare craiovean va avea de unde sa-si aleaga pomul de iarna, bineinteles, pe masura buzunarului“, spune Gheorghe Calinoiu, director al Administratiei Pietelor Craiova (APC).

Pentru cei care nu au proaspat in memorie Craciunul de anul trecut, reamintim ca un molid de doar un metru – frumos, e adevarat – a ajuns in ultima saptamina de dinainte de Craciun la cinci-sase sute de mii. Iar un brad – ca-n povesti – se vindea la trei milioane de lei. Bineinteles ca nimeni nu se asteapta ca, un an mai tirziu, ritmul galopant al infaltiei sa aduca preturi mai mici. Cu toate astea, comerciantii anunta preturi moderate pentru aceste Sarbatori: 120-150.000 de lei molidul si 300.000 de lei bradul de marime medie. Acestea sint, desigur, „preturile de pornire“ ale comerciantilor cu autorizatii si acte in regula, neluindu-se in calcul micii afaceristi care, probabil, vor incerca sa speculeze si anul acesta simbolul Sarbatorilor de iarna.

„Voi avea grija ca, in acest an, un numar important de oameni sa controleze existenta autorizatiilor si buna desfasurare a comercializarii pomilor de iarna“, asigura directorul APC.

Accesoriile – intotdeauna mai scumpe

Si totusi, o data pe an e Craciunul. Oricit de mare va fi pretul, el va fi platit probabil de majoritatea craiovenilor. Va fi dus cu bucurie acasa, va fi asezat la loc de cinste. Si, cu emotie, va fi impodobit, in seara de Ajun. Cu globuri (intre cinci si 50.000 de lei bucata), cu clopotei (sase, opt, 30.000 si preturile mai pot urca!), cu beteala (20.000 de lei metrul), fundite rosii de trei mii si zapada la tub cu 60.000. Virful bradului va fi imbracat in catifea, plastic sau sticla de la 120.000 de lei in sus… pina la tavan.

Craciun fericit! (?)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS