9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscalitatea în slujba contribuabilului

Fiscalitatea în slujba contribuabilului

Participanții la seminarul de fiscalitate organizat de Professional Consulting au aflat ultimele noutăți în materie legislativă, dar au și disecat, împreună cu lectorii, aproape toate situațiile ce pot apărea în practică în  acest exercițiu fiscal. Cele mai ample dezbateri au fost pe sistemul de TVA la încasare.

Compania de consultanță fiscală și audit Professional Consulting a organizat, în zilele de 26 și 27 ianuarie, la Hotel Helin din Craiova, ediția a X-a a seminarului specializat, intitulat „Fiscalitatea, în slujba contribuabilului“. Au fost prezenți peste 100 de contabili, experți contabili și directori economici ai unor companii importante din Oltenia, iar noutățile fiscale au fost „disecate“ de reputați lectori – specialiști în fiscalitate și cunoscuți la nivel național.
Temele abordate la seminar au fost: sistemul de TVA la încasare, ultimele noutăți fiscale în materie de TVA, închiderea exercițiului financiar 2012, fiscalitatea internațională, impozitul pe venitul nerezidenților.
În debutul lucrărilor seminarului, reprezentantul Professional Consulting, Radu Buziernescu, a făcut o introducere a situației macroeconomice a României, din punct de vedere al fiscalității, pornind de la o serie de decizii guvernamentale care au afectat mediul de afaceri în ultimii ani: „Introducerea impozitului minim a închis zeci de mii de firme. Guvernul trebuia să ia măsuri de combatere a evaziunii fiscale și nu de nimicire a firmelor. În 2010 a fost dată încă o lovitură de grație mediului de afaceri: înainte cu o săptămână a crescut TVA la 24%, măsură adoptată cu o săptămână înainte de data aplicării. Și de aici au apărut toate efectele cunoscute: creșterea prețurilor, creșterea inflației, și altele. Acum se resimte o presiune fiscală destul de ridicată pe firme. Se resimte o agresivitate a guvernului față de mediul de afaceri și nu dintr-un motiv anume, ci pur și simplu din neștiință, din greșeală“. Buziernescu a enumerat și domenii nefiscalizate din România, de unde statul ar putea scoate bani frumoși, dacă ar vrea acest lucru. „O problemă foarte gravă este economia subterană din țara noastră, care a ajuns la peste 40% din PIB – și acesta în scădere. Deficitul bugetar a fost de 2,3% în 2012. Industria turismului este fiscalizată în proporție de 30% din cât este în realitate, în condițiile în care turismul aduce la noi 4% din PIB, în timp ce la bulgari, turismul reprezintă 20% din PIB. Dacă am aduce la suprafață 20-30% din veniturile realizate în turism, ar fi un plus considerabil pentru veniturile statului“.

Ordonanța… agresivă

Managerul Professional Consulting a explicat că executivul a adoptat anul acesta o ordonanță care pune jar pe foc în lumea afacerilor. Actul normativ introduce un impozit minim mascat, dar obligatoriu. Contribuabilii cu o cifră anuală de afaceri sub 65.000 de euro vor plăti impozit de 3%, chiar dacă au pierdere și indiferent cât de mare ar fi pierderea. „Ordonanța este agresivă, atât împotriva persoanelor juridice române, cât și asupra celor nerezidente“, a spus persoana citată.
Lucrările seminarului de fiscalitate au fost interactive, participanții adresând o multitudine de întrebări lectorilor, întrebări reieșite din practică.

TVA la încasare – o piatră de moară sau o facilitate?

Lectorii au dezbătut îndelung sistemul de TVA la încasare, precizând că, pe ansamblul economiei, măsura va face mult bine, pentru că va debloca plățile, pentru că îl obligă pe cel care face deducerea TVA să plătească la timp către furnizor. Specialiștii în fiscalitate susțin că, în perioada imediat următoare, se va transpune „o directivă“, un act normativ care va obliga statul să facă plăți în maximum 30 de zile de la emiterea facturii de către furnizori și în maximum 65 de zile către furnizorii de medicamente și alții speciali. În prezent, cei care au afaceri cu statul își primesc banii peste unu – doi ani de la termenul scadent al facturilor.
O altă problemă dezbătută în cazul sistemului de TVA la încasare este legată de emiterea unei facturi pe care furnizorul trece „TVA la încasare“, iar ulterior, clientul achită cu cash la o distanță considerabilă față de emiterea facturii. Astfel, s-a abrogat situația aberantă ca furnizorul care a primit bani cash pe o factură cu TVA la încasare să plătească penalități la stat pentru perioada scursă de la emiterea facturii (respectiv data de plată a TVA la stat) și până la data la care s-au încasat banii în numerar. Așadar, când se încasează numerarul, se achită și TVA la stat, dar nu și penalități și dobânzi de întârziere.
Firmele care depășesc cifra de afaceri de 500.000 de euro (2,25 milioane de lei) în timpul exercițiului fiscal curent sunt obligate să anunțe la Fisc acest lucru în luna în care depășesc plafonul, dar mai sunt obligate să mai aplice încă o perioadă fiscală (lună sau trimestru) sistemul de TVA la încasare.

Atenționare pentru firme

Specialiștii în fiscalitate prezenți la seminarul tematic de la Craiova au lansat un îndemn pentru toate companiile locale, indiferent dacă au avut sau nu cifra de afaceri pe 2012 (până în octombrie) sub 500.000 de euro: „Să vă verificați de fiecare dată furnizorii în registrul persoanelor impozabile care folosesc sistemul de TVA la încasare. Există riscul ca o firmă să omită să treacă pe factură sintagma «TVA la încasare», noi să credem că nu folosește sistemul, dar de fapt, firma respectivă să-l folosească. Atunci trebuie să știm când avem dreptul să deducem TVA“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS