11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTaxă pe deşeurile din construcţii

Taxă pe deşeurile din construcţii

Solicitanţii autorizaţiilor de construire/demolare ar putea fi obligaţi să achite la trezorerie 2% din valoarea estimativă a lucrărilor pentru îndepărtarea deşeurilor rezultate.

Solicitanţii autorizaţiilor de construire/demolare vor fi obligaţi să plătească 2% din valoarea devizelor estimative ale lucrărilor într-un fond de garantare pentru gestionarea deşeurilor provenite din construcţii, potrivit unui proiect de ordonanţă de guvern aflat până acum în dezbatere publică. Potrivit actului normativ mai sus-menţionat, titularul activităţii de construcţii poate gestiona deşeurile pe cont propriu sau poate încheia un contract cu operatori economici autorizaţi în domeniu sau cu serviciile publice de salubritate.
Deşeurile din construcţii trebuie colectate, sortate, valorificate şi pregătite pentru reutilizare. Depozitarea acestora va fi interzisă. De asemenea, gestionarea deşeurilor provenite din activăţile de construcţii trebuie prevăzută, în mod obligatoriu, în documentaţiile tehnico-economice care stau la baza autorizării lucrărilor de construcţii. Titularul activităţii de construcţii are obligaţii cum ar fi: să respecte ierarhia deşeurilor, să ţină evidenţa cantitativă a diferitelor tipuri de deşeuri, să sorteze deşeurile la locul de producere, să predea deşeurile reciclabile/valorificabile, provenite din activităţile de construcţii, unor operatori economici autorizaţi pentru reutilizare, reciclare şi/sau valorificare. Titularul poate reutiliza, valorifica sau recicla deşeurile şi prin mijloace proprii.
Foarte important este că solicitanţii unei autorizaţii vor avea prin certificatul de urbanism obligativitatea obţinerii acordului de preluare a deşeurilor de către un operator economic autorizat sau de către un operator de salubritate. Alternativ, solicitantul poate prezenta documente justificative care să demonstreze că îşi poate gestiona deşeurile prin mijloace proprii. Acordul de preluare a deşeurilor se exprimă de către operatorul economic în baza unei documentaţii prin care se prevăd cantitatea şi codurile deşeurilor provenite din activităţile de construcţii în cauză.

Taxă contra autorizaţie

Solicitanţii unei autorizaţii de construire/demolare trebuie să ştie că actul li se va elibera numai după dovedirea achitării procentului de 2% în trezorerie. Banii vor fi restituiţi după ce titularul demonstrează că a rezolvat problema deşeurilor. Dacă titularul nu gestionează deşeurile rezultate, banii din cont vor fi folosiţi de administraţia locală pentru eliminarea deşeurilor.  
Cei care realizează lucrări în construcţii, dar nu îndeplinesc cerinţele de mai sus riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei – pentru persoanele fizice şi între 10.000 şi 30.000 de lei – pentru persoanele juridice. Guvernul şi-a propus ca reciclarea şi reutilizarea deşeurilor provenite din construcţii să ajungă de la minimum 15% în 2011 la 75% în 2020.
Radical faţă de legislaţia actuală în domeniu este că dispare noţiunea de depozitare pentru deşeurile din construcţii. „Până acum, deşeurile erau duse la depozitul ecologic de la Mofleni. Firmele de multe ori refuzau să le transporte, întrucât cei de la depozit le voiau mărunţite. În multe cazuri, oamenii spuneau că le depozitează pe proprietăţile lor. Ei riscau amenzi de 5.000 de lei – pentru depozitare necontrolată a gunoaielor“, a precizat Ileana Şerban, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII