20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOamenii de afaceri au nevoie de sprijin

Oamenii de afaceri au nevoie de sprijin

La Dezbaterile Curierul Naţional, care au avut loc ieri la Buzău, au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai autorităţilor locale şi ai Guvernului

Oamenii de afaceri au nevoie de sprijin, economia reală trebuie stimulată, aceasta este una din principalele idei care au reieşit ieri, în cadrul Dezbaterilor Curierul Naţional: „Direcţiile de dezvoltare ale judeţului Buzău – dialog între autorităţi şi oameni de afaceri”. Organizată în parteneriat cu Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) şi Confindustria România, în cadrul conferinţei au fost dezbătute teme de interes atât pentru judeţul Buzău, cât şi pentru dezvoltarea la nivel local şi regional.

Printre participanţii la cea de-a treia ediţie a Dezbaterilor Curierul Naţional s-au numărat Mauro Angelini, preşedinte Confindustria, Epsica Chiru, director general adjunct Apa Nova Bucureşti, Petre Neagu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Sebastian Radu, viceprimar Primăria Buzău, Dan Enache, secretar de stat, Ministerul pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri, Marius Bostan, preşedintele Fundaţiei Naţionale a Tinerilor Manageri şi Claudia Stelea, director executiv APIA Buzău.
România nu mai trebuie să aştepte investitorii care să vină de afară şi să facă investiţii, ci trebuie să sprijine mediul antreprenorial, a declarat Mauro Maria Angelini, preşedinte CONFINDUSTRIA România.
„Patronatele şi autorităţile trebuie să sprijine mediul antreprenorial, mai ales că ştim cu toţii cât de importantă este economia privată pentru o ţară”, a afirmat acesta, explicând că realitatea economică nu mai este aceea în care vin investitorii străini şi că nu mai are rost să aşteptăm.
„Trebuie să sprijinim firmele româneşti şi înfiinţarea acestora”, a declarat Mauro Angelini, preşedintele CONFINDUSTRIA România, subliniind că, din aceste motive, ar trebui ca înfiinţarea unei firme să fie cât mai simplă.
Dan Enache, secretar de stat, Ministerul pentru IMM-uri, Turism şi Mediu de Afaceri, a anunţat că instituţia pe care o reprezintă are în vedere sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, mai ales că în România există jumătate din media europeană a numărului de IMM-uri.
„Trebuie să sprijinim întreprinderile mici şi mijlocii, mai ales că ţara noastră s-a confruntat cu o scădere abruptă a numărului acestora, iar în ultima perioadă mai multe firme s-au dizolvat decât s-au înfiinţat”, a explicat acesta.
Dan Enache a precizat că, pentru a sprijini acest sector al economiei, s-a elaborat o Lege a IMM-urilor care se află în dezbatere publică pe site-ul ministerului. „Vrem să elaborăm şi o strategie în domeniul mediului de afaceri şi al întreprinderilor mici şi mijlocii”, a spus secretarul de stat, adăugând că această strategie va fi prezentată în toamnă. Conform oficialului ministerial, strategia se referă la perioada 2014-2020.

Marius Bostan, preşedinte FNTM: Degeaba ai idei dacă nu ştii cum să atragi fonduri

Iniţiativele la nivel regional sunt extrem de importante pentru dezvoltarea locală, iar baza acestei dezvoltări constă în cooperarea dintre cetăţeni, mediul de afaceri şi administraţie, consideră Marius Bostan, preşedintele Fundaţiei Naţionale a Tinerilor Manageri (FNTM).
Am văzut că oraşul Buzău are o strategie în domeniul turismului, ceea ce este foarte important, şi reprezintă un prim pas în dezvoltarea acestui sector, a spus Marius Bostan în cadrul Dezbaterilor Curierul Naţional.
În plus, preşedintele Fundaţiei Naţionale a Tinerilor Manageri a precizat că deşi rata de absorbţie a crescut, dacă punem cap la cap nevoile de finanţare din ţara noastră şi fondurile europene disponibile vom observa că acestea nu sunt suficiente.
„Fondurile europene sunt insuficiente dacă luăm în calcul nevoile reale ale României”, a declarat acesta, explicând că trebuie să se găsească şi alte surse de finanţare.
Conform preşedintelui FNTM, mai există o problemă care ar putea apărea în dezvoltarea locală.
„Degeaba ai idei dacă nu ştii cum să atragi fonduri”, a spus Marius Bostan, explicând că a observat în unele cazuri că au existat proiecte care erau viabile şi, deşi exista finanţare, tot nu se făcea nimic.
Corneliu Vişoianu,
consilier Victor Ponta: Trebuie să ştii ce ai de făcut, cum să faci şi unde pentru ca proiectul tău să fie acceptat
Corneliu Vişoianu, consilier al primului-ministru Victor Ponta, a afirmat că problema principală la nivel local este una de încredere.
Pentru ca regiunile ţării să se dezvolte cu adevărat trebuie să se aibă în vedere nevoile care există într-o regiune şi abia apoi să se realizeze proiecte, a spus ieri Vişoianu.
„Trebuie să pornim de la nevoi către proiecte, nu invers. Să privim de jos în sus”, a declarat acesta, explicând că doar având o strategie de dezvoltare pe regiuni se poate realiza acest lucru.
El a mai precizat că trebuie să ştii ce ai de făcut, cum să faci şi unde pentru ca proiectul tău să fie acceptat şi că proiectele sunt lipsite de esenţă dacă nu sunt bazate pe nevoile reale.

Epsica Chiru, Apa Nova: Este nevoie de parteneriat public-privat pentru un serviciu strategic

Epsica Chiru, director general adjunct Apa Nova Bucureşti, a afirmat ieri că motivele pentru care este nevoie de un parteneriat public-privat pentru un serviciu strategic precum cel al furnizării de apă sunt reprezentate de problemele majore financiare, de cele tehnice, precum şi de cele legate de calitatea apei furnizate.
„De exemplu, în Bucureşti, aceste probleme au dus la cesionarea acestui serviciu public, cesionarea reprezentând atât o necesitate cât şi o soluţie”, a spus acesta în cadrul Dezbaterilor Curierul Naţional: „Direcţiile de dezvoltare ale judeţului Buzău – dialog între autorităţi şi oameni de afaceri”.
Conform lui, companiile municipale se aflau într-o situaţie financiară foarte proastă, ceea ce împiedica furnizarea unor servicii corespunzătoare. „Numeroase probleme tehnice afectau continuitatea serviciului şi deteriorau calitatea acestuia, existând probleme şi privind calitatea apei potabile”, a explicat Epsica Chiru.
Înainte de concesionarea serviciului, consumul mediu era de 400 litri pe zi per capita, iar după, aceasta a ajuns la 180 litri. De asemenea, se constată o organizare inadecvată, o discontinuitate a furnizării serviciului, precum şi lipsa orientării către client.

Petre Neagu, vicepreşedinte CJ Buzău: Fiecare judeţ are probleme din cauza infrastructurii

Direcţiile de dezvoltare ale judeţului Buzău sunt reprezentate de sănătate, infrastructură şi turism, a explicat Petre Neagu, vicepreşedinte Consiliul Judeţean.
Acesta a spus că, în ceea ce priveşte sistemul de sănătate, există încă probleme deosebite. „Am reuşit să reducem arieratele Spitalului Judeţean din Buzău de la 30 milioane euro la un nivel de 10 milioane euro”, a spus Petre Neagu. De asemenea, vicepreşedintele CJ Buzău a spus că se au în vedere anumite investiţii în reamenajarea şi reabilitarea spitalului, precizând că a fost înfiinţată o fundaţie prin care să se atragă finanţări suplimentare.
În ceea ce priveşte infrastructura, se are în vedere reabilitarea unor drumuri judeţene, unele proiecte fiind deja în derulare, iar pentru altele se vor organiza în curând licitaţii. „Fiecare judeţ are probleme din cauza infrastructurii, iar acest lucru creează probleme atât pentru cetăţeni, cât şi pentru investitori”, a completat Petre Neagu.
Buzăul poate deveni o destinaţie turistică importantă, în judeţ existând multe atracţii turistice, precum Vulcanii Noroioşi, Focurile Vii sau Muzeul de Chihlimbar. „Încercăm să mediatizăm aceste atracţii şi să le promovăm”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Buzău. Autorităţile colaborează şi pentru reabilitarea staţiunii Sărata Monteoru, a mai spus Petre Neagu.

Dezbaterile CN – Andreea Stoica / [email protected]

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS