30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMarii datornici la Fiscul doljean

Marii datornici la Fiscul doljean

Primele zece persoane fizice care au cele mai mari datorii la Finanţele doljene au acumulat într-un singur an datorii de aproape 12 milioane de lei. GdS vă prezintă ce categorii de persoane se află în topul datornicilor: patroni, medici, notari, dezvoltatori imobiliari etc.

Dacă vi se pare ceva absolut normal ca firmele să datoreze bugetului de stat sume colosale pe perioada crizei, atunci aflaţi din GdS că există şi persoane fizice care au restanţe către bugetul consolidat al statului, în nume personal, pentru diverse activităţi întreprinse, în general activităţi economice, aducătoare de venituri importante. Cea mai mare datorie a unei persoane fizice către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a ajuns la nici mai mult nici mai puţin de 6.532.026 de lei. Doljeanul care a acumulat datoria record către Fisc deţine o firmă în domeniul comerţului şi este administrator, susţin reprezentanţii Fiscului doljean, iar pentru impozitele neplătite la stat i s-a atras răspunderea solidară, astfel că el figurează acum cu debite către stat în nume personal.
Pe locul al doilea în topul celor zece persoane fizice datornice la stat se numără un medic. El are de achitat 3,1 milioane de lei la Fisc, reprezentând contribuţii şi impozit pe venit neachitate la timp. Pe locul al treilea în topul datornicilor se situează o persoană care are activitate în comerţ şi datorează statului 1,6 milioane de lei, pentru neplata impozitului pe venit, a taxei pe valoarea adăugată (TVA) şi a unor contribuţii. Alt administrator de firmă căruia Fiscul i-a atras răspunderea solidară are de plată 1,26 milioane de lei, ocupând locul al patrulea în topul datornicilor. Pe locul cinci se situează un notar public, care nu a plătit la stat TVA de peste 666.000 de lei.

Dezvoltatorii imobiliari – datornici la Fisc

Pe locurile şase şi şapte în Topul datornicilor se situează două persoane fizice care au făcut tranzacţii cu imobiliare şi pentru care Fiscul le-a calculat TVA de plată. Cei doi dezvoltatori care au vândut locuinţe pe persoană fizică au de dat TVA la Finanţe de 483.000, respectiv 388.000 de lei.
Pe locul al optulea în Topul datornicilor se situează o persoană pentru care Fiscul are sentinţă judecătorească să îi confişte veniturile. Oamenii legii nu au intrat în detalii, dar suma se ridică la 320.000 de lei. Pe locul nouă se situează o persoană care are de plătit la Fisc 263.000 de lei, reprezentând „venituri din garanţii acordate şi plătite instituţiilor de credit, venituri din amenzi, venituri din despăgubiri“, susţin reprezentanţii DGFP Dolj. Topul persoanelor care datorează sume colosale către stat se încheie tot cu un patron, care este şi administrator şi pentru care Fiscul a atras răspunderea solidară. Astfel de persoane nu plătesc debitele către buget, iar statul îi obligă să plătească cu bunurile proprii.

Datornicii, executaţi silit mai greu

„Pentru toate aceste persoane fizice s-au început acţiunile de recuperare a debitelor. Cele mai vechi datorii pe care le au aceste zece persoane fizice către Finanţe provin din anul 2011“, a declarat, pentru GdS, directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. Măsurile de executare silită luate de Fisc sunt cele clasice: somaţii, popriri, sechestre pe bunuri. Totuşi, persoanele fizice sunt mai greu de executat decât companiile. Din cauză că este vorba despre bunuri personale (case, maşini, terenuri) care ar trebui executate silit de către stat, şi numărul proceselor este semnificativ. Până la sfârşitul lunii iulie 2012, numărul proceselor pe rol pe care le avea Fiscul cu debitorii – persoane fizice – ajunsese la 80. Directorul adjunct Antonescu a precizat că volumul încasărilor de la persoanele fizice debitoare, din 2011 paână la sfârşitul lunii iulie, era de 21.681.423 de lei.

Nr. Crt. Domeniu de activitate Suma datorată Categoria de impozit din
care face parte datoria

1. Administrator firmă 6.532.026 lei răspundere solidară
2. Medic 3.166.323 lei impozit pe venit, contribuții
3. Comerţ 1.632.007 lei impozit pe venit, TVA, contribuţii
4. Administrator firmă 1.268.040 lei răspundere solidară
5. Notar 666.727 lei TVA
6. Tranzacţii imobiliare 483.237 lei TVA
7. Tranzacţii imobiliare 388.784 lei TVA
8. Persoană fizică 320.534 lei confiscări, cheltuieli judiciare
9. Persoană fizică 263.442 lei venituri din garanţii acordate şi plătite
instituţiilor de credit, venituri
din amenzi, venituri din despăgubiri
10. Administrator firmă 231.233 lei răspundere solidară

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS