18.7 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFactoringul - alternativa elegantă a creditului bancar

Factoringul – alternativa elegantă a creditului bancar

La fel ca în ţările Occidentale, firmele îşi sting creanţele/datoriile care decurg din relaţiile comerciale cu partenerii de afaceri prin intermediul factoring-ului bancar. Băncile preferă doar clienţii mari, care pot sconta facturi doar dacă au credibilitate şi potenţă financiară.

Serviciile de factoring prind teren tot mai mult şi la nivelul Doljului. Companiile apelează la bănci pentru a-şi încasa rapid contravaloarea facturilor emise. Care este mecanismul? Factoringul presupune cumpărarea de creanţe (facturi) de către instituţiile de credit de la societăţile comerciale, iar banca plăteşte companiei în avans creanţele cesionate, ocupându-se apoi de colectarea de la debitori a sumelor de bani ce rezultă din facturi. Adică, firma vinde marfa sau prestează serviciul către un client important, de regulă o firmă foarte mare. Apoi, furnizorul merge la bancă să îşi sconteze factura. Banca decontează 80-85% din contravaloarea facturii, urmând să îşi recupereze banii de la cealaltă firmă, la data la care devin scadente facturile. În Dolj, factoringul ia amploare, dar nu există scontări de facturi la valorile din Bucureşti sau din alte regiuni. În plus, serviciul bancar este îngrădit de termenele mari de plată între furnizori şi clienţi, în sensul că banca face scontarea unei facturi către un furnizor, dar îşi recuperează banii de la client la termene foarte mari, chiar şi de 120 de zile. „Au fost cazuri în care termenele de încasare a facturilor erau foarte mari şi atunci factoring-ul nu mai era un serviciu eficient pentru bancă. Avantajul factoring-ului este acela că o companie vine la bancă şi încasează 80% din factura emisă unui client. Nu i se plăteşte mai mult. Diferenţa o va primi în momentul în care încasează banca factura de la client“, a declarat un bancher craiovean. Pentru firme ar fi un mare avantaj să poată să îşi încaseze imediat facturile emise.

Doar clienţii mari sunt acceptaţi de bănci

Dar o bancă nu acceptă factoring-ul decât dacă clientul este o firmă notabilă. „Sunt acceptate companiile mari, de genul Petrom, Metro, Billa, real, iar asemenea firme sunt agreate doar la nivel central. Acolo se calculează indicatorii financiari, se face o analiză de risc destul de pertinentă şi abia după accea se acceptă operaţiunile de factoring“, spune alt bancher craiovean. În Dolj, mai sunt scontate şi facturile celor care sunt furnizori pentru Ford.
Factoringul este mai avantajos decât creditul clasic pentru companii şi chiar mai avantajos decât o linie de credit. „La factoring ai marele avantaj că încasezi imediat 80% din factură şi mergi mai departe, în sensul că nu mai ai nici o treabă cu banca. Pe când la o linie de credit tragi o parte din sumă, dar… sunt generate costuri“, a spus directorul corporate al unei bănci craiovene.

O piaţă de trei miliarde de euro

Piaţa de factoring a atins cote impresionante anul trecut în România. Potrivit zf.ro, scontările de facturi totale au fost de trei miliarde de euro anul trecut. O treime din aceste scontări s-au derulat prin BRD, care a informat că a ajuns la operaţiuni de factoring de un miliard de euro.
Băncile mari diversifică acest serviciu cu care vin în sprijinul clienţilor. Raiffeisen Bank susţine despre această procedură bancară că ar fi o alternativă la creditele bancare acordate în sistemul clasic: „Ca alternativă la creditele standard, factoring-ul este o modalitate de finanţare cu risc scăzut din ce în ce mai solicitată de societăţile comerciale româneşti“. BCR practică şi factoring-ul extern, prin serviciul de factoring de export. „BCR oferă servicii de factoring extern la standarde internaţionale, BCR fiind membru cu drepturi depline al organizaţiei Compania Internaţională de Factoring (Factors Chain International). Plata imediată a facturilor, în ziua prezentării acestora la unitatea bancară teritorială, se face, după aprobarea tranzacţiilor şi semnarea acordului-cadru de factoring «Plata creanţelor»“, se arată pe site-ul băncii.

Avantajele factoring-ului:

Factoring-ul are mai multe avantaje pentru mediul de afaceri. La Raiffeissen Bank, aceste avantaje pentru companii sunt:
– Accelerarea ciclului de plată;
– Acces nelimitat la capitalul de lucru prin finanţare imediată în baza creanţelor;
– Nu necesită garanţii materiale;
– Asigurare împotriva riscului de neplată (pentru factoring-ul fără recurs).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS