17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfacerile la privat, cu dedicaţie pentru stat

Afacerile la privat, cu dedicaţie pentru stat

Cea mai gravă problemă a mediului de afaceri este plata TVA la emiterea facturii

Statul nu aude şi nu vede strigătul de disperare al mediului de afaceri: „Nu mai putem plăti TVA la emiterea facturii“. Firmele private cer statului să schimbe legislaţia, astfel încât plata TVA să se facă la încasarea facturii, adică atunci când firmei îi intră banii în cont ca să poată plăti la stat. Problema a fost adusă în atenţia guvernanţilor de multă vreme, dar fără rezultat. Importatorii sunt distruşi. „Un importator nu poate ridica marfa din vamă dacă nu plăteşte TVA. Vorbim de sume foarte mari, că nu facem importuri în fiecare zi. Poate că marfa aceea o vând în decurs de un an. De unde să dau statului atâţia bani? Aşa ne blochează de tot afacerile“, a spus un importator craiovean.
„Nu doar importatorii au problema aceasta. Şi în comerţ se dau termene mari de plată la facturi. Sunt sectoare de activitate unde plata facturii se face în patru-cinci luni. Atunci întreprinzătorul are două opţiuni. Fie întârzie plata către furnizori ca să plătească TVA la stat şi atunci îşi blochează afacerea. Fie întârzie plata obligaţiilor către bugetul de stat şi, atunci, vor urma somaţii şi blocarea conturilor. Deci, până la urmă, tot se blochează firma“, a explicat Ioan Vigaru, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului Dolj. El a precizat că sistemul cameral din România împreună cu Consiliul Naţional al IMM-urilor şi cu alte patronate au făcut front comun pe această problemă, solicitând plata TVA la încasarea facturii către Ministerul Finanţelor, către guvern, dar şi către preşedinţie, dar până acum nu s-a luat nici o decizie. 

40% din afaceri ajung mai întâi la stat

„Întreprinzătorul privat a ajuns subjugat de stat. La emiterea facturii se plăteşte TVA către bugetul de stat. În acelaşi timp, firmele plătesc şi impozitul pe profit. Deci, 40% din afacere se duce la stat fără ca măcar întreprinzătorul privat să fi încasat banii. În condiţiile acestea, sunt foarte multe firme care nu rezistă“, a spus preşedintele CCI a judeţului Dolj. În cazul importatorilor, Vigaru spune că TVA-ul plătit la ridicarea mărfii reprezintă „tot o plată anticipată către buget“.

Fiscul are soluţii: tranzacţii pe bază de contract

Şeful Fiscului doljean, Eugen Călinoiu, a recunoscut că problema plăţii TVA la emiterea facturii este de anvergură pentru mediul de afaceri şi că adeseori s-a luat în discuţie în guvern această situaţie. Dar el mai spune că firmele pot încheia contracte şi să emită facturile mai târziu, când încasează banii. „Afacerea se încheie printr-un contract, care reprezintă acordul părţilor. De ce nu emit firmele facturile când i se dau banii de către partenerul de afaceri? Dar firmele nu prea încheie contracte“, a precizat Călinoiu. În schimb, pentru mediul de afaceri factura este garanţia că îşi va recupera banii de la client. Călinoiu susţine că firmele au dificultăţi mai ales când este vorba de lucrări mari, de unde rezultă TVA uriaşă şi unde apar blocaje. Însă, el spune că firmele îşi asumă riscurile unei afaceri.
„Nu este o problemă de neglijat din partea noastră. Dar când emiţi o factură cu  termen de plată 120 de zile, îţi asumi toate aceste riscuri“, a spus şeful Finanţelor doljene. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII