21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAdevărul despre scandalul pensiilor

Adevărul despre scandalul pensiilor

Din ianuarie 2011 și până în prezent, guvernul a impozitat cu 5,5% drept contribuție la sănătate toate pensiile de peste 740 de lei, taxă aplicată pensiei în integralitate. Curtea Constituțională a decis, pe 13 martie 2012, că impozitul trebuie să fie aplicat doar diferenței între 740 de lei și cuantumul total al pensiei. Decizia CCR are putere doar pe viitor și Ministerul Muncii a anunțat că în termen de 45 de zile va aplica impozitele după noua regulă, lucru ce va duce la o scădere a bugetului de sănătate cu un miliard de lei.
În tot acest timp, zeci de mii de pensionari, încurajați de deciziile unor instanțe care le-au admis cererile, se îmbulzesc la instanțele din țară și solicită în justiție să le fie returnate sumele oprite până acum din pensii.  
Sumele pretinse de pensionari diferă în funcție de mărimea pensiei, fiind vorba de câțiva lei sau de câteva sute de lei pe lună înmulțit cu 14 luni.
Ministerul Muncii spune că nu există, în prezent, nici un temei legal să restituie sumele reținute până acum și că orice pensionar se poate adresa oricând justiției, nu doar în aceste zile. „Pentru pensiile sub 740 de lei nu se reținea nici până acum procentul de 5,5% pentru contribuția la sănătate. Până acum, contribuțiile pentru cei cu pensii sub 740 de lei erau plătite de la bugetul de stat“, a declarat ministrul muncii, Claudia Boghicevici, menționând că decizia CCR vizează pensiile de peste 740 de lei, impozitate până acum în integralitate, și care de acum încolo vor fi impozitate doar pe diferența de la 740 de lei în sus. CCR a precizat foarte clar că aceste drepturi se vor acorda de acum încolo. „Nu este nici un temei legal să restitui sumele încasate până acum“, a spus Boghicevici. Ministrul muncii a precizat că decizia Curții Constituționale referitoare la pensii se va aplica în cel mult 45 de zile, în acest sens fiind înființat un grup de lucru pentru a pune în acord prevederile legale cu decizia curții.
„Nu există temei legal să restituim celor cu pensii peste 740 de lei sumele reținute din 2011 și până în prezent. Decizia Curții Constituționale produce efecte doar pe viitor“, a declarat vineri președintele Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu. Joi, Doina Pârcălabu anunța că decizia Curții Constituționale devine aplicabilă din luna mai, pe motiv că pensiile pe luna aprilie au fost plătite în avans, ca urmare a Sărbătorilor Pascale.
 
Cum a procedat guvernul până acum
 
În 2010, Guvernul României dădea OUG nr. 107 prin care era modificată Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Ordonanța stabilea ca articolul 259, alin. (2) al Legii nr. 95/2006 să aibă următorul cuprins: „(2) Contribuția datorată de pensionarii ale căror venituri din pensii depășesc 740 de lei este de 5,5% aplicată asupra acestor venituri și se virează odată cu plata drepturilor bănești asupra cărora se calculează de către cei care efectuează plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie netă mai mică de 740 de lei“. Din ianuarie 2011 și până în prezent, timp de 14 luni, în baza OUG nr. 107/2010 guvernul a aplicat 5,5% impozit asupra întregului cuantum al pensiilor care depășesc 740 de lei.
Iată mai jos un exemplu de calcul prezentat pe site-ul avocatnet.ro:
O persoană beneficiază de o pensie în cuantum de 743 de lei. Contribuția de asigurări de sănătate se calculează astfel: 743 lei X 5,5% = 40,86 lei, rotunjit la 41 de lei.
Deoarece, în urma aplicării cotei de contribuții de asigurări de sănătate, nu poate rezulta o pensie netă mai mică de 740 de lei, contribuția de asigurări de sănătate reprezintă 3 lei. (743 lei – 740 lei)

Ce a decis Curtea Constituţională

Curtea Constituțională a decis, pe 13 martie 2012, că dispozițiile art. 259, alin.(2), care au format obiectul excepției de neconstituționalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curții de Apel Cluj – Secția comercială, de contencios administrativ și fiscal, sunt constituționale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depășesc 740 de lei. Practic, dacă până acum statul aplica acest procent la toată pensia de peste 740 de lei, Curtea Constituțională a decis că măsura este legală doar în situația în care procentul se aplică numai veniturilor din pensii care depășesc 740 de lei, adică diferenței de la 740 de lei în sus.
 Decizia CCR a fost publicată abia săptămâna aceasta în Monitorul Oficial. În conformitate cu art. 147, alin. (4) din Constituția României, deciziile Curții Constituționale se publică În Monitorul Oficial al României, iar de la data publicării sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor.
Potrivit ministrului muncii, Claudia Boghicevici, până în prezent au fost depuse peste 100.000 de cereri prin care se solicită sumele reținute de stat anterior deciziei CCR, în condițiile în care decizia Curții afectează 2,181 milioane de pensionari.
 
Radu Ionescu, avocat: Pensiile au fost impozitate conform legii  
 
„Tehnic, modul în care s-a calculat impozitarea pensiilor până la apariția deciziei CCR era în concordanță cu prevederea legală. Faptul că această prevedere legală nu este constituțională produce efecte pe viitor. În ceea ce privește trecutul, prevederea a fost aplicată corect. Există șanse destul de reduse ca aceste venituri să fie recuperate. Nu exclud ca anumite instanțe să dea dreptate celor care solicită returnarea sumelor“, a declarat avocatul Radu Ionescu, la TVR Info. „CCR nu este prima dată când vine și explică asupra unui text de lege care este interpretarea care respectă linia constituțională. Interpretarea mea, așa cum se citește legea, este aplicarea procentului asupra întregului venit. În ceea ce privește modul în care Casa de Pensii a aplicat această prevedere legală, până când CCR a venit cu interpretarea, este corect. A fost o aplicare unitară“, a mai precizat avocatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS