20.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCinci milioane de euro pentru diminuarea şomajului

Cinci milioane de euro pentru diminuarea şomajului

Aproximativ cinci milioane de euro, atât se va investi în următorii ani în regiunile Oltenia şi Muntenia, în încercarea de a diminua şomajul şi efectele sale, precum şi de a pune bazele unor afaceri noi, conduse de persoane provenite din rândul şomerilor.

Pentru că numărul persoanelor fără loc de muncă din regiunile Oltenia şi Muntenia este în continuare extrem de mare, anul viitor, mii de şomeri vor fi calificaţi gratuit în domeniile în care se va stabili că există deficit de forţă de muncă, prin proiectul „Munca pe primul loc“, derulat cu sprijin financiar european prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) 2007-2013, „Investeşte în oameni!“. Proiectul este implementat de Asociaţia „Şanse Egale pentru Fiecare“ Craiova în parteneriat cu Tinguely International BV (din Olanda), Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din Universitatea din Craiova şi Institutul Social Oltenia, şi are o durată de 30 de luni şi o valoare de 21.090.896,41 lei, adică aproximativ cinci milioane de euro“, a declarat Ştefania Alina Andreescu, managerul de proiect. Aceasta a explicat că obiectivul general al proiectului este reprezentat de creşterea participării şomerilor, în special a celor de lungă durată, la programe active de ocupare pentru facilitarea integrării, atragerea şi menţinerea unui număr cât mai mare de persoane pe piaţa muncii, inclusiv din zonele rurale, sprijinirea ocupării formale în Oltenia şi Muntenia. În cadrul proiectului va fi, printre altele, înfiinţat un Centru de Reintegrare a Şomerilor din Regiunea S-V Oltenia, pentru furnizarea de servicii de stimulare a ocupării forţei de muncă, destinat unui număr de 3.000 de şomeri (inclusiv persoane inactive). „În cadrul proiectului, 630 de persoane vor beneficia de cursuri de calificare şi recalificare, 1.800 de persoane – de cursuri de perfecţionare/specializare, 750 – de burse sociale, iar 30 de persoane – de consultanţă şi informare în domeniul antreprenorial“, a precizat Ştefania Alina Andreescu. Pe lângă serviciile de informare şi consiliere profesională şi cele de formare profesională, şomerii din Oltenia şi Muntenia vor beneficia şi de o serie de servicii pentru stimularea ocupării forţei de muncă (acces la serviciile de acompaniere, transport, grădiniţă pentru copii, îngrijirea unui membru bolnav al familiei).

Emigraţia din România este un fenomen îngrijorător, care reprezintă doar o soluţie individuală

Se aşteaptă ca aproximativ 25% din şomerii din Oltenia care vor beneficia de serviciile Centrului de Reintegrare din Craiova să fie încadraţi sau, după caz, reintegraţi pe piaţa muncii în doi ani, iar 1,5% – în primele şase luni de la deschiderea Centrului. „În prezent, 25% din populaţia ţării este în şomaj. Şomajul nu poate fi stins, ci redus. Acest proiect îşi propune şi schimbarea mentalităţii oamenilor şi activarea dorinţei de a munci, nu doar pregătirea lor“, a declarat Dumitru Otovescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii din Craiova, la lansarea proiectului „Munca pe primul loc“. Acesta a atras atenţia asupra faptului că emigraţia din România este un fenomen îngrijorător, care reprezintă doar o soluţie individuală. „Pe termen lung, rezultatul acestui fenomen este dezastruos. Dacă avem în vedere faptul că în Italia sunt plecaţi la muncă aproximativ 1,2 milioane de români, în Spania – aproximativ un milion, în Grecia – 600.000, pe termen lung forţa de muncă calificată va fi afectată“, a precizat Dumitru Otovescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII