20.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSoluţii disperate pentru eşalonarea datoriilor firmelor

Soluţii disperate pentru eşalonarea datoriilor firmelor

Unele societăţi au împrumutat imobile de la alte companii, pentru a le depune garanţii la stat, în vederea eşalonării restanţelor la impozite

Procedura de eşalonare a datoriilor firmelor pe o perioadă de până la cinci ani le-a creat probleme companiilor care deja acumulaseră sume mari de plată către stat. Fiscul doljean susţine că, în cele mai multe cazuri, societăţile care au cerut eşalonarea la plată a datoriilor, conform OUG nr. 29/2011, au avut probleme cu garanţiile materiale ce trebuia depuse în favoarea statului, pentru a beneficia de respectivele eşalonări. Firmele sunt obligate de actul normativ respectiv să aducă garanţii materiale de până la 140% din valoarea sumelor pentru care se cere eşalonarea, în funcţie de perioada pentru care vor păsuire de la statul român. 

Garanţii cu imobilele altora

Cum firmele care aveau datorii sunt deja cu un picior în groapă, nici garanţii materiale nu prea mai au. În sensul că halele, utilajele şi terenurile pe care le deţin sunt deja ipotecate pe la alţi creditori, în special la bănci. „Criza“ imobilelor i-a determinat pe deţinătorii unor firme doljene să apeleze la diverse tertipuri permise de lege, pentru a putea obţine eşalonarea. Ei au împrumutat imobile din patrimoniul altor societăţi (evident, în urma unor înţelegeri) şi au ajuns să depună garanţii la Fisc bunurile altora. „Au existat probleme cu garanţiile ce trebuia constituite de firme. Nu le ajungeau bunurile pentru a obţine eşalonările. Patronii au venit cu bunuri în plus din patrimoniul personal. Sau unii dintre ei au convins alţi contribuabili să depună garanţii în locul lor şi pentru ei. Acestea sunt înţelegeri între firme. Au adus garanţii de la alţi contribuabili: clădiri şi terenuri“, a precizat directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. Fiscul constituie ipotecă pe bunurile imobile şi/sau mobile, puse drept garanţii de către firme. „Avantajul eşalonărilor la plată este acela că pe perioada eşalonării se stopează orice formă de executare silită“, a precizat Antonescu. Firmele care cer eşalonarea datoriilor trebuie să respecte termenele de plată a datoriilor curente. Dar şi aici există o portiţă de scăpare. În cazul în care nu-şi poate achita la termen datoriile curente, legiuitorul a mai dat posibilitatea firmei aflate la ananghie să şi le plătească în următoarele 30 de zile. Dacă nici după o lună nu le achită, atunci se stopează eşalonarea la plată şi se reia procesul de executare silită. Conform finanţiştilor, cele mai des întâlnite garanţii materiale puse gaj în contul statului de către firmele care au cerut eşalonarea sunt bunurile mobile (utilaje) şi mai puţine bunuri imobile (clădiri şi terenuri). Nici o firmă nu a dus la Fisc până acum scrisoare de garanţie bancară, semn că societăţile care au cerut eşalonarea datoriilor stau extrem de prost cu resursele financiare.

Dobânzile Fiscului, mai mari decât datoriile firmelor

Potrivit DGFP Dolj, din aprilie, de când a apărut actul normativ, şi până acum, 64 de firme au cerut Fiscului eşalonarea la plată a datoriilor pe diverse perioade. Au fost aprobate 53 de cereri, şase au fost respinse şi cinci sunt în curs de soluţionare. Sumele eşalonate la plată până acum în Dolj se ridică la 16,75 milioane de lei. Dar dobânzile şi penalităţile percepute de stat au ajuns mai mari decât datoria propriu-zisă a companiilor cu probleme. Fiscul susţine că din suma totală eşalonată la plată, de 16,75 milioane de lei, datoria principală este de numai 6,76 milioane de lei, iar restul de aproape zece milioane de lei reprezintă majorări de întârziere şi penalităţi calculate de Fisc. „În iulie 2010 a intrat în vigoare noul sistem de calcul cu dobânzi de 0,04% pe fiecare zi de întârziere, dar şi cu penalităţi de întârziere“, a spus directorul adjunct al DGFP Dolj. Penalităţile pornesc de la 5% din suma datorată statului şi ajung până la un record de 15% din sumă, pentru datoriile care sunt mai vechi de 90 de zile.
În judeţ activează circa 7.000 de firme care au datorii mai mari de 30 de zile către bugetul consolidat al statului, informează DGFP Dolj.

Au obţinut eşalonarea şi două
persoane fizice

Fiscul doljean informează că dintre cele cinci persoane fizice care au cerut eşalonarea datoriilor, doar două au obţinut-o şi acestea desfăşoară activităţi independente (comerţ). Restul de trei persoane nu au îndeplinit condiţiile legii, în special pe cele legate de garanţiile ce trebuie depuse. Persoanele fizice care au datorii către Fisc mai mici de 5.000 de lei şi persoanele juridice cu datorii sub 20.000 de lei nu trebuie să depună nici un fel de garanţii. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII