9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAvioane Craiova vrea să exporte Şoimul în Indonezia

Avioane Craiova vrea să exporte Şoimul în Indonezia

Avioane Craiova intenţionează să participe la înzestrarea Indoneziei cu aparate IAR 99 Şoim – destinate antrenamentului şi operaţiunilor de sprijin tactic apropiat. Concurenţii Şoimului, aparatul rusesc Yak – 130 şi cel chinez FTC – 2000, sunt consideraţi prea scumpi de guvernul de la Jakarta. Unele dintre avioanele lor de antrenament sunt livrate de divizia braziliană a Elbit Systems, israelienii care au participat şi la proiectul „Şoim“.

Avioane Craiova SA s-ar putea salva de la faliment vânzând aparate IAR 99 Şoim în Indonezia, spun surse din cadrul societăţii. Guvernul indonezian a decis să înlocuiască actuala flotă de avioane de antrenament, alcătuită din modelele OV-10 Bronco şi BAE Hawk Mk.53 şi este în căutare de posibili ofertanţi. OV-10 Bronco este un model american care a avut primul zbor în 1965 şi a fost introdus în serviciu din 1969. La rândul său, BAE Hawk Mk.53 a avut primul zbor în 1974, iar în serviciu a intrat din 1976, primele state care l-au folosit fiind Marea Britanie, Australia, Finlanda şi India. În consecinţă, reprezentanţii militari ai Indoneziei caută noi oferte pentru a face achiziţii. Printre potenţialii concurenţi sunt Aero Vodochody L-159B, Alenia Aermacchi M-346 Master, Chengdu FTC – 2000, Korea Aerospace Industries/Lokheed Martin T-50 şi Yakovlev Yak-130. Alt competitor ar fi Super Tucano, aparat de producţie braziliană. În 2007, forţele aeriene indoneziene au achiziţionat aparate ruseşti Suhoi SU-27 şi SU-30, pentru a completa şi înlocui flota de F-16 şi F-5, a căror stare a fost afectată de embargoul asupra armelor, impus ca urmare a genocidului din Timorul de Est. Această provincie a devenit independentă în 2002, iar embargoul privind livrările de arme către Indonezia a fost ridicat în 2005. Neînţelegerile inclusiv cu Marea Britanie au determinat autorităţile să încerce să trateze cu alţi furnizori. În 2007, Indonezia a semnat un acord de peste un miliard de dolari cu Rusia, pentru dotări în domeniul apărării. În ianuarie 2010, forţele aeriene au decis să împartă această competiţie, iar favorit pentru înlocuirea lui OV-10 pare să fie EMB-314 Super Tucano.

IAR 99 – variantă
low cost

Surse din cadrul Avioane Craiova susţin că şi societatea olteană ar putea intra în această competiţie. „Sunt cereri pe piaţa din Asia şi nu numai pentru aparate de genul celor produse la Craiova. Nu concurăm pe piaţa europeană, unde pretenţiile sunt foarte mari, dar piaţa globală nu înseamnă numai Europa“, spun sursele citate. Unii dintre potenţialii concurenţi ai Avioane SA au încercat anii trecuţi fără succes să achiziţioneze fabrica de la Craiova. Este vorba de cehii de la Aero Vodochody şi de italienii de la Alenia Aeronautica. Cehii au vândut până acum circa 47 de aparate Alca L-159, construit în colaborare cu cei de la Boeing. Coreenii sunt şi ei în ascensiune cu vânzările de T-50. Ruşii au şi ei un avantaj cert, având în vedere că Yak-130 este avion de antrenament care deserveşte avioanele Suhoi. Aparatul a fost dezvoltat de ruşi, în colaborare cu Alenia Aermacchi, după care cele două părţi au decis să meargă pe căi separate. Se spune că aparatul este mai bun decât MiG AT şi Suhoi S-54 – avioane de antrenament dezvoltate de cei doi mari giganţi constructori de aeronave militare din Rusia. FTC-2000 este şi el un avion de antrenament având ca model rusescul MiG-21. Interesant este că modelul brazilian Tucano este produs, de fapt, de Elbit Systems, prin intermediul filialei sale din Brazilia, AEL. În acest fel, musulmanii indonezieni salvează aparenţele, spunând că nu cumpără arme de la evrei. Tocmai Elbit Systems ar putea fi relaţia prin care Avioane Craiova ar putea livra avioane în Indonezia. După cum se ştie, aparatele IAR 99 Şoim au fost modernizate pentru sprijin tactic apropiat în colaborare cu israelienii. Pentru înlocuirea vechilor aparate britanice, în cărţi se aflau Yak – 130 şi FTC – 2000, însă sunt cam scumpe. În consecinţă, guvernul caută produse la preţ redus, luând în calcul mai multe variante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII