19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriReabilitarea la înălţime, doar cu autorizaţie

Reabilitarea la înălţime, doar cu autorizaţie

Reabilitarea energetică a blocurilor cu mai mult de două etaje, respectiv trei niveluri, va fi posibilă numai cu autorizaţie.

Mii de craioveni vor plăti şi în această iarnă pierderile de căldură cauzate de inexistenţa termoizolaţiilor, dacă nu cumva se hotărăsc să dea bani grei pe expertize, proiecte, taxe şi cote de autorizare. Autorităţile publice locale au fost înştiinţate de Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) că reabilitarea energetică la blocurile cu mai mult de două etaje se poate face numai pe bază de autorizaţie. Temeiul acestei decizii ar avea corespondent în textul Legii nr. 261 din 2009, de aprobare a OUG nr. 214 din 2008, prin care a fost modificată Legea nr. 50 din 1991, a autorizării în construcţii. Astfel, reabilitarea energetică a anvelopei şi/sau acoperişului, dacă prin aceasta nu se modifică sistemul constructiv al imobilului, este permisă fără autorizare numai la clădirile de locuit individuale cu cel mult trei niveluri (art. 11, alin. 1, lit. h). Potrivit şefului ISC Dolj, Sabin Giurgiu, primăria ar fi trebuit să aplice aceste prevederi încă de anul trecut. De ce până acum nu s-a sesizat nimeni? „Aţi întrebat la Disciplina în Construcţii?“, ne răspunde cu o întrebare Sabin Gurgiu. Sigur! „Dacă o asociaţie solicita o autorizare pentru lucrări de reabilitare energetică a anvelopei la un bloc cu mai mult de trei niveluri, nu i s-ar fi dat. Dar n-a solicitat nimeni! Asociaţiile au obligaţia să cunoască legea. Din câte ştiu, au mai fost date şi sancţiuni“, a spus Mircea Diaconescu, arhitectul-şef al Craiovei.

Înapoi, la rece

Craiovenii îşi reabilitează pe cont propriu apartamentele de ani buni, mai ales că programul guvernamental multianual s-a dovedit un eşec pe plan local şi nu numai. Din punctul lor de vedere, introducerea unei limite de înălţime la procedura de autorizare e discriminare, ba chiar o „făcătură“. „Nu ştiam, nu am auzit de această lege. E aberant! Adică vecinii mei pot să-şi termoizoleze blocul fără autorizaţie, că au două etaje, iar eu nu, că am trei!“, este de părere craioveanul Ionel Vidu. „E doar o făcătură, ca să mai ciupească unii bani“, crede Victor. Dacă legea va trebui până la urmă aplicată strict, mii de craioveni nu vor avea practic nici o şansă să-şi reabiliteze termic locuinţele, fiindcă nu pot primi autorizaţie. Fie pentru că expertizele sunt prea costisitoare, fie pentru că, odată făcute şi plătite, va reieşi că e nevoie de consolidare urgentă. Pe bani şi mai grei. „Dacă îi pui pe locatarii unui bloc să dea sute de milioane (lei vechi – n.r.) pentru o expertiză din care reiese că structura imobilului e şubredă, ce faci apoi? Îi iei omului dreptul de a nu sta în frig!“, a spus Mircea Diaconescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII